Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 119

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 119

ve camilere su getirilmiştir. Ticaret canlandırılmış, bilimsel ve toplumsal hayat düzenlenmiştir. Devletin yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı başta olmak üzere birçok resmî bina inşa edilmiştir. Osmanlı Devleti’nin başkenti olan İstanbul’da bütün Osmanlı padişahları imar ve iskân faaliyetlerinde bulunmuştur.

Anadolu ve Balkanlardaki bazı şehir merkezleri tarihî, kültürel ve coğrafi bakımdan farklılıklar göstermesine rağmen genellikle imaret, bedesten, kervansaray, pazar yeri, ulu cami gibi toplumsal, ticari ve dinî tesisler etrafında şekillenmiştir. Bazen bu yapıların tamamı veya birkaçı bir şehirde mevcut olabilirdi. İmaret, bedesten ve kervansaray gibi tesisler daha ziyade ticari ve ekonomik bakımdan gelişmiş, ana yol üzerindeki şehirlerde görülürdü. Şehir merkezlerini fiziksel bakımdan şekillendiren söz konusu tesisler zannedildiği gibi düzensiz ve karmaşık olmayıp planlı bir şekilde kurulmuştur. Osmanlı şehirleri genelde iki ana kısımdan meydana gelmiştir. Bunlardan biri şehrin ticari faaliyetlerinin gerçekleştirildiği alanlar, diğeri ise şehir halkının genelde ibadethaneler etrafında gelişen ikamet yerleri olan mahallelerdi.

Osmanlı Devleti’nde erken dönemlerden itibaren mevcut şehirler geliştirilmiştir. Kasaba ve köyler şehre dönüştürülürken veya yeni bir şehir kurulurken padişah, padişah çocukları ve eşleri ile devlet adamları adına vakıflar kurulur; vakıf için ihtiyaç duyulan dinî, sosyal ve ticari hizmet binaları inşa edilirdi. Bu yöntem birçok kasaba ve köyün değişim, dönüşüm ve kuruluşunda kullanılmıştır.

Metin Analizi

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.

Kılıç ve Kalem Sahipleri

Osmanlı padişahları, Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan itibaren şairleri ve bilim insanlarını desteklemişler özellikle Türk dilinin gelişmesinde çok büyük rol oynamışlardır. Şair ve bilim adamlarıyla çok sıkı bir ilişki içinde olmuşlar, pek çok Arapça ve Farsça eserin Türk kültürüne kazandırılmasında bizzat önderlik etmişlerdir. Bunun yegâne sebebi, yeni kurulan devletin bilgi ve kültür seviyesini yükseltmekti fakat bunu yapabilmek için kendilerinin de bilgi sahibi olmaları gerekiyordu. İşte meseleyi bu yönüyle ele aldığımızda şehzadelerin çok küçük yaştan itibaren özel bir eğitimle yetiştirildiğini de bilmemiz gerekir. Osmanlı sultanlarının, II. Murat’tan başlayarak İslam kültür ve edebiyatını da çok iyi bildiklerini ve hemen hemen hepsinin şair olduğunu görmekteyiz. Osmanlı sultanları da diğer şairler gibi mahlas kullanmışlardır. Pek çoğunun da divanı bulunmaktadır.

Osmanlı sultanları ve şehzadeleri, edebiyat ve şiirle meşgul olmuş; devirlerinin şiir anlayışını ve kültürünü en az devirlerinin şairleri kadar bilmişlerdir. Osmanlı sultanları ve şehzadeleri onlarla boy ölçüşen şiirler yazmış ve onları korumuşlardır. Şairlerin en yüksek mevkiden başlayarak esnaf tabakalarının her bir dalından çıkabilmesi Osmanlı Devleti’nde insanların kültür seviyelerinin hiç de küçümsenmeyecek derecede olduğunu göstermektedir.

1. Osmanlı hükümdarları, devlet işlerinin yanında şiir ve güzel sanatlarla neden ilgilenmişlerdir?

  • Cevap: Osmanlı hükümdarları, bilgi ve kültür seviyelerini yükseltmek ve devletlerini kültürel olarak zenginleştirmek amacıyla şiir ve güzel sanatlara ilgi göstermişlerdir.

2. Sözlü ve yazılı kültürün toplumsal iletişimdeki etkisi hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: Sözlü ve yazılı kültür, toplumsal iletişimde tarihsel ve kültürel değerlerin aktarılmasında önemli bir rol oynamıştır. Bu kültürel mirasın nesilden nesile aktarılması, toplumun kimliğini ve değerlerini koruma açısından büyük etkiye sahiptir.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 119 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
love
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!