10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 346
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 346 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 346
1. Kuvâyi Milliye adlı destandan alınan bölümde Erzurum Kongresinde yaşananlar anlatılmıştır. Erzurum Kongresinin destana alınmasının sebeplerinin neler olabileceğiyle ilgili düşüncelerinizi yazınız.
- Cevap: Erzurum Kongresi’nde millî iradenin hâkim kılınması esas alındığı için Kurtuluş Savaşı’nda büyük önem arz eder. Erzurum Kongresi’nde kesinlikle manda ve himaye kesinlikle reddedilmiştir. Bu da Kurtuluş Savaşı açısından kritik bir karar olmuştur. Ayrıca Erzurum Kongresinde açılacak bir meclisin temelleri atılmıştır. Bu nedenlerle Nazım Hikmet, Kurtuluş Savaşını konu edinen destanında Erzurum Kongresine önemli bir yer vermiştir.
2. Türk edebiyatçılarının Millî Mücadele ve Kurtuluş Savaşını anlatan birçok yapma destan yazmasının nedenleri neler olabilir? Düşüncelerinizi yazınız.
- Cevap: Destanlar bir milletin kaderini yakından ilgilendiren olayları anlatmak ve bu olayların unutulmasını önleyip gelecek kuşaklara aktarmak için yazılır. Millî Mücadele ve Kurtuluş Savaşı, Türk milleti için varoluş savaşıdır. Bu nedenle edebiyatçılarımız Millî Mücadele ve Kurtuluş Savaşını konu edinen destanlar yazmışlardır.
3. Türk milletini derinden etkileyen olayları ve kahramanlıkları Türk şairleri destanlar yazarak ölümsüzleştirmiştir. Siz de Ömer Halisdemir’in kahramanlığını anlatan ve destan özelliklerini taşıyan bir paragraf yazınız.
- Cevap: Türk milleti Kurtuluş Savaşına benzer bir mücadeleyi 15 Temmuzda verdi. Türkiye’yi işgal etmek isteyen emperyalist devletler ve onların uşaklarına Türk milleti gereken cevabı 15 Temmuz gecesi verdi. Bu mücadelenin bayrak ismi de Ömer Halisdemir olmuştur. Emperyalist devletlerin maşası çetecilere gerekli cevap Ömer Halisdemir tarafından verilmiştir. Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmeye çalışan sözde asker, gerçekte hain teröristi onlarca hainin gözü önünde vurarak işgal girişimine büyük bir sekte vurmuştur. Teröristler tarafından olay yerinde Ömer Halis- demir şehit edilerek destanlaşmıştır. Türk milletinin diğer kahramanları gibi Türk milleti var oldukça yaşayacaktır.
4. Okuduğunuz destanın Nâzım Hikmet’in ülkede ve dünyada tanınmasında sizce nasıl bir etkisi olmuştur? Düşüncelerinizi yazınız.
- Cevap: Türk Kurtuluş Savaşı Türk milletinin varoluş mücadelesidir. Bu mücadelenin destanının Nâzım Hikmet tarafından yazılması Nâzım Hikmet’i ülke çapında büyük bir üne kavuşturmuş ve ülkece tanınırlığını artmıştır. Türk Kurtuluş Savaşı dünya tarihi içinde çok önem arz eden bir savaştır. Emperyalist devletlere karşı verilen ve başarı ile sonuçlanan bir mücadeleyi Nâzım Hikmet destanlaştırarak dünya çapında tanınan bir şair olmuştur.
5. Okuduğunuz bu destanla Nâzım Hikmet toplumda nasıl bir etki bırakmıştır? Düşüncelerinizi yazınız.
- Cevap: Türk Kurtuluş Savaşı’nın hangi şartlar altında kazanıldığını bu destan halka yeniden hatırlatmıştır. Birlikte hareket etmenin önemini bu destan aracılığıyla halk yeniden kavramıştır. Ezilen halklara bu destan bir umut olmuştur. Özelde Türk toplumunu genelde de tüm insanlığı bu eser derinden etkilemiştir.
6. a) Destan yazarı metnini yazarken türün diğer yazarları gibi sizce nelere dikkat etmelidir? Düşüncelerinizi açıklayınız.
- Cevap: Bence önce destan yazabilmek için uygun bir konu seçmelidir. Sonra seçtiği konuya uygun bir edebî gerçeklik oluşturmaya dikkat etmelidir. Metni kaleme alırken hangi bakış açılarını kullanacağını dikkatle tespit etmelidir. Daha sonra metindeki kullanacağı anlatım biçim ve tekniklerini tespit ederek metni temel ögeler üzerinden kurgulamalıdır. Metni kurgularken metnin ögelerini ana tema etrafında birleştirmek için büyük bir çaba göstermelidir.
b) Okuduğunuz metinden hareketle sizce Nâzım Hikmet, metni yazarken türün diğer yazarları gibi bunlara dikkat etmiş midir? Düşüncelerinizi açıklayınız.
- Cevap: Bence Nâzım Hikmet, yukarıda anlattığımız tüm hususlara dikkat etmiştir ve böylece insanlık var oldukça okunacak bir klasik eser kaleme almıştır. Bu destanı okuyanlar Kurtuluş Savaşı’nı tam anlamıyla anlayabilir ve içselleştirebilirler. Çünkü Nâzım Hikmet, türün diğer yazarlarının yaptığı gibi yapma destan kurallarına uymuştur.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 346 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.