Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 182

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 182 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 182

Lalanın Talebeleri: Osmanlı Şehzadeleri

Sarayda dünyaya gelen şehzadeler için devlet genelinde kutlamalar yapılırken doğum bir hattıhümâyunla sarayda bulunan sadrazama bildirilirdi. Sadrazam ve diğer devlet görevlileri padişaha tebriklerini sunmak için saraya gelirdi. Şehzadenin ilk kaydı, doğum sicillerine işlenirdi. Şehzade doğduğunda bir daire kendisi için ayrılır ve şehzadenin bakımı için sütnine ile kalfalar görevlendirilirdi. Şehzadenin bu dönem eğitimiyle annesi, dadısı ve kalfası ilgilenirdi. Saray geleneğine göre dört yaşına gelen şehzade ve sultanların (padişahın kızları) temel eğitimi sarayda başlardı.

Osmanlı toplumunda mektebe başlayacak çocuklar için yapılan “âmin alayı”na (Görsel 6.9) benzeyen, bütün devlet erkânının katıldığı “bedibesmele merasimi” yapılırdı. Eğitimin ilk aşamaları okuma yazma, Kur’an-ı Kerim ve ilmihâl dersleridir. Bu dersler, Dârüssaâde ağasının dışarıdan getirttiği hocalar tarafından verilirdi. Bedibesmele merasiminde şehzadeye ilk dersi şeyhülislam verirdi. İlk ders besmelenin öğretilmesiyle başlardı. Merasime, bedibesmele denilmesi de buradan gelmektedir. Şeyhülislamın davetlilerin huzurunda şehzadeye alfabeyi ilk defa okutmasından sonra yapılan dua ile merasim sona ererdi.

Osmanlı Devleti’nde şehzadelerin yetiştirilme usulü, devletin kuruluş yıllarına kadar uzanır. Osman Bey Dönemi’nden itibaren şehzadelerin yanına tecrübeli bir devlet adamı görevlendirilmiştir. Osman Bey, oğlu Orhan Gazi’ye Karacahisar sancakbeyliğini vermiştir. Orhan Gazi, Karacahisar’a Saltuk Alp ile memur tayin edilmiştir. Bu tayin örneği “lala-vezir” vazifesinin çok erken dönemlerde başladığına işaret etmektedir. Osmanlı şehzadeleri lalalarının refakatinde eğitime alınırlardı.

Padişah çocuklarına Şehzadegân Mektebinde farklı hocalar denetiminde dersler verilirdi (Görsel 6.10). Sarayda, şehzadelere Kur’an-ı Kerim’i okuyup yazma eğitiminin yanında Arapça, Farsça dil eğitimi, tarih ve coğrafya bilimlerine yönelik eğitimler de veriliyordu. Dinî ve ilmî alanların dışında şehzadelere, istek ve yeteneklerine göre güreş, okçuluk, cirit, avcılık gibi ata sporları öğretilirdi. Ayrıca şehzadelere güzel yazı yazma sanatı, ok ve yay yapmak gibi zanaatlar da öğretiliyordu.

ARAŞTIRINIZ

Osmanlı Devleti’nde şehzadelerin yetiştirilme usulünün tarihsel önemi hakkında araştırma yaparak ulaştığınız sonuçları sınıf ortamında paylaşınız.

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nde şehzadelerin yetiştirilme usulu, devletin kuruluşundan itibaren büyük önem taşıyordu ve liderlik yeteneklerini geliştirmek için kullanılıyordu.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 182 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!