10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 90
“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 90 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 90
• Yeniçeri Ocağı
Osmanlı Devleti’nin sınırlarının genişlemesine bağlı olarak devamlı ve disiplinli bir yaya birliğinin kurulmasına karar verildi. İlk kez I. Murad Dönemi’nde devşirme sistemi ile kurulan bu ordu, barış zamanlarında merkezde bulunurdu. Ordudaki askerler üç ayda bir “ulufe” denen maaş alırlardı. Bunların askerlikten başka bir işle uğraşmaları yasaktı. Yeniçeri Ocağı’ndaki yaya bölükleri sınıfına “orta bölükleri” denirdi. Yeniçeri Ocağı’nın en büyük komutanı “Yeniçeri Ağası” idi. Yeniçeri Ağası zaman zaman ocak işlerini ve sorunlarını görüşmek amacıyla “Ağa Divânı” adı verilen bir divân kurardı.
Osmanlı Devleti’nin kazandığı askerî başarılarda Yeniçerilerin oldukça faydası görüldü. Bunların dışında Yeniçeriler, öncelikle Osmanlı hükümdarlarının iktidarlarının güçlenmesinde oldukça etkili oldular. Osmanlı Devleti’nin sağlam temeller üzerine kurulmasına büyük katkıda bulundular. Böylece Osmanlı merkezî devlet yapısının ve dolayısıyla da saltanatın devamlılığının sağlanmasında aktif rol oynadılar.
Yeniçeriler, eyaletlerde bulunan sipahilere karşı da askerî ve siyasi bir alternatif olarak kullanıldılar. Devşirilmiş kullardan oluşan Yeniçeriler, sürekli olarak başkentte ikamet ediyorlardı. Çoğunlukta olan Türk nüfusu ile üst sınıflar da dâhil olmak üzere ne kültürel ne de etnik bağlantısı olan Yeniçeriler, tarafsız askerî kuvvetlerdi. Bu nedenle, ülkede siyasi ya da sosyal huzursuzluklar patlak verdiğinde kolaylıkla bastırıcı bir kuvvet olarak kullanılabilirlerdi.
Yeniçeriler; eğitim, silah ve teçhizat bakımından dönemin disiplinli ve profesyonel ordusu niteliğinde idiler. Aldıkları eğitim ve disiplin sayesinde, dönemin Türk devletleri ile Avrupa ordularından askerî güç ve teşkilat bakımından üstün konumdaydılar. Bu yüzden Osmanlı Devleti, Yeniçeriler sayesinde diğer Türk devletlerine ve Avrupa’ya karşı üstünlük sağladı. Yeniçeriler, Osmanlı Devleti’nin önemli fetihlerinde ve üç kıtaya hükmetmesinde etkin rol oynadılar.
Kuruluş Dönemi’nde Osmanlı merkez ordu teşkilatında, Yeniçeri Ocağı’na paralel olarak başka askerî sınıflar da oluşturuldu. Bu askerî sınıflar içerisinde Kapıkulu süvarileri önemli bir yer tutmaktaydı.
Yorumlayalım
YENİÇERİLER
Ocaklarının kuruluşu yıllarında esirlerin, sonra da devletin gayrimüslim unsurlarının çocukları, büluğ çağına yeni basmış körpe delikanlıları arasından toplandılar, sıkı askerî disiplin altında yetiştirildiler, çelik gibi tavlandılar. Kendilerini Âli Osman tahtında oturan padişahın kulları bildiler ve kullukla övündüler. Padişahlık müessesesi de Yeniçerileri öylesine benimsedi ki bu asker ocağının kütük defterine bir numaralı nefer olarak daima tahtta oturan padişahın adı yazıldı.
Yeniçerilerin (Görsel 3.10) tek hüner ve kıymeti demir pençelerindeki palayı hedefine pek yaman ve amansız indirme- siydi, o zağlı palanın karşısında cihanı üç asır titretti. Tarihimizdeki zincirleme zaferler, parlak, çok parlak zaferler, onları kazanmış olan ordumuzun kadrosuna baktığınız zaman hakikati görür ve teslim edersiniz ki Yeniçerilerin eseri değildir fakat o zaferlerde Yeniçerilerin hissesi pek büyük olmuştur.
Metinden hareketle Yeniçeriler hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?
- Cevap: Yeniçeriler, sıkı askeri disiplin altında yetiştirilmiş ve padişaha bağlılıkla kendilerini onun kulları olarak görmüşlerdir. Tarihi zaferlerde önemli rol oynamışlar, demir pençelerindeki kılıçlarını hedeflerine amansızca indirerek düşmanı üç asır boyunca titretmişlerdir.
10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 90 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.