“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 84
3.1.3. Düzenli Osmanlı Ordusunun Kurulması
Osmanlı Beyliği, kuruluş yıllarında yapmış olduğu fetihlerde ücretli askerler ve gönüllü askerlerle aşiret savaşçılarından yararlanma yoluna gitmişti.
Ancak Orhan Bey, Bursa kuşatması esnasında aşiret savaşçılarının ve ücretli askerlerin yeterli olmadığını gördü. Çünkü bu kuvvetler uzun kale kuşatmasına dayanamadıkları gibi yapılan savaşlar sonrasında da genelde işlerine dönüyorlardı. Bu yüzden Orhan Bey, devlete ait düzenli bir askerî birlik kurmaya karar verdi. Bu doğrultuda veziri Alâüddin Paşa ile Bursa Kadısı Cendereli (Çandarlı) Kara Halil’in tavsiyeleriyle Türk gençlerinden oluşan, biner kişilik iki sınıf hâlinde piyade ve süvari (atlı) daimî ordusu kuruldu. Bu birliklerden piyadelere “yaya”, süvarilere “müsellem” dendi (Görsel 3.5). Daha sonraları fetihlerin artması ve sınırların genişlemesine bağlı olarak sayıları artırıldı. Osmanlı Devleti, Tımar sistemi ile Osmanlı ordusunun taşradaki en kalabalık grubu olan eyalet askerlerini oluşturarak, yaya ve müsellemleri de bu gruba dâhil etti.
Osmanlı’nın ilk düzenli ordusu olan yaya ve müsellemler sayesinde Orhan Bey ile I. Murad’ın ilk dönemlerinde önemli başarılar kazanıldı. Osmanlı Beyliği, diğer Türk beyliklerinden daha önce düzenli askerî birlikler kurarak hem devletleşme yolunda hem de fetih hareketlerinde ön plana çıktı.
Yaya ve müsellemler, savaş zamanlarında gündelik ikişer akçe alırlardı. Savaş olmadığı dönemlerde ise devlet tarafından kendilerine tahsis edilmiş arazi ve çiftlikleri ekip biçer, buna karşılık devlet hâzinesine verecekleri öşür vergileri kendilerine kalırdı. Yaya ve müsellemler XV. yüzyıl ortalarına kadar bilfiil silahlı hizmette bulundular. Ancak daha sonra kapıkulu yaya ve süvarileri çoğalınca bunlar ordunun geri hizmetlerinde nakliyat, maden işletmeleri, kale inşaatı, tersane hizmeti gibi işlerde kullanıldılar.
Osmanlı’nın fetih hareketlerinin artması ve sınırlarının genişlemesine bağlı olarak zamanla asker ihtiyacı arttı. Dolayısıyla yaya ve müsellemlerin dışında yeni askerî birlikler kuruldu. Kuruluş Dönemi’nde Osmanlı ordusu (Şema 3.1) genel hatlarıyla şöyleydi:
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 84 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum