Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 660

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 660 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 660

1. Okuduğunuz haber metninde yazarın konuya yaklaşım tarzı nasıldır? Haberi aktarırken taraflı davranmış mıdır? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap:

Yazarın tarafsız davrandığını düşünüyorum. Yazar, yalnız bireylerin bazı beyin fonksiyonlarını daha iyi kullandığını ortaya koyan bilimsel bir araştırmadan söz etmiş ve bu araştırmanın sonucunu kişisel görüşlerini katmadan okura aktarmıştır.

Yazarın taraflı davrandığını düşünüyorum. Çünkü tercih edilen başlık ve başlığın verilme şekli (tırnak içinde olmaması) yazarın, habere konu olan araştırma sonuçlarını kabul ettiğini ve bunları okurlarına da benimsetmeye çalıştığını düşündürmektedir. Başlık tırnak içinde verilebilir veya başlıktaki düşüncenin Kanadalı araştırmacılara ait olduğu belirtilebilirdi.

2. Yazarın sunduğu veriler, metnin başlığında öne sürülen düşünceyi kanıtlayacak nitelikte midir? Haber metninde başka verilere yer verilmesi gerekir miydi? Gerekçesiyle belirtiniz.

  • Cevap:

Haber yazarı, 40 bin kişi üzerinde yapılan bir deneyden söz etmiş ve deneyin sonucuyla ilgili verileri okura sunmuştur. Bu nedenle sunulan verilerin, başlıkta öne sürülen düşünceyi kanıtlayacak nitelikte olduğunu, başka verilere gerek olmadığını düşünüyorum.

Haber metni, başlıkta öne sürülen düşünceyi kanıtlamada yeterli değildir. Çünkü araştırma her ne kadar yeterli sayıdaki denek üzerinde yapılmışsa da dünyanın farklı bölgelerindeki insanların yaşam koşulları, kişilik farkları ve yetişme biçimleri vs. etmenler farklı sonuçlar ortaya çıkarabilirdi. Araştırmada, beyin fonksiyonlarını kullanma sadece fizyolojik boyutuyla ele alınmış; psikolojik, toplumsal ve eğitimle ilgili faktörler göz ardı edilmiştir. Sosyal ilişkileri güçlü olup beyin fonksiyonlarını daha iyi kullanan insanlar da olabileceğinden farklı örneklere ve başta psikoloji olmak üzere diğer bilimlere ait araştırma sonuçlarına da yer verilmesi gerekirdi.

3. a) Okuduğunuz haber metninin, pandemi kısıtlamaları nedeniyle sosyal ilişkilerin aksadığı ve insanların yalnız yaşamak zorunda kaldığı bir dönemde yayımlanmış olması size neler düşündürüyor? Açıklayınız.

  • Cevap: Pandemi kısıtlamaları nedeniyle yalnız yaşamak zorunda kalmanın insan psikolojisi üzerinde bazı olumsuz etkilere yol açabileceği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Haber yazarı, bu olgunun birtakım avantajlar da (gelecekle ilgili olumlu planlar yapabilme, hayal gücünü kullanarak moral seviyesini yüksek tutma, farklı sanatsal ürünler ortaya koyma, başkalarını düşünme vs.) sağladığını okura düşündürmek istemiş olabilir. Yazarın, İnsanlar bu yıl salgınla ilgili kısıtlamalar nedeniyle daha fazla yalnız zaman geçirirken… ifadesiyle haber metnine giriş yapması, metnin böyle bir amaçla yazılmış olabileceğini akla getirmektedir.

b) Okuduğunuz haber metni farklı bir dönemde yazılsaydı yazarın konuya yaklaşımında bir değişiklik olur muydu? Gerekçesiyle belirtiniz.

  • Cevap: Bu haber metni, sosyal ilişkilerin normal akışında ilerlediği bir dönemde yazılsaydı yazarın konuya yaklaşımı daha farklı olurdu. Çünkü insan, doğası gereği sosyal bir varlıktır. Toplumdan soyutlanmış bir yaşam sürmek insan doğasına aykırı bir tercih olduğundan insanı merkeze alan hiçbir öğretide tasvip edilmez. Yalnız kalmanın çeşitli ruhsal ve bedensel sorunlara yol açtığı da bilimsel bir gerçekliktir. Bundan dolayı haber yazarı, salgın riskinin olmadığı bir dönemde, yalnız kalmayı değil, sosyalleşmeyi özendiren haberlere imza atardı.

4. Bir gazetede yazma imkânınız olsaydı pandemi kısıtlamaları nedeniyle yalnız kalmak zorunda olan kişilere bir haber metniyle mi, yorum köşesinden mi seslenmek isterdiniz? Gerekçesiyle belirtiniz.

  • Cevap:

Yalnızlık üzerine yapılmış farklı araştırma sonuçlarını, yalnız kalmanın psikolojik ve sosyolojik sonuçlarını yansıtan olayları vs. okura aktarmak istiyorsam bir haber metni yazmayı tercih ederdim.

Pandemi döneminde sosyal hayattan uzak kalan insanlara yol göstermek, yalnız kalmayı avantajlı hâle getirmelerini sağlamak ve onlara farklı bir bakış açısı kazandırmak istiyorsam yorum köşesini tercih ederdim.

5. Okuduğunuz haber metnini siz yazmış olsaydınız okuru yönlendirici bir yaklaşım sergilememek için nasıl bir başlık tercih ederdiniz? Belirtiniz.

  • Cevap: Yalnızlık Üzerine Bir Araştırma Yalnızlığın Beyne Etkisi Yalnızlık ve Hayal Gücü

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 660 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!