Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 444

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 444 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 444

1. a) Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili söz öbeklerinin anlamlarını yazınız. Sana bir şey olursa, tek başıma ne yaparım ben, hiç aklına gelir mi?

  • Cevap:

Aklına gelmek: Hatırlamak.
Eli kolu bağlanmak: Bir engel dolayısıyla hiçbir iş yapamaz duruma gelmek.
Gözü kesmemek: Bir iş yaparken kendine veya başkasına güvenmemek.
İki gözü iki çeşme: Sürekli ağlar durumda olmak.
Dişini sıkmak: Zorluğa dayanmak.

Ağlama ana, elimi kolumu bağlama ana…

Yüreğim gevşer, hiçbir şeyi kesmez gözüm.

Baban beni vurdurur diye, iki gözüm iki çeşme.

Osman’ım, yarıda kalan okulu tamamlasa, dişimizi sıksak da bitirsen şu liseyi?

b) Parçada bu söz öbeklerini oluşturan kelimelerin gerçek anlamlarının kullanılması, anlam bakımından bir farklılaşmaya neden olur muydu? Neden?

  • Cevap:

Deyimler; anlatımın daha özlü, çarpıcı ve somut biçimde yapılmasını sağlar. Parçada bu deyimlerin yerine anlamları kullanılsaydı çok daha düz, etkisiz ve soyut bir anlatım ortaya çıkardı.

Deyimlerin yerine anlamlarının kullanılması, cümlenin anlamında bir değişikliğe yol açmazdı. Anlamdaş kelimelerin birbirinin yerine kullanılması gibi burada da aynı anlamı veren iki ifadeden biri tercih edilmiş olurdu.

2. Aşağıdaki kelimelerin eş anlamlılarını tabloya yazarak bu kelimeleri cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

3. Gün doğmadan neler doğar hangi duyguyu vermek için kullanılan bir atasözüdür? Aynı duyguyu veren üç atasözü veya vecize (özdeyiş) yazınız.

  • Cevap: ‘Gün doğmadan neler doğar.” beklenmedik bir anda güzel, olumlu şeylerin olabileceği anlamını taşıdığı için “umut” vermek amacıyla kullanılan bir atasözüdür. Bu duyguyu işleyen başka atasözü ve vecizeler de vardır:

➜ Çıkmadık candan umut kesilmez. (Atasözü)
➜ Allah gümüş kapıyı kaparsa altın kapıyı açar. (Atasözü)
➜ Dünyada ümit bir direktir. (Fuzûlî)
➜ Her şeyin yok olduğu anda bile ümit vardır. (Thales)

4. Parçada geçen gözü olmamak, iki gözü iki çeşme, gözü kesmemek, gözünü kırpmamak gibi deyimlerde göz kelimesi kullanılmıştır. Bu kelimenin deyimlerde sıklıkla kullanılmasının sebebi ne olabilir? Siz de “kulak” ve “burun” kelimelerinin geçtiği üçer deyim yazınız.

  • Cevap: Deyimlerde organ adları sıklıkla kullanılır. Bunlardan biri de “göz” kelimesidir. Göz, insanların dünyaya açılan penceresidir. İnsan, dünyanın güzelliklerini, olumsuzluklarını, mutluluklarını, acılarını çoğu zaman bu organı vasıtasıyla bilir ve tanır. Bundan dolayı da pek çok duyguyu ifade etmek için içinde “göz” kelimesinin olduğu deyimler kullanır. “Kulak” ve “burun” da deyimlerde sıklıkla kullanılan kelimelerdir.

➜ kulak vermek
➜ kulak tıkamak
➜ kulak kesilmek
➜ kulak misafiri olmak
➜ kulak kabartmak
➜ burnunda tütmek
➜ burun bükmek
➜ burun buruna gelmek
➜ burnu havada olmak

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 444 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!