Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 58

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 58 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 58

2. Ben minderin üstünde arka üstü yatıyorum; etrafımın telâşını seyrederken kendimi unutuyorum. Hatta bazı kendimi hepsinden fazla sakin buluyorum, fakat bu kalabalıklar dağılıp da felâketimle baş başa kalınca; dehşet. Vücudumun büyük bir parçasını kaybetmek hayaline bir saniye katlanamıyorum, içime baygınlıklar geliyor.
Peyami Safa, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu

a) Verilen öyküleyici anlatım örneği ile Çağdaş Türk Edebiyatı Üzerine metninin yazarlarının bakış açısında fark olup olmadığını nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: İki metnin bakış açısı farklıdır. Öyküleyici metin örneğinde kahraman bakış açısı kullanılmıştır. Yani anlatıcı kurgusaldır. Yazar değildir. Çağdaş Türk Edebiyatı Üzerine adlı metinde ise yazar ve anlatıcı aynı kişidir. Yani yazar gerçektir.

b) Öğretici metinle öyküleyici metnin yazarlarının bakış açısının farklı olmasının anlatıma etkisi sizce nelerdir?

  • Cevap: Öğretici metinle öyküleyici metnin yazarlarının bakış açısının farklı olması anlatımı etkilemektedir. Öğretici metinde yazar aynı zamanda anlatıcı olduğu için konuya tarafsız yaklaşır. Metne kişiliğini yansıtmaz. Anlatımda nesnel bir tavır sergiler. Öyküleyici metinde yazar anlatıcı olmadığı için öznel anlatım çoğunluktadır. Kurgusal bir anlatım ön plandadır.

3. Yenilenmeye ve Batı tarzını yakalamaya çalışan sanatkârlar için 1839 tarihi önemli bir tarihtir. Tanzimat Fermanının ilan edildiği bu tarih, öncelikle askerî alanda yapılmak istenen düzenlemeleri içine alır. Zaten Tanzimat kelime olarak; tanzim etmek, düzenlemek demektir. Yeni Türk edebiyatının Batılı manada olanı bu tarihte başlar. Okuduğunuz metinden alınan bu parçayı anlatıcısını değiştirerek yazınız ve hangisini inandırıcılık bakımdan daha iyi bulduğunuzu nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap:

Olası Cevap: “Arkadaşlarımla yenilenmeye ve Batı tarzını yakalamaya çalışan sanatkârlardık. Bu nedenle 1839 yılı bizim için önemli bir tarihti. Tanzimat Fermanının ilan edildiği bu yılda öncelikle askerî alanda yapılmak istenen düzenlemeler gerçekleştirilmişti. Zaten Tanzimat kelime olarak; tanzim etmek, düzenlemek demekti. Yeni Türk edebiyatının Batılı manada olanı bize göre bu tarihte başladı.”

Okuduğumuz metinden alınan parçanın inandırıcılığı daha fazladır. Çünkü anlatıcısı yazarın kendisidir. Yani yazar gerçek kişidir. Anlatıcısını değiştirdiğimiz metin örneğinin ise anlatıcısı kurgusal metin için oluşturulmuştur.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 58 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!