Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri

10. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı Karma Test Cevapları

10. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı Karma Test Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

logo

10. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı Karma Test Cevapları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 30

1. Resul aleyhisselam zamanına yakın Oğuzların Bayat boyundan, Korkut Ata derler, bir er koptu (kurtulmak). Bu kişi Oğuzların bilgesiydi. Ne derse olurdu. Gaipten (görünmez âlem) haberler verirdi. Çünkü Hak Teâlâ Korkut Ata’nın gönlüne ilham ederdi (içe doğmak). Korkut Ata, Oğuzların her müşkülünü (zorluk) hallederdi. Her ne işleri olsa Korkut  Ata’ya danışmadan yapmazlardı. Korkut Ata ne buyursa Oğuzlar kabul ederlerdi. Her sözünü yerine getirirlerdi. Dedem Korkut söylemiş: Ahir zamanda (dünyanın son zamanları) hanlık tekrar Kayı boyuna geçecek.
Kıyamet kopuncaya kadar kimse ellerinden alamayacak. Bu dediği Osman neslidir. İşte yaşayıp gidiyor. Bu parçada altı çizili sözlerden hangisinin anlamı parantez içinde verilen açıklamayla uyuşmamaktadır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: A

2. Ahmer meydana girdi, kakmagla Ali’ye bir gürz urdı. Ali’nin kalkanı payedar olmayup iki pare oldı. Başın savdı. Atına dokındı. At ile kendi bile yıkıldı. Abdüsselam atını meydana sürdi. Ahmer’le birkaç hamle ortadan hata geçdi. Ahmer kakıdı. Bir gürz urdı. Abdüsselam’ın kalkanı dağladı. Kendine dokındı. Atdan aşaga yıkıldı. Kulları gelüp Abdüsselam’ı kapdılar meydandan çıkardılar. Ol gün Ahmer meydanı tutdı, kırk mümin kişiyi zebun itdi. Kimini öldürdi kimisini mecruh eyledi. Gine meydan er taleb eyledi. Kimesne girmedi. Ahmer sag kola hamle kıldı, hayli kişi yıkdı, târ u mâr eyledi, döndi meydana geldi. Küffar askeri şâd u hürrem oldılar. Şemun melun Ahmer’e du’alar kıldı. Bu parça ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) İslamiyet öncesine ait bir metinden alınmıştır.
B) Dönemin zihniyetini yansıtan kelimeler vardır.
C) Kahramanlık temasına yer verilmiştir.
D) Din adına yapılan bir mücadele anlatılmaktadır.
E) Cesaret-korkaklık çatışması işlenmektedir.

  • Cevap: A

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yapısı farklıdır?

A) Doğançay’dan pek uzak olmayan bir ağaçlık arasında karargâhı buldum.
B) Elindeki beyaz bir sargının, yaralandığına delalet ettiğini anladığım hâlde bir şey söyleyemedim.
C) Biraz kendisiyle eğleniyor ve belki ilk defa bana kendisinden bahsediyordu.
D) Mehmet Çavuş’un gözlerindeki kırmızılığın arttığını, suratının karardığını gördüm.
E) Mutlak öğleden evvel cephanenin gelmesini istiyordum.

  • Cevap: C

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 31

4.
Bulnar mini öles köz
Kora mengiz kızıl yüz
Andın tomar tükel tuz
Bulnap yana ol kaçar
Günümüz Türkçesiyle:
(O baygın gözler beni avlıyor ve üzerinde Kara benler bulunan o pembe yüz beni tutsak ediyor Bütün güzellikler ondan damlıyor sanki Beni tutsak ediyor, sonra da kaçıp gidiyor)
Bu dörtlük biçim ve içerik özellikleri dikkate alındığında aşağıdaki dörtlüklerden hangisiyle daha çok benzerlik göstermektedir?

A) Canım kurban olsun senin yoluna,
Adı güzel, kendi güzel Muhammed,
Şefaat eyle bu kemter kuluna,
Adı güzel, kendi güzel Muhammed
B) O gece gördüm, onun gözlerinde gördüm;
Gün ne güzel doğarmış meğer açık denizde!
Onun saçları öğretti bana dalgayı;
Çalkalandım durdum rüyalar içinde.
C) Elvan çiçeklerden sokma başına
Kudret kalemini çekme kaşına
Beni unutursan doyma yaşına
Gez benim aşkımla yâr melil melil
D) Ağam derim naçarım
İnci mercan saçarım
Dünya deniz olunca
Ben kuş olup kaçarım
E) Geçti cânânın firâkı cânıma
Tîr-i cevri gibi girdi kanıma
Nâleden bir kimse gelmez yanıma
Söyle ey bâd-ı sabâ cânânıma

  • Cevap: C

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 32

5. Aşağıdaki parçalar bakış açıları bakımından ikişerli eşleştirilirse hangisi dışta kalır?

A) Gözleri istemeyerek bir soyadı üzerinde durdu. Bu, bir zamanlar Koroboçka’ya ait olan Pyotr Savaliyef Neuvajag Korito, adlı bir köylüydü. “Aman ne uzun isim neredeyse bir satırı kaplıyor.” diye aklından geçirdi.
B) Güzel bir sonbahar günü M. de Renal, karısının koluna girmiş, “Sadıklar Mesiresi”nde geziniyordu. Vakarlı bir tavırla konuşan kocasını dinlemekle beraber Madame de Renal, üç oğlan çocuğunun hareketlerini merakla gözlüyordu.
C) O akşam Mösyö Piyer’in gecesi olduğundan Mösyö ezandan sonra gelmiş, salonda gazetelerini mütalaaya dalmış idi. Bihruz Bey salona girince Mösyö Piyer okumakta olduğu gazeteyi bir tarafa bıraktı ve yerinden kıyam ile bir iki adım Bihruz Bey’e doğru geldi.
D) Yeni baştan atların üstünde rahvan, tıkır tıkır gidiyoruz. Söğütlerin arasına dalmıştık. Karnı yerde sürünen birkaç kaz, kanatlarını çırparak uçuştular. Sıcak, tozlu bir gündü. Söğütlerin gölgesi arasından Ayşe’nin küçük hastanesi görününce kalbim birdenbire atmaya başladı.
E) Suat, ara sıra gözlerini dikişinden kaldırıp yeşil köpüklü denizde beyaz yelkeniyle uçan kotraya bakıyordu. Dalgın, yalnız, meşguldü. Kalbi sürekli bir heyecan ile onu işini bırakıp gözleriyle sandalı izlemeye ve aramaya yöneltiyordu. Süreyya’nın verdiği güvenceye rağmen şiddetli rüzgârlarda teknenin devrileceğinden korkuyordu.

  • Cevap: D

6. (I) Hala medeni şeyleri, güzel şeyleri severim, diyebilirim. (II) Yanlız biraz bunlardan uzaklaştık. (III) Anadolu’nun ta ortasına gelenleri yenmekle memleketimizi muhafaza kabil olamayacağını düşünüyorum. (IV) Onlar, düşmanlarımız, kendi memleketlerine sahip oldukları gibi bizde sahip olmalıyız. (V) Şimdiye kadar zeytin yağıyla su gibi duran bu halkla biz kaynaşmalıyız. Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde noktalama veya yazım yanlışı yoktur?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: C

7.
Hacivat : Ben de seni buraya getirmezsem kör olayım. Yâr bana bir eğlence medet! Gel benim gönlümün aşığı! Karagöz : (İçeriden) Geliyorum mahallenin yılışığı!
Hacivat : Gel diyorum sana çocuğum!
Karagöz : (İçeriden) Geliyorum kaçak eşek sucuğum!
Hacivat : Haydi ama Karagöz, geliver aşağı!
Karagöz : (İçeriden) Anlaşıldı sen istiyorsun bir güzel kaşağı!
Bu parçanın türü ile ilgili,
I. Hayalî adlı sanatçı tarafından seslendirilir.
II. Mukaddime, muhavere ve bitiş bölümlerinden oluşur.
III. Yazılı bir metne dayanmaz.
IV. Modern Türk edebiyatına ait türlerdendir.
yargılarından hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve IV
E) I, II ve IV

  • Cevap: C

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 33

8. Geleneksel tiyatroyla (Karagöz, orta oyunu vb.) modern tiyatronun özelliklerinin bir arada görüldüğü eserler ortaya konmuştur. Bireysel duygu ve düşünceler de sosyal kuramlardaki değişimler de tiyatrolarda sahnelenmiştir. Cumhuriyet Dönemi’ndeki ilke ve inkılapların sonucunda akılcı ve bilimin öne çıktığı eserler yazılmıştır. Bu dönemde epik tiyatro ve absürt tiyatro türlerinden de yararlanılmıştır. Cumhuriyet Dönemi Türk tiyatrosunun önemli temsilcileri ve eserleri şunlardır: Orhan Asena,—, Şili’de Av; Turan Oflazoğlu,—, Kösem Sultan; Recep Bilginer, Ben Devletim,—; Güngör Dilmen,—, Ben Anadolu. Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdaki eserlerden hangisi getirilemez?

A) Hurrem Sultan
B) Deli İbrahim
C) Yunus Emre
D) Midas’ın Kulakları
E) Tamirci

  • Cevap: E

9. Size anlattığım bu devre, sanırım ki çocukluk hayatımın en kesin dönüm noktalarından biridir. Kaç zaman sürdüğünü pek tayin edemediğim bu devreden sonra huyum yavaş yavaş değişmeye başlayacaktır. Eski usluluğum, eski nazlılığım yavaş yavaş sinsi bir yaramazlığa, sinsi bir haytalığa dönme emarelerini gösterecektir. Daha doğrusu, içerimde birbirine zıt iki hüviyet hasıl olacak ve bir çatı altında, bir yatakta, yan yana, burun buruna yaşamaya mecbur ayrı mizaçlı, ayrı karakterli iki kardeş gibi birbiriyle durmadan çatışacak; kâh birinin ettiğinden öbürü, kâh öbürünün eylediğinden beriki sıkılacaktır. İşte, benim içerimde, kendi kendimle, tıpkı böyle bir geçimsizlik peydah olmuştu. Neden? Nasıl? Eğer, şu satırları yazdığım sırada her türlü metafiziğe çoktan veda etmiş bir insan olmasaydım derdim ki öbür dünyaya göçerken bin dert ve isyanla bulanmış ruhunun bütün tortularını bana bırakıp gitmiştir. Bu parçanın türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Anı
B) Biyografi
C) Mektup
D) Gezi yazısı
E) Makale

  • Cevap: A

10. KLASİK MÜZİKLE TAVUKLARININ YUMURTA VERİMİNİ ARTIRDI
Antalya’da tavuk çiftliği sahibi D. S.; tavukların kümeste stresli olduğunu, bunu gidermek için tavuklara klasik müzik dinletilmesi gerektiğini öğrenince Antalya Devlet Opera ve Bale Sanatçısı Tenor Devrim Demirel’le görüşerek klasik müzik konusunda bilgi aldı. Subaşı, Demirel’in hazırladığı klasik müzik repertuvarını kümesteki tavuklara dinletmeye başladı ve tavukların yumurta veriminin yüzde on arttığını tespit etti. Bu haber metninde aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?

A) Kim?
B) Nasıl?
C) Nerede?
D) Ne zaman?
E) Niçin?

  • Cevap: D

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 34

11. (Aynı yer. Üç ay kadar sonra. Akşamüstü. Büyükanne koltuğunda oturur. Ortalık alabildiğine dağınık. Özcan, ocağın önünde bulaşık yıkar. Bir tencere yere yuvarlanır.)
Büyükanne : Aaa! Kim gürültü yapıyor orada? Safiye!
Özcan : Sus Allah aşkına büyükanne. Zaten canım burnuma gelmiş.
Büyükanne : Safiye, çabuk buraya bak! Sen bana nasıl cevap verebilirsin? Derhâl işine son veriyorum. Safiye, bak buraya.
Özcan : Bakamaz.
Büyükanne : Niye? Ben çağırıyorum.
Özcan : Yatıyor.
Büyükanne : Kalksın. (Sağ kapıya) Bu çocuğu istemem ben artık.
Özcan : İstemezsen isteme.
Büyükanne : Vah vah vah… Eskiden herkes önümde el pençe divan dururdu.
Özcan : Atma.
Büyükanne : Gözlerini yerden kaldırmazdı hizmetkârlar.
Özcan : Peki peki…
Bu parça ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Geleneksel Türk tiyatrosuna ait bir eserden alınmıştır.
B) Kahramanlar arasında kuşak çatışması vardır.
C) Diyalog tekniğine yer verilmiştir.
D) Günlük dilin imkânlarından faydalanılmıştır.
E) Belirgin zaman ve mekân ögelerine yer verilmiştir.

  • Cevap: A

12. KAYBOLAN KOYUNLAR DRONLA BULUNDU
Bilecik’in Bozüyük ilçesinde kaybolan 52 koyunu için jandarmaya haber veren hayvan sahibinin koyunlarını ekipler dron ile arama yaparak buldu.
Bilecik’in Bozalan köyünde yaşayan E.B, Bozüyük İlçe Jandarma Komutanlığını arayarak çiftliğinden 52 koyunun açık ahır kapısından çıkıp kaybolduğunu söyledi. İhbar üzerine harekete geçen jandarma ekipleri çiftlik çevresinde ve güzergâhında dron ile arama yaptı. Kaybolan 52 koyunun çiftlikten yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki Karaağaç köyü, Karakaya mevkiinde olduğu tespit edildi. Bulunan hayvanlar, sahibi E.B.ye teslim edildi.
Bu haber metni ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Başlık, kapsayıcı ve ilgi çekici olacak şekilde düzenlenmiştir.
B) Toplumun geniş bir kesimini ilgilendirebilecek bir konu ele alınmıştır.
C) 5N1K kuralına uygun olarak kaleme alınmıştır.
D) Haber inandırıcı bir şekilde okura yansıtılmıştır.
E) Olay öznel bakış açısıyla sunulmuştur.

  • Cevap: E

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 35

13.
• Gazete, dergi, kitap vb. yazılı şeylerde sayfanın yukarıdan aşağıya doğru ayrılmış olduğu dar bölümlerden her biri.
• Başka bir kaynaktan elde edilen yazının gazetede olduğu gibi yayımlanması.
• Basın ve yayın organlarına haber toplayan, bildiren veya yazan kimse.
• Gazetelerin birinci sayfasındaki logonun üzerinde kullanılan başlık.
Aşağıdaki terimlerden hangisi verilen tanımlardan herhangi biriyle eşleştirilemez?

A) İktibas
B) Ajans
C) Sürmanşet
D) Sütun
E) Muhabir

  • Cevap: B

14-15. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

Ülkenin talihine egemen olan olayları, 31 Mart Ayaklanması’na kadar genel çizgileriyle götürdükten ve o yılların bir tablosunu büyük fırça vuruşlarıyla taslak biçiminde gösterdikten sonra, şimdi biraz geriye doğru bakmak ve kişisel anıları toplamak uygun olacak.
Bunları kurcalarken ilk önce birkaç dost yüzünü ve onların arasında Mehmet Rauf’un pek zavallı ve öyle olduğu için pek sevimli yüzünü buluyorum. Onda hem zavallılığına hem sevimliliğine en büyük neden aşk tutkunluğuydu. Onun için aşk; ciğerlerinin soluklanması, damarlarında kanın durmadan akması demekti. Bunu bildiğim için onu Ada’da küçük evinde uslu uslu otururken, süt dökmüş bir kedi çekingenliğiyle ve bütün eski serüvenlerinden pişmanlık duymuş bir günahlı sessizliğiyle yaşarken gördükçe kendi kendime: “İnanmalı mı yoksa ihtiyatlılıkla beklemeli mi?” derdim.

14. Bu parçayla ilgili,
I. Konuşma havası içinde yazılmıştır.
II. Öznellik ağır basmaktadır.
III. Üçüncü şahıs ağzından anlatılmıştır.
IV. Tanınmış siyaset adamlarının yaşamlarına yer verilmiştir.
yargılarından hangileri doğrudur?

A) Yalnız II
B) I ve II
C) I ve IV
D) II ve III
E) II, III ve IV

  • Cevap: B

15. Bu parçada geçen aşağıdaki tamlamalardan hangisinin türü farklıdır?

A) ülkenin talihi
B) kişisel anılar
C) onların arası
D) aşk tutkunluğu
E) ciğerlerinin soluklanması

  • Cevap: B

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 36

16. Türk edebiyatında ilk gezi kitabı ünlü denizci Seydi Ali Reis’in—–adlı eseridir. Seydi Ali Reis, bu eserinde Portekizlilere karşı yapılan büyük savaşta mücadele esnasında bir fırtınaya yakalanır ve Gücerat’a karaya çıkar. Bu vesileyle kendisinin Hindistan, Afganistan, Buhara ve Maveraünnehir yoluyla Edirne’ye varma yolundaki izlenimlerini kaleme alır. Yaşadığı serüvenler eserin muhtevasını oluşturur. Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Mirâtü’l-Memâlik
B) Seyahatname
C) Cihannüma
D) Tuhfetü’l-Harameyn
E) Kitab-ı Bahriye

  • Cevap: A

17. ROMA’DA
Bu, Roma’ya üçüncü gelişimdir. Ama Roma, orada doğup orada büyüyenler için bile bitmez. Her heykel, her tablo, her anıt, size her görünüşünde güzelliğin yeni bir sırrını açacaktır. Roma’da heykel, vatandaş olmuştur. 0, müzede değil, bizim gibi sokaklarda dolaşıyor, meydanlarda geziniyor, parklarda dinleniyor! Sabahleyin ağzından sular dökülen aslanları seyrederek Doney’e gittim. Burası; büyük otellerin, şık mağazaların ve camlarından hare hare sular akan çiçeklerin sıralandığı büyük bir cadde üstünde, Via Veneto’da bir kahvedir ama Mehmet Akif’in “Mahalle Kahvesi” değil, bir temizlik ve zarafet sergisi…
Kaldırım üstündeki masalardan birine oturdum. Garson, ısmarladığım portakal suyunu getirdi. İçinde dört köşe, pırıl pırıl bir buz parçası, yanında ipek kâğıtlı keselere el değmeden doldurulmuş şeker…
Portakal suyunu içerken caddeyi seyrediyorum: İskarpinler geçiyor… Siyah iskarpinler, beyaz iskarpinler… Bağlısı var, düzü var, fiyonklusu var. Ama iki şey yok: Boyasızı bir, çarpık ökçelisi iki.
Gözlerimi yavaş yavaş yukarı kaldırıyorum: Her kadın başı güzel taranmış ve her erkek çehresi jiletten yeni çıkmış. Roma sokaklarında dağınık kafa, kepekli saç ve tıraşsız surat göremezsiniz. Via Veneto yolcuları arasında bir şey daha yok: Hasta ve sarsak adam. Avrupalı, öksürdü mü:
—Hastalandım, deyip yatağa giriyor.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Karşılaştırma
B) Benzetme
C) Örnekleme
D) Tanık gösterme
E) Tanımlama

  • Cevap: D

18. İstanbul’a döndüğümüz vakit on üç yaşındaydım. Serez’den ayrılırken beni en çok sevindiren şey, istediğim kitaplara kavuşma olanağının artık gerçekleşmesiydi. Gündeliklerimden başka babamdan kopardığım bütün paraları Babıâli Caddesi’ndeki kitapçı Kirkor Efendi’ye verirdim. O, bana Ahmet Mithat Efendi’nin bütün eserlerini sattı. Benim de bir kitaplığım olmuştu. Ciltsiz durumlarıyla birbirlerine dargın gibi yan yana dizilmeleri pek zor olan bizim Türkçe kitapları, kitaplığımın boş raflarına âşıkça bir özenle dizip karşılarına geçer, mutlulukla kendimden geçercesine uzun uzun seyrederdim. Rafların boş tarafları içime derin bir sıkıntı verirdi. Kitapların irili ufaklı düzensizliğine de üzülürdüm. Beyazıt’ta Mürekkepçiler Çarşısı’ndaki ciltçi Sait Efendi, kırmızı meşin üzerine yaldızlı en iyi ciltleri gerçi beş kuruşa yapıyordu ama hem kitap alabilmek hem onları ciltletmek, küçük bir öğrencinin dar bütçesi için çözülmesi en güç sorundu. Bu parçayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Bellekte iz bırakan hadiseler kaleme alınmıştır.
B) Düşünceler tanık gösterme yoluyla desteklenmiştir.
C) Sade ve akıcı bir dil kullanmıştır.
D) Kitap sevgisi konusu ele alınmıştır.
E) Olaylar birinci kişinin ağzından aktarılmıştır.

  • Cevap: B

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 37

19. Bu oyunun kahramanlarıyla ilgili aşağıdaki tespitlerden hangisi yanlıştır?

A) Müştak Bey şair tabiatlı, romantik bir kişiliktir.
B) Atak Köse meseleyi tam anlamadan ortaya atılmaktadır.
C) Hikmet Efendi olacakları tesadüfe bırakan teslimiyetçi biridir.
D) Batak Ese kaba, cahil, yeniliklere kapalı bir kişiliktir.
E) Ebullaklaka, yetkilerini kötüye kullanmaktadır.

  • Cevap: C

20. Bu parçada altı çizili fiilimsilerden hangisinin türü farklıdır?

A) yediği
B) geleni
C) verebileceğim
D) danışmadan
E) kalkışan

  • Cevap: D

10. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı Karma Test Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları

Deprecated: usort(): Returning bool from comparison function is deprecated, return an integer less than, equal to, or greater than zero in /home/evvelcevap.com/public_html/wp-content/plugins/mk-reaction-v2a/inc/class-reactions.php on line 228
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!