“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 53
2.2.2. Osmanlı Beyliği’nin Kuruluşu
Osmanlı Beyliği’nin kuruluşu ve beyliği kuran hanedanın menşei tarihçileri epey uğraştıran bir konu olmuş, bu konuyla ilgili çeşitli rivayetler ortaya atılmıştır. Bu tür rivayetlerin ortaya çıkmasında Osmanlı Beyliği’nin ilk yıllarına ait yeterli sayıda belge olmamasının payı büyüktür. Osmanlı Beyliği’nin menşei ile ilgili iddialardan ilki, Kayı aşiretinin lideri olan Ertuğrul Gazi’nin babasının Süleyman Şah olduğu yönündedir. İkincisi ise Ertuğrul Gazi’nin babasının Gündüz Alp olduğu yönündeki rivayettir. Birinci rivayeti güçlendiren iddia Osmanlı tarihçilerinden Oruç Bey, Âşıkpaşazâde ve Neşrî tarafından ortaya atılmıştır. Bu tarihçilere göre Ertuğrul Gazi’nin babası Süleyman Şah’tır ve Fırat Nehri’ni geçerken boğulmuştur. Kabri ise Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye toprağı kabul edilen, Caber Kalesi’nde bulunmaktadır. Dolayısıyla bu tarihçiler Kayı aşiretinin menşeini, Türkiye Selçuklularının kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah’a dayandırmaktadırlar. Ancak son dönemlerde yapılan tarihî araştırmalar, Kayı aşireti lideri Ertuğrul Gazi’nin babasının Gündüz Alp olduğu yönündedir. Öyle ki Ahmedî, Enverî ve Karamanî Mehmet Paşa gibi tarihçiler de bu bilgiyi doğrulayan şecereler (soy kütükleri) hazırlamıştır. Bu bilgiyi doğrulayan diğer bir kanıt ise Ertuğrul Gazi’nin (Görsel 2.1) büyük oğluna Gündüz ismini vermesidir.
Osmanlılar, Oğuzların Bozok koluna bağlı Gün- han Soyu’nun Kayı Boyu’na (Görsel 2.2) mensupturlar. Kayı; sağlam, güçlü ve kuvvetli anlamına gelen bir sözcüktür. Kayılar, 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra diğer Oğuz boylarıyla birlikte Anadolu’ya geldiler. Kayılar önce Ahlat yöresini yurt edindiler. Türkiye Selçuklu Sultanı I. Alaad- din Keykubat Dönemi’nde ise Ankara yakınındaki Karacadağ bölgesine yerleştirildiler.
XIII. yüzyıl ortalarında Kayıların başında Ertuğrul Gazi vardı. Ertuğrul Gazi’nin Bizans’a karşı önemli fetihlerde bulunması, Türkiye Selçuklu Devleti tarafından takdir edildi. Bu yüzden Ertuğrul Gazi’ye Söğüt bölgesi uç beyliği olarak verildi. Ertuğrul Gazi kısa sürede Domaniç bölgesini ele geçirdi. Türkiye Selçuklu Devleti, “kılıç hakkı” olarak Domaniç bölgesini Kayılara verdi. Kayılar, Söğüt’ü kışlak, Domaniç’i de yaylak olarak kullanmaya başladılar. Ertuğrul Gazi’nin Bizans’a karşı yaptığı başarılı mücadele ve sınır müdafaaları sonucunda Kayılar, önemli bir uç beyliği hâline geldi. Ertuğrul Bey XIII. yüzyılın sonlarında vefat etti. Yerine oğlu Osman Gazi geçti.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum