“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 94
Osmanlı tarihçisi Neşrî, Kitâb-ı Cihannümâ adlı eserinde Çandarlı Halil Paşa’nın “Bunları Türk’e virelim. Hem Müslüman olsunlar hem Türkçe öğrensinler. Sonra getürelüm yiniçeri olsunlar.” ifadesini aktararak onun bu teşkilatın kurulmasındaki önemine dikkat çekmiştir. Çandarlı Kara Halil, devşirilen tutsaklardan oluşan yeni bir ordunun kurulmasını ve böylelikle padişahın hassa ordusunun genişletilmesini önermiştir. Ayrıca bu teşkilatın kuruluşunda önemli rol oynayan diğer bir isim olan Karamanlı Molla Rüstem, ganimet hukukunun esirlere de uygulanmasını teklif etmiştir. Bu kanuna göre ganimetlerin ve esirlerin beşte biri devlet hazinesine verilecektir. Molla Rüstem ayrıca Hristiyan halktan oğlan devşirilmesini de söylemiştir.
Daha önceki İslam devletlerinden örnek alınarak geliştirilen bu usul, I. Mehmet (Çelebi Mehmet) Dönemi’nde (1413-1421) uygulanmaya başlanıp oğlu II. Murat Dönemi’nde (1421-1451) kanunlaşmıştır. Devşirme sistemi, Abbasiler ve Selçuklularda uygulanan gulam sistemi model alınarak oluşturulmuş bir sistemdir. Osmanlılar, Selçuklularda ve Abbasilerde uygulanan gulam sistemini “devşirme sistemi” adı altında daha sistemli hâle getirmişler ve geniş çapta uygulamışlardır.
Tartışınız
Devşirme siteminin Osmanlı Devleti’ne ne gibi katkıları olmuştur?
- Cevap: Devşirme sistemi, Osmanlı Devleti’ne disiplinli ve sadık bir askeri güç sağlamıştır. Bu sistem sayesinde yetenekli ve sadık gençler yetiştirilmiş ve yeniçeri ordusu oluşturulmuştur. Ayrıca, ganimetlerin ve esirlerin devlete kazandırılması ekonomik olarak da katkı sağlamıştır.
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 94 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum