10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 74
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 74 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 74
1. Kurtuluş Savaşı sırasında Akşehir’de yaşanan olayları hem bir edebî metinden hem de bir öğretici metinden okudunuz. Bu metinlerin yazarlarından hangisi eserine kendi yaşamından izler katabilir? Nedenleriyle yazınız.
- Cevap: İlk metin, Kurtuluş Savaşı zamanında Akşehir’de yaşanan olayları gözlemci bir bakış açısıyla ele almış bir romandır. Yazar, Millî Mücadele’nin o zaman küçük bir kasabadan görünüşü üzerinde yoğunlaşıyor ve toplumun her kesimine yer vererek o yıllardaki yaşamı geniş bir yelpaze içinde sunuyor. Aynı zamanda insan gerçeğini dramatik yapı çerçevesinde anlatmış. Daha çok, tarihin anlatmadığı sıradan kişi ve olaylarla bunların bıraktığı izleri ayrıntılarıyla anlatmış. Bu tür metinlerde yazarın metne kendi hayatından bir şeyler katması olası bir durumdur. İkinci metne baktığımızda milletimizin geçmişte karşı karşıya kaldığı önemli bir olayı, ayrıntısına girmeden konu edinmiş. Bunu yaparken de kaynaklara başvurmuş.
2. 1. metinden yola çıkarak tarihî bir olayı edebî metne konu etmek için yazarın sadece olay ve kronoloji bilgisi yeterli olmuş mudur? Bu konudaki düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Tarihî bir olayı edebî metne konu etmek için sadece kahraman isimleri ve olayların kronolojisini bilmek ve vermek yetmez. Nitekim 1. metnin yazarı tarih ve kronoloji bilgisinin yanı sıra olayın vuku bulduğu mekânın coğrafi özelliklerini, dönemin sosyal, kültürel değerlerini de kurmaca bir yapıda ve edebî bir dille yansıtmıştır.
3. 1. metnin yazarı olan Tarık Buğra’nın Osmancık, Küçük Ağa, Küçük Ağa Ankara’da gibi tarihî konuları işleyen romanları vardır. Yazarın bu romanlarında tarihî bir konuyu ele almasındaki amaçları neler olabilir?
- Cevap: Tarih ile ilgili olsun ya da olmasın her yazarın içinde bulunduğu topluma karşı sorumlulukları vardır. Yazar, burada Türk tarihinin önemli anlarını okuyucuya edebî bir dille anlatmayı amaçlamış olabilir. Edebiyat yoluyla tarihî bilgi birikimine sahip bireylerden oluşan bir toplum inşa etme çabası en önemli amaç olabilir.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 74 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.