10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 382
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 382 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 382
1. Okuduğunuz metinden alınan Yediğim her lokma ekmek ruhuma bir taş gibi oturuyordu; bu yüzden bir iş aramaya karar verdim. cümlesinden yola çıkarak bu karakterin kişiliği hakkında ne söyleyebilirsiniz? Yazınız.
- Cevap: Roman kahramanı gururlu bir yapıya sahip olduğu için misafir olduğu eve yük olduğunu düşünmekte ve bunun için acı çekmektedir. Bu yüzden orada yediği her lokma adeta boğazında kalmaktadır.
2. Okuduğunuz metinde geçen Yaşam şartları güçleştikçe ben de kendimi daha güçlü ve akıllı buluyordum. cümlesinden de anlaşıldığı gibi kahraman zorlukların kendisini güçlendirdiğini söylemektedir. Siz buna katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi sebepleriyle yazınız.
- Cevap: Evet katılıyorum. Bir insan ne kadar çok zorluk yaşarsa kendini o kadar güçlü hisseder. Zorluklarla birlikte insan hayata farklı gözlerle bakar, aynı zamanda bu güçlükler insanı olgunlaştırır ve hayata hazırlar. Bir zaman sonra kolay kolay incinmeyen bir irade oluşur. Hayır katılmıyorum. Zorluklar insanın enerjisini düşürür ve onu güçsüz bırakır. Kişinin kendine olan güvenini azaltabilir.
3. İnsancıl Bret Harte ve “bulvar” romanlarının dışında, epey sayıda ciddi yapıt okumuştum ve bunlar bende, belirsiz, ama çevremde gördüğüm herşeyden daha önemli bir şeye karşı eğilim uyandırmıştı. Okuduğunuz metinden alınan yukarıdaki cümleyi de göz önünde bulundurduğunuzda sizce okunan kitapların kişilik üzerinde bir etkisi var mıdır? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Evet, okunan kitapların kişilik üzerinde bir etkisi vardır. Çünkü okunan her kitap okuyucuda mutlaka bir iz bırakır. Okuyucu kitapta gördüğü bir davranışı içselleştirerek kendi kişiliğinin bir özelliği gibi gösterebilir. İnsanlara nasıl davranmaları gerektiğini gösteren ve doğru olanın ne olduğunu anlatan birçok kitap vardır. Bu da insanın kişiliğini etkiler. Hayır, okunan kitapların kişilik üzerinde bir etkisi yoktur. Çünkü bana göre herkesin kişiliği çocukluk çağında ve aile içinde oluşur. Bu süre zarfında kişi çevresi ve ailesiyle olumlu ya da olumsuz bir ilişki kurar. Böylelikle kişilik bu şekilde zaman içinde şekillenir.
4. a) Aşağıdaki resim Johannes Vermeer’in İnci Küpeli Kız isimli tablosudur. Sizce tablodaki karakterin nasıl bir kişiliği vardır? Yazınız.
- Cevap: İnci Küpeli Kız’ın yumuşak bir yüzü vardır, bundan dolayı iyi niyetli bir insandır. Bakışları merhamet doludur. Bakışlarında belli bir sevgi de vardır. Bu yüzden sevecen bir yapıya sahiptir.
b) Tablodan yola çıkarak kişilik yüklediğiniz İnci Küpeli Kız, roman kahramanına hayatla ilgili neler söylemiş olabilir? Yazınız.
- Cevap: İnci Küpeli Kız: Sen ailenden uzakta yaşıyorsun, onlar şimdi seni özlüyorlardır. Ailenin kıymetini bil. Seni onlardan fazla seven kimse yoktur. Büyüklerine saygılı ol, küçüklerine de sevgiyle davran. Kalp küçüktür ama içine bütün dünya sığar. İnsanlara elinden geldiğince yardımcı ol ve bunu karşılıksız yap.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 382 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.