Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 128

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 128

5.2. İSTANBUL’UN FETHİ VE FETHİN SONUÇLARI

İstanbul’un Fethini Gerekli Kılan Nedenler

Eski İstanbul, Marmara Denizi ve Haliç ile çevrelenmiş bir yarımadadır. Asya ile Avrupa kıtalarını birleştiren ve yedi tepe üzerine kurulmuş İstanbul (Harita 5.3), coğrafi konumu nedeniyle daima bölge devletlerinin ilgisini çekmiştir. Fetihten sonra yeni eserler inşa edilerek yeniden imar ve iskân edilen Yeditepe bölgesi Bizans İmparatorluğu’nun merkezi konumundaydı. İstanbul Boğazı, Akdeniz ve Karadeniz’i birleştirmektedir. Bu durum şehri önemli bir ticari merkez hâline getirmiştir.

Osmanlı Devleti’nin toprakları ortasında kalan ve stratejik öneme sahip olan İstanbul’un alınması, Rumeli’ye geçişte Osmanlı Devleti’ne kolaylık sağlayacaktı. Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki hâkimiyetinin devamlılığı, Avrupa ve Asya’daki topraklarını birbirinden ayıran İstanbul’un Fethi’ne bağlıydı. II. Mehmet, Boğazlara hâkim olunmadıkça ülkenin tam bir güvenlik içinde olamayacağını biliyordu. İstanbul’un Fethi Osmanlı’nın deniz ticaretini geliştirecek, Karadeniz’i bir Türk gölüne dönüştürecek ve Osmanlı Devleti’nin Akdeniz’deki ticarette de söz sahibi olmasını sağlayacaktı. İstanbul’un Fethi’yle Kuzey ve Doğu Avrupa’dan gelen ticaret yolları Osmanlıların eline geçeceği için Osmanlı Devleti ticari ve ekonomik bakımdan güçlenecekti.

Aşağıdaki metni okuyarak soruyu cevaplayınız.

İstanbul’un Adı

Roma İmparatorluğu’nun ikinci başşehri olan İstanbul (Konstantiniyye), Trakya Yarımadası’nın doğu ucunda bulunan yedi tepe üzerine inşa edilmiştir. Önceleri “Bizans” ismi verilirken Konstantin’in bu şehri almasından sonra “Konstantinopolis” adını almıştır. Rumların çöküş devrinde ise şehre “İstanbol” ismi verilmiştir. Bunu Türkler “İslambol” şekline dönüştürmüşlerdir. Rumlar buraya, parlak şehir manasına gelen “Antosa” demişlerdir. Araplar ise “Konstantiniyye” adını verdikleri gibi Avrupa ile Asya’nın sınırı üzerinde olduğu için “Farik” adını da kullanmışlardır. Onlar Mekke’yi “Ümmü’l Bilad” diye adlandırdıkları gibi Türkler de payitahtlarını “Ümmü’l Dünya” diye adlandırmışlardır.

İstanbul için farklı isimlerin kullanılmasının sebepleri neler olabilir? Yazınız.

  • Cevap: İstanbul için farklı isimlerin kullanılmasının sebepleri, tarih boyunca farklı medeniyetlerin şehri fethetmesi ve kültürel etkileşimlerin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu isimler, şehrin tarihî ve kültürel önemini yansıtmak amacıyla değişmiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 128 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
love
1
angry
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!