10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 366
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 366 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 366
1. Servetifünun Dönemi eserlerinde genel olarak karamsarlık, ümitsizlik ve melankolinin tema
olarak işlendiği görülmektedir. Nitekim okuduğunuz metinde de hayallerinin peşinden koşan ama sonunda hüsrana uğrayan Ahmet Cemil adındaki bir gencin yaşadıkları konu edilmiştir.
Bu açıklamayı ve okuduğunuz metni göz önünde bulundurduğunuzda o dönem eserlerinde bu tip temaların işlenme nedenlerinin neler olabileceği ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda boş bırakılan yerlere yazınız.
- Cevap: Tamamen insanların kendi tercihleri olabilir. Çünkü sosyal hayatta bazı insanların, içlerine kapanık olduklarını görmekteyiz. Bunun sosyal, siyasi, psikolojik pek çok nedeni olabilir. Bazı konularda baskıya maruz kalmak, insanın kendi içine dönmesine sebep olabilir. Bu anlamda bu bireysellik, kişisel bir tercih olarak görülebilir. Nitekim Ahmet Cemil de sürekli kendi hayal âleminde yaşamış, iç dünyasındakileri şiirleriyle dile getirmeyi tercih etmiştir. Gerçeklerle yüz yüze geldiğinde ise bu durum bir iç çatışma yaşamasına neden olmuştur.
2. Okuduğunuz metinden alınan Bu eserden nefret ediyor, kırık hayatının öcünü ondan almak istiyordu. Defteri kapadı, bu küçük defteri avucunun içinde zararlı bir böcekmiş gibi sıkıyordu. cümleleri Ahmet Cemil’in, başarısızlığı nedeniyle kendisine ne kadar kızdığını göstermektedir.
Böyle bir durumda,
a) Ahmet Cemil’in, başarısızlık karşısında gösterdiği tepkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Düşüncelerinizi gerekçelerinizle açıklayınız.
- Cevap:
Normal bir tepki gösterdiğini düşünüyorum. Çünkü Ahmet Cemil; dünyasını mavi hayaller üzerine kurmuş, gerçeklerden uzak kalmış, adeta bir şiir bulutuna sarınarak şiirler yazmış birisidir. Gerçeklerden bu denli uzak kalan birisinin gerçeklerin acısı karşısında sinirlenmesi, kendine öfke duyması gayet normaldir.
Abartılı bir tepki gösterdiğini düşünüyorum. Çünkü herkes zaman zaman hayal kurar. Özellikle de genç insanlar. Her hayal gerçekleşecek diye bir şey yok. Dolayısıyla Ahmet Cemil, bu bilinçle hareket etmeli ve kendisine kızmamalı.
b) Ahmet Cemil’in yerinde siz olsaydınız neler hissederdiniz?
- Cevap: Yoruma açık bir cevaptır. Ben olsaydım; elbette üzülürdüm ama insanı insan yapan, geçmişte yaşadıklarıdır. Bu nedenle bu yaşananların bana tecrübe olarak döneceğini, beni güçlendirebileceğini düşünürdüm ve acı da olsa güçlü olmaya çalışırdım.
c) Ahmet Cemil’i teselli etme fırsatınız olsaydı ona neler söylemek isterdiniz?
- Cevap: Üzülme Ahmet Cemil! Her şeyin ilacı zamandır. Zamanla bunu da unutursun. Bu nedenle kendine zaman tanı. İnsanı olgunlaştıran, hayatta yaşadığı kırıklıklarıdır. Sen istersen bu olumsuz durumların içinden umudunu kaybetmeyip olumlu sonuçlar, dersler, yaşamını devam ettirecek yeni planlar çıkarabilirsin. Bu da geçip gidecek ve eski sayfalarda bir anı olarak kalacak.
3. Sizce Ahmet Cemil, Yahya Kemal Beyatlı’nın “İnsan, âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar.” sözüne göre mi hareket etmiştir? Düşüncelerinizi gerekçelendirerek açıklayınız.
- Cevap: Evet, etmiştir. Başta olaylar aynen bu sözdeki gibi başlamış ancak sonrasında farklı şekilde ilerlemiştir. Ahmet Cemil, hayallere kendini o kadar kaptırmıştır ki gerçekleri göremez hâle gelmiş, küçücük şeylerden bile büyük hayaller yaratmıştır. Gerçeklerin zorluklarıyla karşı karşıya kaldığında ise kendini yok sayacak kadar yenik hissetmiş, büyük bir pişmanlık yaşamıştır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 366 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.