Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 589
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 589

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 589 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 589

Metni okuyunuz ve soruları metne göre cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Cumhuriyet Bayramı

Atatürk dini ve resmi tüm bayramlara karşı duyarlıydı ama Cumhuriyet Bayramının onun için ayrı bir özelliği vardı. O gün başka türlü duygular taşır ve heyecanını da hepimize belli ederdi. Bayramdan bir gün önce hazırlanmaya başlardı. 29 Ekimden bir gece önce, yani 28 Ekim gecesi sohbetini kısa tutar, odasına çekilir ve yatardı. Yine bir gün önceden çalışma odasında veya kütüphanede, ertesi gün törende ne konuşacağını, neler söylemesi gerektiğini küçük notlar hâlinde toplar, sonra da hepsinin ortak noktasını tespitle, konuşmasının ana hatlarını çıkarırdı. Hatta birkaç kere de kütüphanede bana dinletmişti. Tane tane, vurguları tam yerinde yaparak konuşmasını hayranlıkla hep izlerdik. Müthiş güzel bir hitabet sanatı ve etkileyici bir sesi vardı.

29 Ekim sabahı erkenden kalkar, tıraşını hemen olur böylece merasimimiz başlardı. Berber Mehmet ve Berber Rıdvan ilk önce tıraş dolayısıyla yanına girdiklerinden, Atatürk’ün elini ilk öpenler onlar olurdu. Yatak odasından çıkışlarından sonra salona gelince, ilk önce salon şefimiz İbrahim Bey, sonra ben ve diğer arkadaşlarımız sırayla Atatürk’ün mübarek elini saygıyla öper ve bayramını kutlardık. Bu el öpme merasimi sırasında öyle bir duruşu vardı ki, sanki askeri bir kıtada, askeri bir törendeydi. Bu büyük bayram dolayısıyla Atatürk, bütün köşk hizmetlilerinin vazife ve görev kademelerine göre uygun nakdi ödüller de verirdi. Özetle bu bayramı Atatürk ve bizler adeta kutsal bir gün gibi kutlardık.
(…)
Mustafa Kemal Ulusu, Atatürk’ün Yanı Başında

1. Metnin içinden iki isim cümlesi ve iki fiil cümlesi bulunuz. İsim cümlelerini fiil cümlesine, fiil cümlelerini de isim cümlesine dönüştürünüz.

  • Cevap: “Bayramdan bir gün önce hazırlanmaya başlardı” ve “Hatta birkaç kere de kütüphanede bana dinletmişti” cümleleri fiil cümlesidir. Bu cümleler “Bayramdan bir gün önce hazırlıklar vardı” ve “Hatta birkaç kere kütüphanede dinleyenlerden birisi de bendim” şeklinde isim cümlelerine dönüştürülebilir. İsim cümlesi olarak “Müthiş güzel bir hitabet sanatı ve etkileyici bir sesi vardı.” ve “Bu el öpme merasimi sırasında öyle bir duruşu vardı ki, sanki askeri bir kıtada, askeri bir törendeydi.” cümleleri “Müthiş güzel bir hitabet sanatı ve etkileyici bir sesle insanları büyülerdi.” ve “Bu el öpme merasimi sırasında öyle bir duruşu vardı ki, sanki askeri bir kıtada, askeri bir törendeymiş gibi hissettirirdi.” şeklinde fiil cümlelerine dönüştürülebilir.

2. Aralarında öğe ortaklığı olan virgül veya noktalı virgül ile ardı ardına sıralanan cümlelere bağımlı sıralı cümle denir. Siz de metinde geçen bir bağımlı sıralı cümle yazınız ve bağımlı sıralı cümleye bir örnek de siz veriniz.

  • Cevap: Metinde geçen “29 Ekim sabahı erkenden kalkar, tıraşını hemen olur böylece merasimimiz başlardı.” cümlesi bağımlı sıralı cümledir. “Sinemaya gittim, çerez aldım, filmi izledim” cümlesi de bağımlı sıralı cümleye örnek olarak verilebilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 589 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum