“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 77
12. Aşağıda verilenlerden hangisi Osmanlı Devleti ile Timur Devleti arasında yapılan Ankara Savaşı’nın sonuçlan arasında gösterilemez?
A) Osmanlı Devleti, Anadolu’daki siyasi otoritesini kaybetmiştir.
B) Bizans Balkanlarda kaybettiği toprakları geri almıştır.
C) Anadolu’da birçok Türk beyliği yeniden kurulmuştur.
D) Osmanlı Devleti Fetret Dönemi’ne girmiştir.
E) Osmanlı Devleti’nin batıya ilerleyişi bir süre durmuştur.
- Cevap: B
13. Osmanlı Devleti’nin Rumeli’de uygulamış olduğu iskân politikası ile ilgili olarak,
I. Balkanlarda kalıcı olmayı amaçlamıştın
II. Konargöçer Türk boylarını yerleşik hayata geçirmeyi amaçlamıştır.
III. Balkanları tamamen Türkleştirmeyi amaçlamıştın
yargılarından hangileri söylenebilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) I, II ve III
- Cevap: C
14. Aşağıda verilen Osmanlı padişahlarından hangisinin döneminde Anadolu Türk siyasî birliğini sağlamaya yönelik herhangi bir faaliyet söz konusu değildir?
A) Osman Bey
B) Orhan Bey
C) Yıldırım Bayezid
D) Çelebi Mehmet
E) II. Murad
- Cevap: A
E. Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
Süleyman Paşa Taraklı’yı ve Yenice’yi ve Bolu’yu ve Mudurnu’yu feth etdükden sonra ol vilâyetlerde ne kadar kâfir evleri varsa Süleyman Paşa’nun adlini ve insafını gördüler, çoğu Müslüman oldular. İl gün (halk, ahali, memleket) hep ana (ona) mutî oldular (tabi oldular). Ve girü ol yörenün kâfirlerini incitmediler, istimâletler verdiler. Emn ü eman (güvenlik) içinde oldular. Hatunlarını ve dahi oğlanlarını ve kızlarını be-gâyet hoş dutdular. Cimnik kal‘asınun kâfirleri bu gâzilerle müttefik oldular. Ayaşlona derler bir kal‘a vardı. Varup ol hisarı aldılar. Hisar ellerinde iki oldu. Ve bunun halkıyla dahi barışdılar.
1. Yukarıdaki metne verilebilecek en uygun başlık sizce ne olmalıdır?
- Cevap: Başlık: “Süleyman Paşa’nın Anadolu Fetihleri ve Yerel Halkla İlişkileri”.
2. Osmanlı tarihçilerinin vermiş olduğu bilgilerden yola çıkarak Osmanlı Devleti’nin fetih politikası hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?
- Cevap: Osmanlı Devleti’nin fetih politikası, yerel halka karşı hoşgörülü ve adil bir yaklaşımı, onların dinlerine ve kültürlerine saygıyı, ve barış içinde bir yönetim anlayışını içeriyordu. Bu strateji, yeni fethedilen bölgelerde halkın hızla Osmanlı idaresine entegrasyonunu ve sadakatini sağlamıştır.
10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 77 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum