Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 59

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 59

Metin Analizi

Aşağıdaki görseller ve metinden yararlanarak istenilen çalışmayı yapınız.

Rumeli’deki İlk Osmanlı Kalesi
Gelibolu Yarımadası ve Boğazlar, Hristiyanların kontrolünde olduğundan deniz gücü olmayan Osmanlıların Trakya’ya çıkaracakları bir birlik Bizanslılarca bozguna uğratılabilirdi. Karesi Beyliği’nin 1345 yılında Osmanlı topraklarına katılmasıyla Osmanlı deniz gücü desteğine kavuşmuş, bu ihtimal de ortadan kalkmıştı. Karesioğullarından Osmanlı hizmetine girmiş olan gaziler, Çanakkale Boğazı ötesine bir sefer yapılmasını istiyorlardı.
Osmanlı’nın batı sınırını yöneten Orhan Bey’in oğlu Süleyman komutasında sefer için hazırlıklar yapıldı.
Orhan Bey, 1346’da Bizans tahtında hak iddia eden Kantakuzenos (Kantakuzen) ile bir ittifak yapmış kızı Theodora’yla (Teodora) da evlenmiştir.
Bu durum Osmanlılara Bizans’ın iç işlerine karışma ve Trakya’daki iç savaşa katılma fırsatı vermiştir. Süleyman Paşa, Sırp ve Bulgar güçlerine karşı Kantakuzenos’a yardım için 1353’te Gelibolu’daki Çimpe Kalesi’ne (Görsel 2.6) yerleşmiştir.

Kantakuzenos, yapılan yardımdan sonra Süleyman Paşa’nın Gelibolu bölgesini terk etmesini istediyse de Süleyman Paşa (Görsel 2.7) bunu kabul etmemiştir. 1354’te meydana gelen bir depremle Gelibolu ve çevresindeki kalelerin duvarları yıkılmıştır. Yıkılan bu kaleler Süleyman Paşa tarafından onarılmış, Anadolu’dan getirilen askerler bu kalelere yerleştirilmiştir. Süleyman Paşa, Avrupa’daki ileri mevzilerini güçlendirmek için Anadolu’dan Rumeli’ye göçebeleri taşıyarak yeni Türk köyleri kurmuştur. Böylelikle Osmanlılar Rumeli’ye yerleşmiştir.

Çimpe Kalesi’nin alınmasının stratejik önemi hakkındaki çıkarımlarınızı aşağıdaki alana yazınız.

  • Cevap: Çimpe Kalesi’nin alınması, Osmanlı Devleti’nin genişleme politikasında önemli bir aşama olarak görülmektedir. Bu zafer, Osmanlıların Rumeli’ye geçişini mümkün kılarak, Balkanlar’a olan kapılarını aralamış ve Osmanlı Devleti’nin Batı’ya doğru genişlemesine olanak sağlamıştır. Aynı zamanda, Çimpe Kalesi’nin alınması, Osmanlı’nın Bizans ve diğer bölgesel güçlerle olan rekabetinde önemli bir psikolojik ve stratejik avantaj kazandırmış, ve Osmanlı Devleti’nin bölgedeki gücünü ve nüfuzunu pekiştirmiş olarak tarihe geçmiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 59 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!