Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 281

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 281 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 281

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Şeyh Bilecen

Bugün Arslanlı olarak adlandırılan Şıhbiecen köyü, Gaziantep ilimizin Oğuzeli ilçesine bağlı Doğanpı- nar bucağının 41 köyünden biridir. Köye adını veren Şeyh Bilecen, Anadoluda ortak bir motif olarak yaşayan sadık hizmetkâr tipinin bu yörede anlatılan kişisidir. Yurdumuzun diğer bölgelerinde Munzur, Kıyan gibi adlar ile anılan bu hizmetkârların sahip oldukları ermişlik vasfı, daha sonra onları ağalarının, efendilerinin gözünde yüceltecektir. Bu insanlar sırlarının ortaya konmasından sonra kaybolacaktır.
Şeyh Bilecen, bölgedeki söyleyişle, sessiz bir azaptır. Bu azap, çift sürdüğü hayvanların geceleri yattığı yerleri büyük bir dikkatle temizler, elindeki aletlerle oraları tesviye eder. Daha sonra da tesviye ettiği yerde yuvarlanmak suretiyle yerin düzgün olup olmadığını anlamaya çalışır. Böylece hayvanlar rahat edeceklerdir.
Bir yıl, Bilecenin ağası hac farizasını ifa etmek için yola çıkar. Aradan haftalar, aylar geçer. Evde konuşulan tek konu ağanın salimen dönmesidir. Ağanın hanımı bir gün kocasının da çok sevdiği bir yemek yapar. Bilecen de yanlarındadır. Latife olsun diye ablası ona der ki: “Bilecen, şimdi ağan da olsaydı da bu içli köftelerden yeseydi.” Bilecen de “Bir mendile bir miktar koyun, ben ağama götüreyim.” der.
Hanım, Bilecenin bir arkadaşı ile birlikte içli köfteleri yemek istediğini sanıp mendilin içine bir miktar içli köfte koyar. Bilecenin mendili alması ile ağasının yanına varması bir olur. Köftenin dumanları hâlâ tütmektedir. Ağa, köfteleri afiyetle yer.
Aradan yine haftalar, aylar geçer. Hacıların dönme zamanı gelir. Köy halkı ağayı karşılamak için yola çıkar. Karşılayıcılar arasında Şeyh Bilecen de vardır. Köylülerin eline sarılmaları üzerine ağa onlara Şeyh Bileceni göstererek “Beni değil onu karşılayın, onun elini öpün.” der. O anda Şeyh Bilecen gözden kayboluverir. Bir daha da kimse onu görmez. Köylülerin dediklerine göre köyün hemen yakınındaki taş yığını onun mezarıdır.
Saim Sakaoğlu, 101 Anadolu Efsanesi
Kelime Dağarcığı:
azap: Anadolu’nun birçok bölgesinde çiftlik uşağı. latife: Şaka. salimen: Sağ ve esen olarak, hiçbir kötü durumla karşılaşmadan. tesviye: Düz duruma getirme, düzleme.

1. Okuduğunuz metinde Bilecenin mendili alması ile ağasının yanına varması bir olur. Köftenin dumanları hâlâ tütmektedir. Ağa, köfteleri afiyetle yer. bölümünde Ağa ile Bilecen arasında neler yaşanmış olabilir? Düşüncelerinizi metnin olay örgüsünü bozmayacak şekilde yazınız.

  • Cevap: Öğrencinin hayal gücüne bağlı olarak aşağıdakine benzer bir bölüm yazılabilir:
    Ağa, Bilecen’i ilk gördüğünde hâliyle çok şaşırır. “Böyle bir şey nasıl olabilir?” diye hayrete düşer. İnanası gelmez. İlk önce “Bana belli etmeden peşimden geldi herhâlde.” diye düşünür. Ancak yanında getirdiği köfteler hanımının köfteleridir. Köfteyi ondan daha iyi yapan yoktur, şu koca dünyada. Bilecen, köfteleri yemesi için ağaya uzatmakla yetinir. Bu hareketten sonra ağa, Bilecen’in ermiş bir kişilik olduğunun farkına varır ve köyüne dönünce insanlara bunu anlatmaya karar verir vb.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 281 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!