Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 135

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 135

II. Mehmet Dönemi’ndeki Fetihlerin Stratejik Önemi

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un Fethi’nden sonra karada ve denizde yeni fetihlere girişti. Karadeniz’de Amasra (1459), Sinop (1460), Trabzon (1461) ve Kırım’ı fethederek (1475) Karadeniz’i bir Türk gölü hâline getirmiştir. Ege’de Taşoz, Eğriboz, Limni, Semadirek, Gökçeada, Midilli ve Bozcaada adalarını, 1460’ta Mora yarımadasını fethederek Ege’deki Osmanlı hâkimiyetini güçlendirmiş ve Bizans’ın yeniden bu bölgelerde hâkimiyet kurmasını engellemiştir.

Fatih, Rumeli topraklarında 1459’da Sırbistan Krallığı’na son verdi, 1462’de Eflâk’ı Osmanlı Devleti’ne bağladı ve 1463’te Bosna’yı tamamen ele geçirdi. 1465’te Hersek’in büyük bölümünü, 1466’da da Arnavutluk’taki bazı kaleleri fethetti. Böylece Rumeli’deki Osmanlı hâkimiyetini sağlamlaştırıp Balkanlardaki ve Avrupa’daki fetihler için zemin hazırladı.

Fatih, Anadolu’ya yönelerek 1466’da Karamanoğullarının başkenti Konya’yı ele geçirdi. Ama kısa süre sonra Karamanoğulları, Osmanlılara geçen yerleri geri aldı. Osmanlı Veziri Gedik Ahmet Paşa, 1471’de Karamanoğullarını bir kez daha yenilgiye uğrattı. Akkoyunluların Karamanoğullarını Osmanlı’ya karşı desteklemeleri üzerine Fatih, 1473 Otlukbeli Savaşı’nda Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ı ağır bir yenilgiye uğratarak Akkoyunların varlığına son verdi. Ertesi yıl Karamanoğulları beyliğini ortadan kaldırdı. Bu başarılarla birlikte Anadolu’da Türk siyasi birliği önemli ölçüde sağlanmış oldu.

Fatih Sultan Mehmet; Ege’de, Karadeniz’de, Rumeli’de ve Anadolu’da büyük zaferler elde etmiştir. İstanbul başta olmak üzere karada ve denizde alınan bu stratejik merkezler Osmanlı Devleti’nin bir dünya gücü hâline gelmesini sağlamıştır.

Fatih Sultan Mehmet’in Şahsiyeti

Fatih Sultan Mehmet, kaynaklara göre son derece atılgan, çalışkan, zeki, sert mizaçlı bir hükümdardı. Türkçenin yanı sıra Rumca, Slavca; Arapça ve Farsça bilmekteydi. Bilime değer veren, bilim adamlarına yakınlık gösteren bir padişahtı. Ayrıca yanına gelen ilim erbaplarını saygıyla karşılardı. Kısaca Fatih, tarihte imparatorluk kuran liderlerin vasıflarını taşıyan kudretli bir komutan ve ileri görüşlü bir devlet adamıdır.

Fatih’in yegâne amacı devletini her alanda dünyanın en üstün ve kudretli imparatorluğu hâline getirmekti. Dünyaya hâkim olma fikrini benimseyen Fatih, şahsında Türk, İran, İslâm ve Roma hükümdarlık geleneklerini birleştirmiştir.

Fatih Sultan Mehmet “Avnî” mahlasıyla sade ve akıcı üslûbuyla şiirler yazmıştır. Şiirlerinde Arapça-Farsça tamlamalar yerine Türkçe ifadeler kullanmayı tercih etmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in coğrafya, tarih, matematik, astronomi ve dinî ilimlere özel bir ilgisi vardı. Dönemin önemli bilim adamlarından dersler almıştır.

Fatih, fetihten sonra İstanbul’da sekiz kiliseyi medrese hâline getirdi. Daha sonra Ayasofya medresesini ve Semâniye medreselerini yaptırdı. Ali Kuşçu, Amiroutzes, Georgios Trapezuntios, Hocazâde gibi dönemin önemli bilim insanlarının fikirlerinden yararlandı. Resim sanatına ilgi duyan Fatih, İtalyan ressam Gentile Bellini’ye resmini yaptırdı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 135 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!