Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 470

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 470 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 470

1. Metindeki konuşmalardan hareketle başlıkta söz edilen Hintli kızın olay örgüsündeki yeri ne olabilir? Tahminlerinizi yazınız.

  • Cevap: Hintli kız,

➜ İhtiyarlardan birinin torunu olarak diyaloğa katılabilir.
➜ Kıtlıktan etkilenip hastalanan ve köylülerin direnişini başlatan biri olabilir.
➜ Kıtlıktan dolayı ölebilir ve bu durum köylülerin isyan etmesine neden olabilir.
➜ İngiliz askerlere karşı tek başına mücadeleye girebilir.

2. Parçada köylü ihtiyarların ısrarları ve yalvarmaları Sir Bortel’in tutumunda ne derecede etkili olmuştur? Sir Bortel’in tutumunda subayların rolü nedir?

  • Cevap: İhtiyarların yalvarmaları ve ısrarları karşısında Sir Bortel, tutumunu değiştirmemiş; baskıya devam etmiştir. Onun bu tutumunda kendisini sürekli öven ve yanlış bilgilendiren subayların da etkisi olmuştur.

3. İhtiyarların, konuşmalarının sonunda sürekli Kıtlığın ne demek olduğunu bilmiyor musunuz? diye sormaları metnin olay örgüsüne ne gibi bir katkıda bulunmaktadır?

  • Cevap: İhtiyarların, konuşmalarının sonunda sürekli “Kıtlığın ne demek olduğunu bilmiyor musunuz?” diye sormaları o bölgede kıtlık acısının ne denli yoğun hissedildiğinin anlaşılmasında oldukça önemlidir. Bu soru, kendilerinin hâllerinden anlamayan subaya yönelik de bir isyan olmanın yanı sıra metnin kalan bölümünde de kıtlık konusunun hâkim olacağı yönünde ipuçları vermektedir.

4. Parçadaki diyaloğa bir Türk subayı olarak katıldığınızı düşünerek Sir Bortel’le aranızda geçen diyaloğu yazınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar:

Türk Subayı – Sir Bortel, içinde bulunduğunuz coğrafyanın ve karşınızdaki insanların sorunlarından bihaber görünüyorsunuz. Sir Bortel – Peki, siz benimle bu konuşmayı hangi cesaretle yapıyorsunuz?
Türk Subayı – Ben bir Türk subayıyım. Haksızlık karşısında su- sulmayacağını öğrendim atalarımdan. Kimseden korkum yok! Merhametin en önemli vasıf olduğunu bilirim. Bu insanlara karşı merhamet duymak zorundasınız.
Sir Bortel – Biz burada bu insanların daha rahat ve huzur içinde yaşamaları için bulunuyoruz. Kıtlık bizim arzuladığımız bir şey değil, bizi bu şekilde suçlayamazsınız.
Türk Subayı – Siz yalnızca kendi menfaatleriniz için buradasınız. Bu insanları ise menfaatlerinize aracılık eden sömürülecek köleler olarak görüyorsunuz ve bu kıtlığın müsebbibi sizsiniz.

5. Bir ülkede hangi nedenlerle kıtlık yaşanabilir? Kıtlığa karşı ne gibi tedbirler alınabilir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Bir ülkede savaş, doğal afet, kuraklık gibi nedenlerle kıtlık yaşanabilir. Kıtlığı önlemek için doğaya karşı daha duyarlı olma zorunluluğu vardır. Su kaynaklarının doğru kullanılması, tarımın ve hayvancılığın usulüne uygun olarak yapılması, doğaya zarar veren kimyasalların kullanılmaması söz konusu tedbirler arasında sayılabilir. Ayrıca kıtlığın yaşanmadığı dönemlerde kıtlık günlerine yönelik depolama ve stoklama çalışmaları yapılabilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 470 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!