10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 164
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 164 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 164
1. Bir büyük bilginin eşyanın gerçeklerine bakışıyla bir şairin kâinata bakışı bir midir? İlkinin gerçekleri araştırmaya dikilen bakışında bir küçük kırılma, bir büyük sessizlik göründüğü gibi, ikincisinin bir eşsiz cennet hayaline yönelik kararsız gözlerinde bir hüzün, bir ıstırap bulunmakta ve görünmekte değil midir? Metinde geçen yukarıdaki ifadeden yola çıkarak yazarın belirttiği “kıyafet ilmi”nin “şair” ve “bilgin” deki yansıması ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi gerekçesiyle belirtiniz.
- Cevap: Bir bilginin gerçeğe bakışıyla bir şairin bakışı aynı olamaz. Bilgin gerçekleri araştırmaya yönelik yaklaşımda bulunurken şair, her şeye duyguyla yaklaşır.
2. Metinde geçen Bu büyük adam kimdir? ifadesinden yola çıkarak sizin hayatınızda “büyük adam” niteliğinde birisi oldu mu? Bu kişi hangi yönleriyle sizin düşüncelerinizi etkiledi? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: Olası cevaplar: Evet. Hayatımızda kişiliği ve kazandıkları başarıları açısından bizleri etkileyen bize yön veren kişiler vardır. Bu kişilerin görüş ve önerilerinden, tecrübelerinden yararlanırsak hayatımıza daha iyi bir yön vermiş oluruz. Bu bir sanatçı, bir bilim adamı, bir öğretmen veya aile fertlerinden biri olabilir. Bu kişinin ya da kişilerin konuşmaları, kıyafetleri, elde ettikleri başarılar bizi etkileyebilir. Ben babamın yoktan bulup buluşturup bizi ele güne muhtaç etmemesini, bize verdiği kıymeti, insanlığını, hoşgörüsünü düşündüğümde onu “büyük adam” olarak niteliyorum. Hayır ama yaşadığımız süre boyunca “Büyük Adam” diyebileceğimiz kişi ya da kişiler belki de olacaktır.
3. a) Okuduğunuz hikâyede yazarın yanlış tespit yapmasının sebepleri neler olabilir? Niçin?
- Cevap: Yazar, hiç tanımadığı birisi hakkında tespit yaparken hayal dünyasından fazla yararlanmıştır. Çünkü o kişinin yaşantısıyla ilgili bilgi sahibi olmadığı için daha fazla gözlemlememiz gerekir. Dikkatli ve daha uzun gözlemler yapmamız gerekir.
b) Tanımadığınız, sadece gözlemlediğiniz birisi ile ilgili tespit yaparken neleri göz önünde bulundurursunuz? Niçin?
- Cevap: Tanımadığımız birisi ile ilgili yaptığımız gözlemler bize yol gösterir. Tespit yaparken o kişinin konuşmaları, giyim tarzı, davranışları ve çevresi ile olan iletişimini göz önünde bulundurmak gerekir.
4. Okuduğunuz hikâye beklediğiniz gibi mi sonuçlandı? Siz olsaydınız okuduğunuz bu hikâyeyi nasıl tamamlardınız?
- Cevap: Olası cevaplar:
➜ Okuduğum hikâye beklediğim gibi sonuçlandı. Çünkü tanımadığımız birisi ile ilgili yaptığımız tespitlerin yanlış çıkması doğaldır.
➜ Okuduğum hikâye beklediğim gibi sonuçlanmadı. Çünkü yazarın kullandığı ifadeler, verdiği örnekler ve yaptığı kurgular tespitlerin çok gerçekçi olmasını sağlamıştır. Yanıldığını görmek beni şaşırttı.
➜ Ben olsaydım bu hikâyeyi yazarın tespitleri doğrultusunda devam etmek isterdim. Yazarın da belirttiği gibi o kişiyi bir yazar veya şair olarak belirlerdim.
5. Siz olsaydınız metinde anlatılanları göz önünde bulundurarak metne nasıl bir başlık bulurdunuz? Niçin?
- Cevap: Metinde anlatılanları göz önünde bulundurarak metne şu başlıklar bulunabilir: Yanlış Tespit, Hayallerim ve Gerçekler, Hayal Gücü, Hayal Kırıklığı, Büyüktü Küçüldü, Büyük Görünen Küçük Adam Bu başlıkları tercih etmemin sebebi, yazarın hayal dünyasında kurguladığı yanlış tespitler sonucu hayal kırıklığına uğramasıdır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 164 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.