Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri

10. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 21

“10. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 21” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 21

1. Sizce Kanuni Sultan Süleyman’ın sefere çıkmasında sadece yazılan bu mektup mu etkili olmuştur? Kanuni, daha önceden düşündüğü Orta Avrupa’nın hakimiyeti için bu yardım mektubunu bir fırsat olarak mı görmüştür? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazılan bu mektup, Kanuni’nin tahta çıktığı ilk günden beri hedeflediği Orta Avrupa hakimiyeti ve gerçekleştirmek istediği tampon bölge sınırları için bir sebep olmuştur.

2. Kanuni’nin mektubunda “…Böyle bir durumda atalarımız düşmanları mağlup etmek ve ülkeler fethetmek için seferden geri kalmamışlardır.” derken Osmanlı tarihinde var olan hangi atasının yardımına değinmiş, kimi örnek almış olabilir?

  • Cevap: Kanuni bu cümleleri yazarken Orhan Gazi veya Yıldırım Beyazıt örneklerini düşünmüş olabilir. Orhan Gazi, Bizans imparatoru Kantakuzenos’a yardım etmişti. Yıldırım Bayezid ise Timur’un zulmünden kaçan Celayir sultanı Ahmed ile Karakoyunlu hükümdarı Kara Yusuf’u korumuştu.

3. Hristiyan bir kral Avrupa kıtasındaki hakimiyet mücadelesi için neden müslüman bir hükümdardan yardım istemiş olabilir? I. Süleyman’ın ünvanının “Kanuni” olmasının bu durumda etkisi var mıdır?

  • Cevap: Fransa’yı Şarlkene karşı koruyacak tek devlet Osmanlıdır. Bunun farkında olan Fransuva, Müslüman bir hükümdardan yardım istemek zorunda kalmıştır. Kanuni unvanı, XVIII. yüzyılda tarihçiler tarafından I. Süleyman’a atfedilen bir unvandır. Avrupalı çağdaş tarihçiler I. Süleyman’ı Muhteşem” (Magnifıcent, Magni- fıque) veya “Büyük Türk” (Grand Turc) lakapları ile anmışlardır.

Kanuni Dönemi’ndeki Osmanlı-Safevi ilişikleri üzerinde durularak Safevilerle yapılan mücadelenin temelindeki siyasi ve dinî etmenler açıklanır.

Örnek Etkinlik:

Aşağıda verilen metne göre soruları cevaplayınız.

Amasya Antlaşması (17 Mayıs-1 Haziran 1555), tam bir antlaşma özelliğinde olmamakla beraber iki hükümdarın karşılıklı dostluk niyetlerini ortaya koyan mektuplaşmalardır. Tarafların görüşmelerde aldıkları kararlar:

• Barış yolunun iki taraf arasında daima açık bulunmasına ve iyi münasebetler kurulmasına
• Kâbe ve diğer kutsal yerleri ziyaret edecek İranlı hacılara Osmanlı topraklarından geçmeleri için izin verilmesine
• İran’da sadece Hz. Ali’yi meşrû halife sayan müfrit Şiîler’in diğer üç halifeyi, sahâbeyi ve Hz. Âişe’yi lânetlemeleri ve bunu bir merasim haline getirmeleri demek olan Teberrâîliğin yasaklanmasına
• Karşı taraftan herhangi bir saldırı olmadıkça Osmanlı hudut beylerinin İran’a karşı harekete geçmeyeceklerine
• İranlı hacıların kutsal yerleri ziyaret için Osmanlı topraklarından geçmelerine izin verileceğine karar verildi.

Amasya Antlaşması ile Basra, Bağdat, Şehrizor, Van, Bitlis, Erzurum, Kars ve Atabegler yurdu üzerindeki Osmanlı hâkimiyeti Safevîlerce tanındı.

10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!