10. Sınıf Tekrar Testleri Kimya Karma Test Cevapları
10. Sınıf Tekrar Testleri Kimya Karma Test Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tekrar Testleri Kimya Karma Test Cevapları
1. 42 gram XY3 bileşiğinin 30 gramı Y elementidir.Buna göre X2Y3 bileşiği ile ilgili,I. = -£ ’tir.II. XY3 bileşiği ile arasında katlı oran vardır.III. 12 gram X’in yeteri kadar Y ile tepkimesinden elde edilen miktarı 27 gramdır. ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) Yalnız IB) I ve IIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: D
2. Tabloda oksijenin bazı elementlerle oluşturduğu bileşik çiftlerindeki katlı oranları verilmiştir. Buna göre hangi bileşik çiftinin katlı oranı yanlıştır?
A) IB) IIC) IIID) IVE) V
- Cevap: E
3. Eşit kütlelerde CH4 ile °2 gazları CH4(g) + 2O2(g) ^ CO2(g) + 2H2O(s) denklemine göre tam verimle tepkimeye girdiğinde 4,4 gram CO2 ile 3,6 gram H2O maddelerini oluşuyor. Tepkime sonunda 4,8 gram CH4 arttığına göre başlangıçta alınan O2 kütlesi kaç gramdır? (H:1 g/mol, C:12 g/mol, O:16 g/mol)
A) 6,4B) 4,8C) 3,2D) 1,6E) 0,8
- Cevap: A
4. Amedeo Avogadro birim alandaki atom sayısını ölçmek ve hesaplamak için çalışma yapan ilk bilim insanıdır. Avogad- ro’dan sonra bilim insanları tarihi süreçte pek çok yöntem kullanmıştır. Bu farklı yöntem ve ölçümlere dayanarak günümüzde kabul edilen sayı 6,02214199.1023 tür. Bu sayı yuvarlanarak 6,02.1023 şeklinde kullanılmaktadır ve Amedeo Avogadro’nun anısına Avogadro sayısı denir, NA ile gösterilir. Buna göre aşağıdakilerden hangisinde Avogadro sayısı kadar atom bulunmaz? (C:12 g/mol, O:16 g/mol)
A) 0,5 mol H2 molekülüB) 14 gram CO molekülüC) 1,204.1023 tane CCl4 molekülüD) 32 gram O2 molekülüE) 3,01.1023 tane HCl molekülü
- Cevap: D
5. Atom ve molekül gibi çok küçük taneciklerin kütlelerini ifade etmek için atomik kütle birimi(akb) kullanılabilir. Günlük hayatta kullandığımız kütle birimi ise genellikle gramdır. 1 gram, 1akb’nin 6,02x1023 katıdır.Buna göre,I. 1 tane 12C izotopunun kütlesi 12 akb iken 1 mol 12C izotopunun kütlesi 12 gramdır.II. 0,1 mol He atomunun kütlesi 2 tane He atomunun kütlesinin 3,01x1022 katıdır.III. 3,01x1021 tane CH4 bileşiğinin kütlesi 0,08 akb’dirifadelerinden hangileri doğrudur? (H:1 g/mol, C:12 g/mol)
A) Yalnız IB) I ve IIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: B
6. Betül öğretmen öğrencilerine kimyasal tepkime denklemlerinin denkleştirilmesi konusunu anlatmak için bir oyun tasarlamıştır. Bu oyuna göre sınıftakiler ‘'tepkimeye girenler’’ ve "tepkime sonucu oluşan ürünler’’ olarak iki gruba ayrılmıştır. Tepkimeye girenler grubuna ‘’NO2’’ve ‘’NH3’’, tepkime sonucu oluşan ürünler grubuna “N2” ve “H2O” maddeleri verilip en küçük tam sayılarla denkleştirilmiş aynı tepkime denklemini yazmaları istenmiştir. Tepkime denklemindeki katsayılar sınıftakilerin sayısını ifade ettiğine göre bu sınıftaki toplam öğrenci sayısı aşağıdakilerden hangisi olabilir? (Sınıftaki bütün kişilerin tepkime oluşumuna katıldığı varsayılacaktır.)
A) 20B) 27C) 29D) 32E) 33
- Cevap: D
- 7. 100 gram saf CaCO3 katısı,
- CaCO3(k) ^ CaO(k) + CO2(g)
- CaO(k) + 3C ^ CaC2(k) + CO(g)
- CaC2(k) + 2H2O(s) ^ Ca(OH)2(suda) + C2H2(g)zincirleme tepkimelerine göre tamamen harcanıyor.Bütün tepkimeler %50 verimle gerçekleştiğine göre son durumda oluşan C2H2 gazının normal koşullardaki hacmi kaç litredir? (C:12 g/mol, O:16 g/mol, Ca:40 g/mol)
A) 2,8B) 4,48C) 5,6D) 11,2E) 13,44
- Cevap: A
8. X gram C3H8 ile Y gram O2 gazları tam verimle tepkimeye girip CO2 gazı ile H2O sıvısını oluşturuyor. Tepkimede toplam 40,8 gram ürün oluşurken tepkimeye giren maddelerin birinden 13,2 gram artıyor.Buna göre,I. Başlangıçta alınan O2 gazı 45,2 gramdır.II. Tepkime sonunda ortamda C3H8 bulunmaz.III. Tepkime kabında başlangıçta 0,5 mol C3H8 vardır.ifadelerinden hangileri doğru olabilir? (H:1 g/mol, C:12 g/mol, O:16 g/mol)
A) Yalnız IB) I ve IIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: E
9. KI ve Pb(NO3)2 katılarının sulu çözeltilerinin karıştırılması ile ilgili görsel aşağıda verilmiştir.Buna göre,I. Potasyum ve nitrat iyonları seyirciyi iyonlardır.II. Oluşan karışım homojendir.III. Net iyon denklemi Pb2+(suda) + 2I (suda) ^ PbI2(k) şeklindedir.ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) Yalnız IB) Yalnız IIIC) I ve IID) I ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: D
10. Ayça mutfakta sırasıyla şunları yapmıştır:I. Bir kapta bir miktar şeker ile suyu karıştırdı.II. Başka bir kapta bir miktar nişasta ile unu karıştırdı.III. Daha sonra nişasta-un karışımına şekerli suyu ekledi.Buna göre Ayça hangilerinde çözelti oluşturmuştur?
A) Yalnız IB) Yalnız IIIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: A
- 11. Aşağıda X ve Y maddelerine ait bazı özelikler verilmiştir.X
- Suda hidrojen bağı oluşturarak çözünür.
- Zayıf bazik özellik gösterir.
- Canlılar için zehirli bir maddedir.Y
- Suda çözünmesi sırasında iyon-dipol etkileşimleri oluşur.
- Katı hâlde elektiği iletmez.
- Beyaz renkli kristal yapıdadır.Buna göre X ve Y maddeleri aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) NaOH Cl2B) NH3 NaClC) C2H5OH MgCl2D) CH4 KClE) H2S CaCO
- Cevap: B
12. Bir beherglasın içine 5 gram yemek tuzu ve bir spatül dolusu ince taneli temiz kum koyularak cam çubukla karıştırılıyor. Elde edilen karışıma 50 mL su ilave edildikten sonra cam çubukla tekrar karıştırılıyor. Karışım süzgeç kâğıdından bir erlenmayere süzülüyor. Süzgeç kâğıdının üzerinde kalan maddeler iyice kuruması için sıcak bir yerde bekletilirken erlenmayerdeki su da buharlaştırılıyor.Buna göre,I. Süzme işlemi bittiğinde süzgeç kâğıdının üzerinde kalan madde kumdur.II. Kum ve yemek tuzu birbirinden ayrılmıştır.III. Karışımı bileşenlerine ayırmak için çözünürlük farkı ve basit damıtma yöntemlerinden yararlanılmıştır. ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) Yalnız IB) Yalnız IIIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: C
13. Aşağıda “EH” maddesine ait iki tepkime verilmiştir.I. CaCO3(k) + 2D (suda) ^ CaCl2(suda) + CO2(g) + H2O(s)II. 2D(suda) + Zn(k) ^ ZnCl2 (suda) + H2(g)Buna göre verilen pH değerlerinden hangisi bu maddeye ait olabilir?
A)pH= 14B) pH= 12C) pH= 9D) pH= 7E) pH =1
- Cevap: E
- 14. X maddesine ait bazı özellikler şöyledir:
- 0,1 M sulu çözeltisinin oda koşullarındaki pH değeri 13’tür.
- Kırmızı turnusol kağıdının rengini maviye çevirir.
- Suda çözündüğünde OH- iyonu oluşturur.Buna göre X maddesi aşağıdakilerden hangisi ile tepkimeye girmez?
A) NaB) AlC) ZnD) CrE) Pb
- Cevap: A
15. Au (altın) elementi değerli bir metal olup her madde ile tepkime vermez. Ancak “kral suyu” adı verilen bir karışımla tepkime verir. Buna göre verilen karışımlardan hangisi kral suyunu oluşturan maddeleri içermektedir?
A) H2SO4 + NaOHB) CH3COOH + HClC) NaCl + HNO3D) H2SO4 + HNO3E) HNO3 + HCl
- Cevap: E
16. Bazı kimyasalları evlerimizde temizlik yaparken hijyen amaçlı kullanırız. Ancak kullanılan bu maddelerden olan X ve Y maddeleri birbirleriyle karıştırılırsa aşağıdaki tepkime gerçekleşerek toksik klor gazı oluşur.X + Y ^ Cl2 + H2OBuna göre X ve Y maddeleri hangisinde doğru verilmiştir?
A) Sirke Tuz ruhuB) Çamaşır suyu Potas kostikC) Tuz ruhu Çamaşır suyuD) Sud kostik Yemek tuzuE) Potas kostik Sud kostik
- Cevap: C
17. Ülkemizin eşsiz güzellikleri arasında yer alan Denizli-Pamukkale’deki travertenlerin oluşumunu sağlayan madde aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sodyum bikarbonatB) Amonyum klorürC) Kalsiyum karbonatD) Sodyum klorürE) Sodyum karbonat
- Cevap: C
18. Buna göre,I. Demir tozu + kalay tozuII. Nikel tozu + çinko tozuIII. Demir tozu + nikel tozukarışımlarından hangileri hem erime noktası farkı hem de mıknatıs ile bileşenlerine ayrılabilir?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) I ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: C
19. Polimerlerin olumlu ve olumsuz özellikleri vardır. Aşağıdakilerden hangisi polimerlerin olumlu bir özelliğidir?
A) Üretiminde petrol ve fosil yakıtlar kullanılır.B) Çoğunluğu doğada biyolojik olarak parçalanamaz.C) Depolama alanları çirkin görüntülere neden olur.D) Genellikle esnek, hafif ve dayanıklıdır.E) Yakıldığında toksik duman oluşturur.
- Cevap: D
20.I. Şampuan: %80’i su olan saç temizliğinde kullanılan temizlik maddesidir.II. Deterjan: Ham maddesi doğal bitkisel ve hayvansal yağlar olan, sert sularda çok iyi temizlik yapamayan temizleyicidir.III. Çamaşır sodası: Katı ve sıvı yağları, kir ve petrol ürünlerini etkin olarak temizleyen ve doğayı kirletmeyen bir maddedir.IV. Sabun: Ham maddesi petrol ürünleri olan, sert sularda temizlik yapabilen temizleyicidir.Yukarıda verilen tanımlardaki kavramlardan hangileri yer değiştirirse bütün tanımlar doğru olur?
A) I ve IIB) I ve IIIC) II ve IIID) II ve IVE) III ve IV
- Cevap: D
10. Sınıf Tekrar Testleri Kimya Karma Test Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok