
“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 147
5.6. STRATEJİK SİYASET VE DÜNYA GÜCÜ OLAN OSMANLI DEVLETİ
Osmanlı Devleti’nin XV ve XVI. Yüzyıllarda Stratejik Rakiplerine Karşı İzlediği Politikalar
Osmanlı Devleti’nin Venedik ve Ceneviz ile Münasebetleri
Osmanlı Devleti, karada güçlenmeye devam ederken denizlerdeki ticari faaliyetlerin bir parçası olmak, ticaret yollarını kontrol edip doğrudan veya dolaylı olarak ticari gelirlerden pay almak ve denizlerde de söz sahibi olmak istemiştir. Osmanlı Devleti’nin bu dönemde en büyük siyasi ve ticari rakipleri Venedik ile Ceneviz’di. Denizlerde bu iki devlet birbirine rakipti. Osmanlılar bu iki deniz devletine karşı denge siyaseti izlemiştir. Osmanlı Devleti’nin bu siyasetinden dolayı bu devletler, Osmanlı Devleti’nden zaman zaman yardım istemişlerdir.
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un Fethi’nden hemen sonra Galata’da yaşayan Cenevizlilere gümrük vergisi ile yıllık vergi vermek koşuluyla ticaret ve din serbestliği vermiştir. Osmanlı Devleti denizlerde hâkimiyet alanını genişletince Sakız, Limni, Amasra ve Kefe, Osmanlılara yıllık vergi vermiştir. Cenevizlilere bağlı olarak siyasi varlıklarını bir süre devam ettiren bu yerler, bir süre sonra Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına girmiştir. Osmanlı Devleti ile Venedik arasında birçok savaş yapılmıştır. XV. yüzyılda Venedik’e kapitülasyon verilmiştir. Ayrıcalık kazanan Venedik, Akdeniz’deki gücünü artırınca Osmanlı deniz ticaretine zarar vermeye başlamıştır. Bunun üzerine Modon, Koron, Navarin ve İnebahtı fethedilmiştir. Venediklilerle yeniden antlaşma yapılarak kapitülasyonlar devam ettirilmiştir.
Osmanlı-İspanya Münasebetleri
Osmanlı Devleti’nin batıdaki diğer rakipleri İspanya, Portekiz ve Avusturya’ydı. Osmanlı Devleti ile İspanya, XVI. yüzyılın başlarından itibaren denizde ve karada karşı karşıya gelmiştir. İki devlet Akdeniz’de ve Kuzey Afrika’da hâkimiyet mücadelesine girmiştir.
İspanya, Akdeniz üzerinde egemenlik kurarak Doğu-Batı ticaretini ve kendisi için hayati öneme sahip buğday ticaretini kontrol etmek, Kuzey Afrika kıyılarında kurduğu üsler üzerinden Sudan altınlarına ulaşmak istemiştir. Osmanlı Devleti’nin Akdeniz’den batıya doğru ilerleyişi ve Mısır’ı alması, iki tarafı karşı karşıya getirmiş böylece Akdeniz’de yüzyılın sonuna kadar sürecek bir rekabet başlamıştır.
Osmanlı Devleti ile İspanya arasındaki ilişkiler, II. Bayezid Dönemi’nde Endülüs’teki Müslümanların yardım istemesi ile başlamıştır. Gırnata’nın teslim olması ve Müslümanlara yapılan eziyetler nedeniyle Osmanlı Devleti, İspanya’daki gelişmeleri yakından takip etmiştir. İspanya’dan sürülen Müslüman ve Yahudiler Osmanlı Devleti topraklarına kabul edilmiştir. Zulme uğrayan Müslümanlara Cem Sultan Olayı nedeniyle yeteri kadar yardım edilememiştir. Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde İspanya ile dostane ilişkiler sürerken Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde ise husumet başlamıştır. İspanya ve Almanya İmparatoru Şarlken, kendisini Macar topraklarının hamisi olarak görmekteydi. Osmanlı Devleti’nin Macar Krallığı’nı yıkmasıyla beraber Avusturya Hükümdarı Ferdinand ve Şarlken Osmanlı Devleti’ne karşı mücadele etmişler fakat başarılı olamamışlardır. Osmanlı Devleti, Fransa’yı yanına çekerek Hristiyan Katolik birliğini parçalamıştır. Bu durum, Haçlı ittifakı için büyük bir darbe olmuştur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 147 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum