
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116


“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116
Geleneksel Türk sanatlarından ebru (Görsel 4.20), kıvamlı su üzerine serpilen boyalar ile resim yapılıp kâğıda aktarılmasıyla oluşan süsleme sanatıdır. Bu sanatın battal, neftli, gelgit, şal, kumlu, akkase, taraklı, somaki ve bülbülyuvası gibi teknikleri vardır. Kâğıdın süslenmesinde, kıta ve levhaların iç ve dış pervazlarında, yazma eserlerin ciltlerinde yan kâğıdı olarak sıkça kullanılmaktadır. Osmanlı’da çok gelişmiş olan ebru geleneği günümüze kadar devam eden sanatlarımızdandır. Mehmet Efendi, Osmanlı’da bilinen ilk ebru ustasıdır.
İstanbul’a gelen Avrupalı seyyahlar ebru sanatını ve ebru kâğıdını kendi memleketlerine götürmüşlerdir. Böylece bu sanat Avrupalılar tatafından benimsenmiş ve yapılmaya başlanmıştır.
Osmanlı Dönemi’nde kullanılan motif ve figürlerin Osmanlı öncesi Türk devletlerinde kullanılan motif ve figürlerle benzerlik göstermesini millî kültürün devamlılığı açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Osmanlı Dönemi’nde kullanılan motiflerin öncesi Türk devletlerinde görülen benzer motiflerle paylaşılması, Türklerin millî kültürünün ve sanatsal geleneğinin devamlılığını yansıtır. Bu benzerlikler, Türklerin kültürel bağlarını koruduklarını ve geçmişlerinden gelen değerleri sürdürdüklerini gösterir.
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 116 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.