10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 433
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 433 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 433
Metni okuyunuz. Aşağıdaki soruları okuduğunuz metin çerçevesinde cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
Gönül Hanım
Esirler Karargâhı
1917 yılı Eylûl’ü içindeydi. Esir subaylar karargâhından arkadaşları adına alış – veriş için Krasnoyarsk (Kızıl-Yar) kasabasına kadar gitmek nöbeti, bu hafta Üsteğmen Mehmed Tolun Efendinindi. Bu genç subay, harbin başında, maiyyetindeki bir çavuş, birkaç erden mürekkep keşif-kolu ile berâber geceleyin yanlışlıkla düşman mevzi’lerine sokulduğundan, geri çekilme yolu kesilerek dizinden yaralanmış ve arkadaşlariyle birlikte Ruslara esir düşmüştü. Önce Kafkasya’da, Hazar Denizinde, ıssız bir adada, ondan sonra Ural’ın doğusunda îrbit şehrinde bir süre tutuklu kaldıktan sonra Sibirya’da Krasnoyarsk’ın altı kilometre kuzeyinde “Grodok” denilen bu harbkarargâhına getirilmişti.
(…)
Aylar, hattâ yıllar geçdikçe Türkler ile diğer yabancı subaylar daha çok tanışarak yekdiğerlerinin dillerini öğrenmeğe ve birbirinden mânen istifâde etmeğe başladılar.
(…)
Bugün Mehmed Tolun’un maiyyetine bir Tatar er ayrıldığı için genç subay ısmarlananları aldıktan sonra bunları ere vermiş, kendi yalnızca bir kitapçı dükkânına girerek vaktiyle ısmarladığı “Radloff ”, “Thomsen“, “Le Coq“ gibi müsteşriklerin Ural -Altay dilleri ve milletleri hakkındaki neşriyâtından beş- on cild kitabı almıştı. Hava yağmurlu olduğundan bir lokantada oturup kitapları karıştırmağa başladı. (…)
Bu subay, o sırada yandaki masada oturan bir tâze kız ile Rusça, Fransızca kelimelerle karışık Tatarca konuşan, samur kalpaklı, az bıyıklı, sarışın bir Tatar gencinin dikkatini çekti. Tatlı bir – iki bakışmadan sonra her iki masa arasında konuşma – görüşme başladı. Türk subay yerini, esirliğini anlattı. Boş vakti olmakla, Türklerin, Ural-Altay milletlerinin menşe’leri, dilleri, soyları hakkında meşhur müsteşriklerin etraflı incelemeleri sonuçlarını anlamak istediğini söyledi. Tatar genci kendisini takdim etti:
– Ali Bahâdır Kaplanof… Kızkardeşim, Gönül Hanım Kaplanof!
Subay sâkin, fakat, metin bir asker tavrı ile cevap verdi:
– Niçin Kaplanof? Kaplanoğlu demek daha yakışmaz mı?
Ali Bahâdır Bey tanışmanın ilk dakikasında, hiç beklemeden karşılaştığı bu i’tirâz üzerine biraz durdu ve yutkundu. Fakat kızkardeşi atıldı ve edâlı saflıkla Tolun’un dilediği cevabı verdi:
– Subay Bey’in hakkı var. Taklide, benzeşmeye sebep ne?.. Bizim de bir büyük milletimiz, târihimiz, varlığımız yok mu? Baştanbaşa bütün Asya’yı, bir kısım Afrika’yı, Fransa sınırlarına kadar Avrupa’yı istilâ eden bizim ırkımız olduğu hâlde bu asâleti ne çabuk gönlümüzden çıkardık?… Biz benliğimizi tanımazsak, kimse bizi tanımağa tenezzül etmez.
(…)
îşte ben kartımı düzeltiyorum!
Çantasından, zarif küçük sahtiyen bir cüzdanın içinden çıkardığı kartvizitlerinin son kelimelerini şöyle değiştirdi: Kaplankızı.
Şimdi şaşalamak nöbeti Mehmed Tolun’a gelmişti. Nasıl oluyor da yirmidört yaşında tahmin ettiği Sibiryalı bir Tatar kızı bu kadar muhâkemeli bir görüş belirtebiliyordu. Bu hayret çok sürmedi. Bir-iki dakika sonra anladı ki Gönül Hanım, Paris Üniversitesi Edebiyât Fakültesinden me’zundur.
(…)
Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Gönül Hanım
Kelime Dağarcığı:
menşe: Başlangıç, bir şeyin çıktığı yer, köken, kaynak, sebep. müsteşrik: Doğu bilimci. sahtiyan (sahtiyen): Tabaklanarak boyanmış ve cilalanmış genellikle keçi derisi.
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 433 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.