10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 465
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 465 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 465
Kelime Dağarcığı
istimbot: Çatana. Filika büyüklüğünde, islimle işleyen deniz teknesi, küçük vapur.
1. Metindeki diyaloglardan yola çıkarak büyükbaba ve büyükannenin kişilik özellikleri hakkında çıkarımlarda bulununuz.
- Cevap:
Büyükanne: Görmüş geçirmiş, geleneklere bağlı, anaç, sözünü sakınmayan, aile bağlarına önem veren, baskın bir karakterdir.
Büyükbaba: Geleneklere bağlı, eskiye ve gençlik yıllarına özlem duyan, emekli olduktan sonra kendini işe yaramaz görüp boşlukta hisseden, aile bağlarına önem veren, ailecek çektirdiği bayram fotoğrafına evdeki çalışanların da dâhil olmasını isteyecek kadar nahif biridir.
2. Metnin alındığı Pembe Evin Kaderi adlı eserde “eski ile yeninin çatışması, birbirini anlamayan iki kuşağın iletişimsizliği” anlatılmaktadır. Metinde büyükbabanın yeni kuşakla çatışma yaşadığı durumları tespit ediniz.
- Cevap:
Büyükbaba, metinden alınan aşağıdaki bölümde yeni neslin anılara ve aile büyüklerinin fotoğraflarına saygı duymamasından, değişen değer yargılarından yakınmaktadır.
“Neyse, biz eskiden anılara çok saygı gösterirdik. Şimdiki gençler futbolcu. Falan efendiyle artist feşmekân hanımın resmine, paşa babanın, kâtip dayının resminden daha çok önem veriyorlar. Bak, şurda, bilirsin eskiden pederin resmi asılıydı. Nasıldı ama? Palabıyık, rıhtım babası gibi, oturaklı bir adamdı!”
“Rahmet olsun canına, o resmi de sırf bıyıkları için çektirmişti. O canım fotoğrafı bir gün merasimle indirip yerine bu dağ bayır resmini astılar. Gık bile diyemedim yahu. “
Büyükbaba, eskiden âdet olduğu üzere, büyük bir hevesle ama aynı zamanda çekinerek ailesiyle birlikte bir bayram fotoğrafı çektirmek istemiş, gelini Seniha “Bir bu eksikti” diyerek büyükbabanın bu girişimini küçümsemiştir.
“ Büyükbaba — Şöyle ailecek bir fotoğraf çektirelim diyordum kaç zamandır. Gülerler diye söyleyemedimdi. Bugün tepem attı, kararım karar.”
“Büyükbaba — Eğer… Şey… uygun görürseniz diyordum… Şöyle hep birlikte bir fotoğraf çektirelim… Bayram hatırası olur. Bizim de belki son hatıramız.
SENİHA — (Kısık) Bir bu eksikti”
3. Metinden bayramlarda ailecek fotoğraf çektirmenin bir bayram geleneği olduğunu öğreniyoruz. Sizin de ailenizle birlikte uyguladığınız bayram gelenekleri var mı? Bununla ilgili kısa bir metin kaleme alınız.
- Cevap: Olası Cevap: Biz yıllardır, ben kendimi bildim bileli bayramın ilk gününü amcamlarla birlikte, cümbür cemaat babaannemin evinde geçiririz. Dedem vefat ettikten sonra “Artık eskisi gibi olmaz.” dediğim bu gelenek babaannem sayesinde yaşamaya devam ediyor. Babaannem, bayram sabahları erkenden uyanıp büyük bir gayretle bayrama özel hazırladığı yemekleri ve mis kokulu bayram pilavını pişirir. Tatlıları ise arife gününden yapıp tepsi tepsi misafir odasındaki dolabın üstüne dizer. Biz ilk nesil torunlar için bayram sabahı bunları yemek çok alışıldık bir durum olsa da bizden sonra gelenler bu güzelim yemekler yerine kahvaltı yapmayı tercih ederler. Babaannem onlar için bu yaşlı hâliyle bir de kahvaltı menüsü hazırlar. Yemek faslından sonra en heyecanlı kısma geçilir: el öpme ve harçlık toplama merasimi. Babam, annem, amcam ve yengemler önce babaannemden başlamak üzere herkesle bayramlaşır. Biz de sırayı bozmaz, büyükten küçüğe doğru hiç kimseyi atlamadan bu merasimi tamamlarız. Yıllar geçse de hafızamdan hiç silinmeyecek görüntüler kalmıştır bu anlara dair. Herkesin sesi, gülüşü, iyi dilekleri birbirine karışır bu anlarda, babaannemin pek de büyük olmayan oturma odası bir panayır alanına döner âdeta.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 465 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.