10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 711
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 711 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 711
Aşağıdaki metni okuyunuz. Soruları metinden hareketle cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
Troya Surlarının Önünde
Üstünde bulunduğumuz tepe kazılardan çıkan topraklarla meydana gelmiş bir tümsektir. Karşımızda kocaman taşlardan bir sur görülüyor. Arkasında otlara, çalılıklara karışmış başka surlar, başka taş yığıntıları, inişli çıkışlı karmaşık bir manzara. îşte Troya harabeleri.
Çevremizde göz alabildiğine ova uzanıyor. Kuzeyde Çanakkale Boğazı ve deniz, kuzeybatıda birkaç tepeciğin arkasında Ege Denizi ve ta ufukta üst üste iki şerit gibi İmroz ve Samotrake adaları. Daha aşağıda îlk Çağ’lardan beri şarabı ile ün salmış olan Bozcaada (Tenedos). Ova iki ırmağın meydana getirdiği bir üçgendir: Menderes ve Dümrek çayı. Gözümü harabelerin üstünden güneye çevirip, dağlık araziyi tarayınca, sisler arasında bir doruk görüyorum: Kazdağı. îlk çağda adına “İda” denen bu dağ bütün bölgeye hâkim, karlı, muhteşem bir silsiledir.
Karşımızdaki surlar 1870 yılında Heinrich Schliemann’ın Hisarlık köyünün bitişiğinde yaptığı kazılarda ilk defa meydana çıkan oturma yeridir. Schliemann bu oturma yerinin Homeros’un “İlyada” destanında adı geçen “İlyon” veya “Troya” olduğuna inanmıştı. O gün bugün burada daha birçok kazılar yapıldı. Dünya arkeoloji bilginleri arasında bu kalıntıların Troya olup olmadığı üstünde uzun boylu tartışıldı ve Homeros Troya’sını Hisarlık’ta değil, Ballıdağ veya Bayramiç yöresinde arayanlar çıktı. Dön dolaş, bu görkemli kazı yerinin meydana çıkan dokuz oturma tabakası ile topografya ve coğrafya bakımından Homeros’un anlattığı Troya’ya en uygun yer olduğu sonucuna varıldı. Homeros Troya’sı bir yana, bu oturma yeri bölgeye hâkim bir kale ve MÖ 3000 yıl gerilere kadar giden bir uygarlığın merkezi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyanın hiçbir yerinde, hatta bir hazineler ocağı olan Ana- doluda bile arkeoloji ve prehistoryaya bu harabe kadar zengin bir kaynak açılmamıştır sanırım. Tro- yadan daha görkemli sarayları, tapınakları, mezarları olan harabeler vardır elbette ama zaman içinde bu kadar derin bir alan kaplayanı bulunur mu acaba?
Troy oturma yeri MÖ 3500 yıllarından aşağı yukarı MS 300 yılına kadar tam dokuz ömür yaşamış, dokuz kere yıkılıp dokuz kere kalkınmıştır. Surlarının her taşı bu eşsiz canlılığın sanki bir izini taşımakta, bu şehirden güç fışkırmaktadır. Ama Troya surlarının görkemini anlatmak güç. Karşısında dururken ürperiyorum. Gerçi Boğaz’dan bu yana serin bir rüzgâr esiyor. Homeros’un Troya’da hiç eksik olmadığını söylediği rüzgâr. Tepenin üzerinde yüz kadar insanız. Çanakkale valisinden ortaokul öğrencilerine kadar hepimiz Prof. Bittel’in yaptığı açıklamayı dinliyoruz. Rüzgârda sözleri Homeros’un deyimiyle “kanatlanıyor”.
Evet, Troya’yı nasıl anlatsam? Kolumun altında “İlyada” destanım sıkı sıkı tutuyorum. Buralara onsuz gelmek, çeşmeye testisiz gitmeye benzer. Troya’nın kötü bir alın yazısı varmış. Yangınlar, yer sarsıntıları, savaşlar bu şehri kaç kez yıkıp yok etmiş! Efsaneye inanırsak, ta Yunanistandan koca ordular kalkmış, Troya’yı almak için tam on yıl savaşmışlar. Seçkin yiğitler, krallar, tanrılar elbirliği ederek bu şehrin direncini kırmağa uğraşmışlar. Ama kara kaderinin kararlaştırdığı an gelince ufak bir düzen Troya’yı yok etmeğe yetmiş.
İlk Çağ efsane ve tarihinde mutsuzluğun bir örneği olarak anılan Troya hiçbir kentin ulaşamadığı bir mutluluğa erişmiştir: Dünyaya gelmiş geçmiş en büyük şairlerin birine, en büyük şiirlerin birini esinlemek mutluluğuna. Troya, ölmezliğini Homeros’a borçludur.
Azra Erhat, Mavi Anadolu
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 711 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.