10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 354
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 354 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 354
1. Annesiyle bu hasbihali ederken Refete öyle bir heybet ve ağırbaşlılık gelmiş, servete olan küskünlüğünü naklederken ve gerçek güzellik saydığı ilim ve erdemden bahsederken öyle buyurgan ve hükmedici bir tavır almıştı ki Binnaz kendisinde ağzını açmaya kudret bulamadı.
a) Metinden alınan bu cümlede altı çizili kelimelerin yerine hangi kelimeleri getirebilirsiniz?
- Cevap: Heybet: gösterişli, azametli Küskünlük: umursamazlık Buyurgan: emreden Hükmedici: yönetici
b) Altı çizili kelimelerin yerine getirdiğiniz kelimelerle cümleyi tekrar yazınız. Cümlenin anlamını olduğu gibi koruyabildiğinizi düşünüyor musunuz? Niçin?
- Cevap: Annesiyle bu hasbihali ederken Refet’e öyle bir azamet ve ağırbaşlılık gelmiş, servete olan umursamazlığını naklederken ve gerçek güzellik saydığı ilim ve erdemden bahsederken öyle emreden ve hükmedici bir tavır almıştı ki Binnaz kendisinde
ağzını açmaya kudret bulamadı. Hayır. Nasıl ki şiirlerde bir kelimenin yerine başka bir kelime getirdiğimizde şiirin büyüsü, anlamı bozuluyorsa roman, hikâye gibi anlatımlarda da aynı şeyin olduğunu düşünüyorum. Özellikle benzetme, mecazlı ifadeler yoğunluktaysa her kelimenin o duygu ifadesi için özel olduğunu düşünürüm.
Evet. Çünkü bu ifadeler de sanatçının vermek istediği duygu ve düşüncelerle örtüşüyor.
2. Psikolojiyi derinlemesine inceleyen araştırmacılar görüş birliğiyle karar vermişlerdir: Gerek yalnız niyette kalsın, gerek somut belirtileri eyleme dökülsün, her durumda kötü duygulanmalar doğal halinde gereği gibi güzel görünenleri pek çirkin gösterir.
Metinden alınan bu cümleler bir psikoloji kitabında olsaydı kelimelerde bir değişiklik olur muydu? Niçin?
- Cevap: Değişiklik olurdu. Çünkü bu cümle romanın içinde yer aldığı için kelimeler, bağlı bulunduğu romanın diline uyum gösterecek şekilde seçilmiş. Psikoloji kitabında daha terimsel ve gerçek anlamlı kelimelerle ifade edilebilir, cümle de kısalabilirdi. Değişiklik olmazdı. Bence bu şekliyle de bir psikoloji kitabında olması kitapta çok eğreti durmazdı. Benzetme ve mecazlı ifadelere pek yer verilmediği için cümlenin değiştirilmesine gerek olmazdı.
3. Fatma Aliye’yi masasının başında Refet adlı romanını yazarken görüp fotoğrafını çekseydiniz fotoğrafta güzellik ya da çirkinliğe ait unsurlardan hangisini görebileceğinizi okuduğunuz metinden gerekçelendirerek yazınız.
- Cevap: Güzelliğe ait unsurlar görürdüm. Çünkü Refet romanındaki ifadeleri, kelime seçimlerini çok başarılı ve ustaca buldum. Bence fotoğrafta güzel görünmeyi hak ediyor. Çirkinliğe ait unsurlar bulurdum. Cümleleri bence gereksiz yere uzatmış. Ben metni okurken çok keyif almadım o yüzden sanatçının fotoğrafta çirkin görüneceğini düşünüyorum.
4. Kelimeleri yerli yerinde kullanmak, bulunulan ortama ve duruma göre kelimeleri özenle seçmek sadece Fatma Aliye gibi yazarların işi değildir. Herkesin bu anlamda bir dil bilincine sahip olması, toplumun düşünce ufkunu ve tarzını da etkileyecektir. Olumsuz bir durumu küçük çocuklara aktarırken kelimelerin nasıl özenli ve dikkatli seçilmesi gerekiyorsa aynı duyarlılık sözlü iletişim kurulan her durumda gösterilmelidir.
a) Bu parçadaki düşüncelere katılıyor musunuz? Niçin?
- Cevap:Evet katılıyorum. Sözcük seçimi her alanda önemlidir. Sürekli olumsuz cümle kuran insanların zamanla olumsuz düşüncelere sahip olabileceği artık herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Hayır katılmıyorum. Dilde bu kadar özenli ve dikkatli olmaya çalışmak insanların daha dikkatsiz olmalarına sebep olabilir. İnsanların bazen kendilerini çok daha rahat ve savruk ifade edebileceği alanlar olmalıdır.
b) Bu parçada bahsedilen dil bilincine sahip olmak için neler yapılabileceğini ifade eden beş farklı kelime yazınız.
- Cevap: Okumak, Empati, Eleştirmek, Uyarmak, Düzeltmek, Dinlemek, Tekrar vb.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 354 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.