Evvel Cevap
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 38
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 38

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 38

Kösedağ Muharebesi (1243)

Moğolların Erzurum’u talan ve yağma etmesi sonrasında II. Gıyasettin Keyhüsrev (Görsel 1.20), devlet büyüklerini Moğol meselesini etraflı bir şekilde konuşmak üzere topladı. Bu görüşmeler sonunda Türk beylikleri ile diğer devletlerden yardım istenmesine karar verildi. Moğol istilasına cevap verebilmek için hazırlıklara başlandı. Moğollara karşı ortak hareket edilmezse sıranın kendilerine geleceği gerçeği, elçiler aracılığıyla diğer devletlere bildirildi. Yapılan hazırlıklardan başka memleket içinde bütün ikta sahipleri ile Frenk, Gürcü, Rum ve Ermeni ücretli askerlerinden oluşan ordunun başında
II. Gıyasettin Keyhüsrev bulunuyordu. Ordu, Sivas’a doğru harekete geçti. Sivas’a gelen Selçuklu ordusunun sayısı diğer devletlerden de gelen güçlerle beraber seksen bini buldu. Sultan antlaşma gereği Eyyubi ve Ermeni kuvvetlerinin de orduya katılmasını bekledi fakat bu devletler sözlerinde durmayarak takviye güç göndermediler.

1243 Kösedağ Muharebesi, Türkiye Selçuklularının yenilgisi ile sona erdi. Moğollar, II. Gıyasettin Keyhüsrev’in otağını, çeşitli silahlar ve diğer değerli eşyaları ele geçirdiler. Bu yenilginin en önemli sebebi, II. Gıyasettin Keyhüsrev’in genç ve tecrübesiz olmasıdır. Diğer yandan Sultan’ın çevresindeki kişilerin devlet ve ordu yönetiminde Sultan’ı yanlış yönlendirmeleri de savaşın kaybedilmesine sebep olmuştur.

Kösedağ Muharebesi yenilgisinden sonra Anadolu’da Erzincan, Sivas, Kayseri gibi birçok şehir Moğol istilasına uğramış, Anadolu Türk siyasi birliği sarsılmıştır. Sultan II. Gıyasettin Keyhüsrev, Moğolların Azerbaycan’a dönmesi üzerine Konya’ya gelmiştir. Moğollar, Erzurum’dan Kayseri’ye kadar Anadolu’yu talan edip yağmaladı. Selçuklular ile Moğollar arasında yapılan antlaşma ile Türkiye Selçuklu Devleti ağır vergiler ödeyerek Moğol hâkimiyetine girdi. Kösedağ Savaşı’nın sonucunda Selçuklu Devleti, Moğollara tabi olarak haraç vermek zorunda kalmıştır. Türkiye Selçuklu Devleti’ne bağlı bazı devletler ve beylikler Moğollara tabi olmayı tercih etmiştir. 1244’ten itibaren Ermeniler, Moğollara tabi olup Selçuklulara düşmanca davranmaya başlamıştır. Trabzon Rumları da Moğollara bağlı olduklarını bildirmiştir. Kösedağ mağlubiyeti, Türkiye Selçukluları için sonun başlangıcı olmuştur. 1243 Kösedağ Muharebesi ile Türkiye Selçuklu Devleti, zayıflayarak dağılma sürecine girmiş ve 1308 tarihinde Sultan II. Mesut’un ölümüyle yıkılmıştır.

Tartışınız

Moğolların kısa bir zamanda Anadolu’da ilerleyişini kolaylaştıran sebepler neler olabilir?

  • Cevap: Selçuklu Devleti’nin iç karışıklıklarla ve siyasi bölünmelerle mücadele etmesi, Moğolların istilalarını karşılamak için etkili bir savunma yapamamasına yol açmıştır. Moğol İmparatorluğu’nun askeri gücü, disiplini ve savaş stratejileri, Anadolu’daki yerel güçler ve ordular karşısında üstünlük sağlamış ve hızlı ilerlemelerine imkan vermiştir. Moğolların kullandığı baskın ve yıldırım hücumlarıyla birlikte, Anadolu’da yerleşik düzene geçiş yapmış olan Türkmen beylikleri ve diğer yerel güçler arasında koordinasyon eksikliği ve birlik sağlanamaması, Moğolların ilerleyişini kolaylaştırmıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 38 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum