Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

Böylece edebiyat, hayatın tam da merkezinde yer almakta ve hayata katılmaktadır. “Her edebiyat eseri belirli bir dünya görüşünü, inancı, doktrini, ideolojiyi savunur veya bunlara tepkide bulunur.” fikri, edebiyatı bilinçli bir girişim olarak resmetmektedir. Edebiyat, toplumsal varlık olan insana ve onun hayatına öneriler getirmektedir. Önerilerini bazen açık kimi zaman ise sembolik bir dille sunmaktadır. Toplumun yaşantısını belirlemeye çalışmakta, insanlara kimlik sunmakta ve yeni bir yaşantı düzlemi oluşturmaktadır.

Edebiyatın anlatısına ve önerisine, insanlar ve okurlar cevap vermekte gecikmez. Roman ve hikâyeleri sadece okumakla kalmayıp eserlerdeki olay ve durumları yaşamaya ve hatta karakterleri kendi kişiliklerinde yaşatmaya çalışan birçok insana rastlanır. İnsanlar kendi hayatlarını roman kahramanlarının hayatlarına benzetmek ister. Yahut anlatılan hikâyeyi bizzat kendi deneyimlerine uygulamak isterler. Bu nedenledir ki edebî anlatının/hikâyenin etkilediği okur dünyası ile hem anlatılarda hem gerçek hayatta sıkça karşılaşmak mümkündür. Çünkü edebiyat, hayatın yaşandığı ve insanın kendi kimliğini bulduğu, keşfettiği toplumsal ortamın yaratılmasına ve hayatı kuşatan seçenek ve fırsatların belirlenmesine yardımcı olmakta ve hayatın akışında merkezi bir rol oynamaktadır. İnsan, hikâyelerle kendini kuran, kendi kimliğini hikâyeler yoluyla oluşturan yegâne varlıktır. Hikâyeler, insanın kendini keşfetmesine, kendi benliğinin farkına varmasına yol açarken toplumsal bir aktör olarak insanın varlığını tescillendirmiştir.

1. Edebiyatın bir ulusun günlüğü olması sözünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Geçmişiyle kurduğu ilişkiden yaşadıklarına, tarihindeki kahramanlıklardan gelecek beklentilerine, âdetlerden gelenek göreneklere, ortak değerlerden ortak hayallere kadar milletin yaşantısının bütününü edebî eserlerde bulabildiğimizden edebiyat “bir ulusun günlüğü” gibidir.

2. Kişilerin kimlik oluşturma süreçlerine edebiyatın nasıl bir etkisi vardır?

  • Cevap: Edebiyat eserleri anlattıklarıyla o toplumdaki insanları anlatırken bir yandan da o insanlara model olarak onların kimliklerini oluşturmalarına yardımcı olur. Anlatılan hikâyeleri bizzat kendi deneyimlerine uygulamak isterler. Edebiyat yapıtlarında anlatılan hikâyeler insanları zenginleştirerek ufuklarını açar ve onları, insani olarak geliştirir.

3. Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanı 1922 yılında yayımlanmış ve roman, izleyen yıllarda çok okunmuştur. Romanın ana karakteri Feride’nin ismi ise o yıllarda doğan kız çocuklarına verilmiştir. Söz konusu bu sosyolojik durum, edebiyat yapıtının hangi özelliklerini yansıtır? Açıklayınız.

  • Cevap: Toplum tarafından sevilen ve benimsenen edebî karakterlerin kişilerin hayatlarını etkiledikleri görülür. Kişiler, karakterlerin yaşamlarını kendi yaşamlarına yansıtmak ve bu yolla edebiyat yapıtlarındaki hikâyeleri gündelik yaşamlarında yeniden üretmek isterler. Feride karakteri, Kurtuluş Savaşı yıllarında yayımlanan “Çalıkuşu” romanının ana karakteridir. Mücadeleci kişiliği, sevgi dolu yüreği ve zorluklardan yılmaması gibi özellikleriyle toplum tarafından benimsenmiş ve doğan kız çocuklarının ona benzemesi arzusu ile roman kahramanının adı kız çocuklarına verilmiştir.

4. Bugüne kadar okuduğunuz edebiyat eserlerinde sizde iz bırakan ve örnek aldığınız karakterlerin hangi yönleriyle sizi etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Okuduğum zaman Reşat Nuri Güntekin’in “Çalıkuşu” romanı beni de çok etkilemişti. Çünkü Feride, kimseden korkmamakta ve doğru bildiğinden vazgeçmemektedir.

5. Günümüzde geniş toplum kesimlerini edebiyat eserlerinin mi yoksa film ya da dizilerin mi daha çok etkilediğini düşünüyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Teknolojik gelişmelerle birlikte filmleri ve dizileri izlemenin daha yaygın olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla toplum film ve dizilerdeki karakterlerden daha fazla etkilenmektedir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!