Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 502

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 502 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 502

KAVUKLU — Öyle ise dinle de ibret al. Bak bilmezlik adamın başına ne hatıra gelmedik belalar getiriyor.
(…)
Metin And, Geleneksel Türk Tiyatrosu
Kelime Dağarcığı
giriftar: Tutulmak, yakalanmak. malumat: Bilgi. meşakkat: Zorluk. mukadderat: Yazgı, alın yazısı.

1. Metinde geçen Bir insan ne kadar akıllı olursa olsun en saf tahsil görmüşten aşağıdır. sözüne katılıyor musunuz? Gerekçeleri ile birlikte yorumlayınız.

  • Cevap: Eğitim almamış bir kişi, ne kadar zeki olursa olsun eğitim almış bir kişinin deneyim, bilgi ve görgüsüne ulaşamaz. Eğitim almış kişiler, olaylara bakış açısı getirme, sorunları çözümleme becerisi gösterebilme noktasında eğitim almamış kişilere göre daha yetkin konumdadırlar.

2. Metinde geçen tahsil zamanı geçince bir daha o zaman geri gelmez… Çünkü beyin kartlaşır, sertleşir, hariçten gelen her türlü malumat saplanıp kalamaz. Şöyle bir gelir, pek az durur, gider. sözlerini yorumlayınız.

  • Cevap: Ağaç yaşken eğilir sözünde anlatıldığı gibi eğitim genç yaşlarda verildiğinde verimlilik en üst düzeyde olur. Zira insanlar, yaşları ilerledikçe söylenenlerin akılda tutulması, karşılaştırma, analiz etme gibi eğitim alma yeterlikleri zayıflamaya başlar.

3. Karagöz oyunu ile onun devamı ve sahneye taşınmış şekli olarak niteleyebileceğimiz orta oyunu, yanlış anlamalar üzerine kurulu bir gülmece içeriğine sahiptir. Bu unsurun ve metinde gördüğünüz diğer unsurların günümüz gülmece içerikli eserlerine (komedi tiyatrosu, sinema, stand up…) ne gibi katkıları olmuştur? Metinden hareketle yorumlayınız.

  • Cevap: Günümüz tiyatrosu ve komedi filmlerinde, metinde de görüldüğü gibi eserin ön plana çıkan ikilisinden birisi cahil ya da saflıkları ile ön plana çıkan bir karakter ortaya koyarken diğer kişi akıllı, kültürlü ve deneyimli bir yapıya sahiptir. Saf ve cahil olanın, (Kavuklu), akıllı ve kültürlü olanın (Pişekâr) söylediklerini yanlış anlaması gülmecemizin önemli unsurlarındandır. Tıpkı metinde görüldüğü gibi günümüz gülmecesinde de hem saf olanın hem de deneyimli olanın repliklerinde güldürmenin yanında mesaj verme, düşündürme kaygılarını görürüz.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 502 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!