Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 162

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 162 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 162

ticaretini ele geçirmek amacıyla uzun süre çaba harcayan Portekizlilerin XVI. yüzyılın ortalarında faaliyetlerinde gerilemeleri, Osmanlı Devleti’nin bu dönemde ne kadar başarılı olduğunu gösterir. Ekonomik faaliyetler bakımından Osmanlı Devleti çağının gereklerine cevap verebilmiş ve sahip olduğu geniş coğrafyada ticari faaliyetleri hem karadan hem de denizden etkili bir şekilde organize etmiştir. Ticaret yollarının güvenliğinin sağlanması, donanmanın güçlendirilmesi ve önemli ticaret yolları üzerinde bulunan stratejik bölgelerde hâkimiyetin sağlanması için geliştirmiş olduğu stratejiler, Osmanlı Devleti’nin bu konudaki becerisini ortaya koymuştur.

Aşağıdaki metni okuyarak soruyu cevaplayınız.

Coğrafi Keşifler’ Nedenleri

XV ve XVI. yüzyıllarda Coğrafi Keşifler gerçekleşene kadar Avrupalıların, kıtaları dışındaki dünya ile ilgili bildikleri daha çok mitler ve efsanelere dayanmaktaydı. Keşifler çağına girerken Avrupa’da Orta Çağ’ın garip ama halkın hayallerindeki yerini koruyan inanışları ve hikâyeleri hâlen etkiliydi. Hristiyan Avrupa, Müslümanlardan çok şey öğrenmiştir. Orta Çağ boyunca kendi klasik kaynaklarından oldukça uzaklaşan Avrupalılara rağmen İslam dünyası, Yunan bilim ve felsefesine ait eserlerin korunmasında önemli bir rol oynamıştır. Keşifler öncesi keşiflere de katkı sağlayacak bilimsel ve teknolojik buluşların Hindistan ve Çin’den Avrupa’ya iletilmesinde Müslümanların payı büyüktür.

Avrupa; Asya ve Afrika kıtasının fakir komşusu olarak görülüyordu. Hâliyle zengin Afrika ve Asya kıtalarından Avrupa’ya pazarlanan ürünler, Avrupa’nın dünyanın bu bölgelerine olan ilgisini artırıyordu. Birçok ham maddenin kaynağı olan Afrika ve Asya kıtaları, Avrupa’da merak ediliyordu. İpek ile baharat ürünlerinin yanında diğer Uzak Doğu mallarını Avrupa’ya taşıyan ticaret yolları çok işlekti. Avrupa’nın kendi tekstil ürünlerini geliştirmesiyle İpek Yolu eski önemini kaybetmişti. Avrupa’da Asya’nın baharatı yerine konulabilecek bir ürün yoktu. Bu nedenle baharat ticareti, bir şekilde Avrupa’nın Asya’ya ihtiyaç duymasına yol açıyordu.

Portekizlilerin ve İspanyolların görünüşte dinî amaçla yola çıktıkları keşifler, zamanla siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan kendi nedenlerini hazırlayarak küresel ve küçülen dünya için atılan ilk adımlar olmuştur. Keşiflere daha sonra İngiltere, Hollanda, Fransa ve diğerleri de katılmıştır.

Bölgeler ve kültürler arası iletişimin siyasi, sosyal, ve ekonomik gelişmeler üzerindeki etkileri neler olabilir? Yazınız.

  • Cevap: Bölgeler ve kültürler arası iletişim, yeni bilgi, teknoloji ve ticaret fırsatları yaratarak siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmelere katkıda bulunabilir. Bu iletişim, kültürel etkileşim, yeni pazarlar ve işbirliği olanakları sağlayabilir, ancak aynı zamanda çatışma ve rekabeti de tetikleyebilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 162 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!