Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 132

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 132 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 132

Ceketsiz, kalpaksız bir jandarma çavuşu ne istediğini sordu. Hoca tâ baştan, ırmaktan su taşıyan çocukların gelip nasıl haber verdiklerinden tutturarak anlatıyordu.
(…)
Kadının izinle îstanbula gittiğini öğrenen Hüsmen, bir defa da kaymakama işini anlatmak istedi. Kunduralarını kapıda çıkarıp, parmaklarını meydanda bırakan yırtık çoraplı ayaklar ile, çekine çekine, elleri karnında yürüdü, hikâyeye başladı.
(…)
Bilecik, 1918
Refik Halit KARAY, Memleket Hikâyeleri

1. Okuduğunuz metinde kişilerin fiziksel ve ruhsal özellikleriyle yaşadıkları mekân ve coğrafya örtüşmekte midir? Açıklayınız.

  • Cevap: Köy ve kasabada yaşayanların sosyal statülerini ve iç dünyalarını yansıtması açısından hikâyedeki mekân kişilerle uyuşmaktadır. Kişiler yaşadıkları çevre içinde tanıtılır.

2. Metinde mekân betimlemelerinde duyulara hitap edilmesi ve dış mekânlardan iç mekânlara geçiş sizce olay örgüsünün anlatımına nasıl bir katkı sağlamıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Mekân betimlemelerinde duyulara hitap edilmiştir: görme (Çıraların alevi vurmuş, içindeki bir sabun köpüğü gibi rengârenk kabarıyordu.), işitme (Üfüre üfüre zevkle içiyordu. Dışarıda bir inek uzun uzun böğürüyordu.) gibi. Bu okuyucuya mekânı yaşarcasına hissetme imkânı vermiştir. Ayrıca yazar, bir kameraman gibi önce olaya sahne olacak geniş Anadolu coğrafyasını, sonra da asıl olayın geçtiği iç mekânı anlatmıştır. Genelden özele, dıştan içe doğru geçişleri tercih etmiştir. Böylelikle okuyucunun adım adım olaya odaklanması ve bütün gerçekliğiyle durumun anlatılması sağlanmıştır.

3. Metinde mekân olarak Anadolu’nun kullanılması ile yazarın vermek istediği mesaj arasında nasıl bir bağlantı olduğunu düşünüyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar, kasaba ile bağlantı kurmanın güç olduğunu belirtmek için mekânlar arasındaki mesafenin köylüler için önemli bir mesele olduğunu vurgulamıştır. Yazar, tıpkı Anadolu gibi mekânların da hatta hükümet konağının bile yıpranmış, ihmal edilmiş, bakımsız olduğunu belirtilerek memleketin hâlini mekânlar aracılığıyla dile getirmiştir. Canlı, hareketli tablolarla okuyucuyu zaman ve mekânda Anadolu’ya götürmüş, ilgisini o coğrafyanın insanına çekmiştir.

4. Sizce aynı olaylar günümüzde aynı coğrafyada aynı şekilde yaşanabilir mi? Niçin?

  • Cevap: Günümüzde benzer olaylar yaşansa da o zamanların yardımsever, iyi kalpli Anadolu insanının saf düşüncelerine aynısıyla rastlamak mümkün müdür? Kaldı ki iletişim ve ulaşım imkânlarının değişmesi de olayların gidişatını farklılaştırabilecek unsurlardandır.

5. Okuduğunuz metnin yazılma yeri ve zamanı Bilecik, 1918 şeklinde belirtilmiştir. Metnin içeriğini göz önünde bulundurduğunuzda yazılma zamanı ile metindeki tarihsel dönem arasında nasıl bir ilişki olduğunu söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Metnin yazılması Balkan ve 1. Dünya Savaşı yıllarına rastlamıştır. O dönemde Anadolu fakir, bakımsız, sahipsizdi. Anlatılan dönem ile metnin yazıldığı dönem arasında bire bir ilişki vardır. Yazar bizzat tanık olduğu olayları ya da kendisine yakın zamanda aktarılan gerçekleri dile getirmiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 132 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!