Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 193

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 193 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 193

Osmanlı Devleti, gayrimüslimlerin toplum içerisindeki konumlarını İslam hukukuna göre belirlemiştir. İslam devletinde gayrimüslimler, devletin himayesi altındadır. Bu himayeye karşılık olarak bazı vergi mükellefiyeti (haraç) altına girdiklerinden devlete cizye ödemişlerdir. Cizye vergisi Roma, Bizans, Sasani devletlerinde de devletin resmî dini dışındaki unsurlardan alınmıştır. Cizye, İslam hukukunun esasları içinde askerlik muafiyetine karşılık alınan bir vergidir.

Millet sistemi, bir bölgenin İslam devletine katılmasından sonra burada yaşayan Yahudi ve Hristiyanların haklarını sözleşme ile koruyan bir teşkilat ve bir hukuki yapıdır. Millet sistemi, etnik aidiyet ve lisan aidiyeti yerine din ve mezhep aidiyeti esasına dayanır. Farklı dinî ve kültürel kimliklere sahip toplum kesimleri “millet sistemi” sayesinde yüzyıllarca birbirleriyle barışık hâlde yönetilmiştir (Görsel 7.1).

Ümmet ise ayrı milletlerden aynı dine inananların bütünü demektir. Hristiyanlığa inanıp Osmanlı Devleti’nde yaşayan Bulgarlar, Yunanlar, Arnavutlar ve Macarların hepsi Hristiyan ümmeti olarak kabul edilmektedir. Aynı şekilde devletin içinde yaşayan ve Müslüman olan Türk, Arap, Fars gibi milletler de İslam ümmetinden kabul edilmektedir.

Aşağıdaki metni okuyarak soruyu cevaplayınız.

Galata Zimmilerine Verilen Ahitname

Ben şahların şahı ulu padişah, Sultan Murat oğlu Sultan Mehmet Han’ım. Yeri göğü yaratan ve bütün yaratılanları besleyen ve yetiştiren Tanrı hakkı için, Hz. Resul’ün pak, nurlu ve temiz ruhu için, getirdiği Mushaf hakkı için, yüz yirmi dört bin peygamber hakkı için, dedemin ve babamın ruhu için, benim ve oğullarımın başı için ve kılıç hakkı için yemin ederim ki; Galata halkı ve insanları yüksek makamıma dostluk için kalelerinin anahtarını bana göndererek boyun eğmiş ve itaat etmişlerdir. Ben de kendilerinin ibadet etme ve toplanma âdetleri hangi üslup üzerine ise aynı şekilde yerine getirmelerini kabul ettim. Üzerlerine harekât düzenleyip kalelerini yıkmayacağım. Buyurdum ki; Kendilerinin malları, mülkleri, mahzenleri, rızıkları, bağları, değirmenleri, gemileri, sandalları, bütün eşyaları, kadınları, çocukları ve cariyeleri kendilerinin ellerinde kalacaktır. Bu konuda onlara muhalif davranacağımdan endişe etmesinler. Onlar da rençberlik edebileceklerdir. Onlar dahi rençberlik edeler. Çan çalmamak şartıyla kiliseleri kendilerine ait olacak ve ibadet edip kitaplarını okuyacaklar. Kiliseleri ellerinden alınıp mescit yapılmayacak ve Müslüman olmaları için herhangi bir zorlama olmayacaktır. Kendi içlerinden kimi tayin ederlerse devletle olan işlerinde o görevli olacaktır. Ve buyurdum ki; evlerine hiçbir devlet görevlisi müdahale etmeyecektir. Kale halkları ve tüccarları angarya işlerden mükellef olmayıp bunlardan muaftırlar.

Osmanlı Devleti’nde etnik ve dinî gruplara verilen hakların toplumsal barışa katkısını değerlendiriniz.

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nde etnik ve dini gruplara verilen haklar, toplumsal barışın korunmasına katkı sağlamıştır. Bu haklar sayesinde farklı inanç ve kültürlere sahip topluluklar kendi yaşam biçimlerini sürdürebilmişlerdir. Osmanlı İmparatorluğu’nun çok kültürlü yapısı, hoşgörü ve çeşitlilik esasına dayalı bir toplumsal denge oluşturmuştur.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 193 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!