Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Ata Yayıncılık

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 197

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 197 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 197

Osmanlı Devleti’nin önemli ticaret merkezlerinden biri de kapan idi. Kapan, Osmanlı şehirlerinde özellikle zahire (tahıl ürünleri) türünden ihtiyaç maddelerinin toptan alınıp satıldığı ticari mekânlardı (Görsel 7.19). Osmanlı ticari mekânları arasında önemli bir yere sahip olan kapanlara; zahire ürünleri dışında kahve, tütün, ipek, pamuk, kumaş gibi çeşitli ürünler de getirilirdi.

Buralarda kadı naibi, kolluk kuvvetleri ve esnaf temsilcilerinin gözetiminde mallar tartılır; ağırlık, kalite ve çeşidine göre vergi ve narha tâbi tutulduktan ve fiyatları belirlendikten sonra esnaf aracılığıyla tüketiciye arz edilirdi. Diğer yandan Osmanlı Devleti, cami, medrese, imaret vb. vakıf müesseselerinin masraflarını karşılamak üzere bunların yanlarına kapanlar inşa ettirdi. Özellikle İstanbul’un fethinden sonra şehirde büyük kapanlar yaptırıldı. Bunlar arasında en meşhur olanı, Fatih tarafından yaptırılan “un kapanı” olup bu kapan ve çevresi günümüzde İstanbul’da bir semt adı olarak varlığını hâlâ sürdürmektedir.

XVI. yüzyılda yapılan fetihler sonucu Osmanlı Devleti, Akdeniz ve Karadeniz’de büyük ölçüde hâkimiyet kurdu. Buna bağlı olarak kara ticareti yanında deniz ticareti de ivme kazandı. Özellikle başkent İstanbul’un Asya ile Avrupa’yı, Karadeniz ile Akdeniz’i birbirine bağlayan su yolunun kesiştiği önemli bir noktada olması, şehri deniz ticaretinin çekim merkezi hâline getirdi. Bu nedenle Osmanlı Devleti kara ticareti yanında deniz ticaretini de geliştirmek amacıyla çeşitli tedbirler aldı. Bu doğrultuda başta İstanbul olmak üzere Marmara ve Akdeniz’de gemilerin barınmalarına, yük alıp boşaltmalarına, yolcu indirip bindirmelerine yarayan limanlar (Görsel 7.20) inşa etti.

İstanbul’da deniz ticaretinin en yoğun olduğu bölge Haliç’in kıyılarıydı. Yine kuzey kıyıda, Tophane’den Azapkapı’ya kadar olan yerde Galata iskeleleri, güney kıyıda ise Bahçekapı, Eminönü ve Unkapanı iskeleleri vardı. Dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen gemiler buralara demirler, boşaltılan mallar buralarda depolanır, karadan gelen mallar da buralardan gemilere yüklenirdi.

Osmanlı Devleti’nin en yaygın ticaret merkezleri tüm halka açık olan pazarlardı (Görsel 7.21). Ülke genelinde haftanın belirli günlerinde kurulan pazarlara Müslüman ve gayrimüslim tüm vatandaşlar mallarını satmak veya almak için gelebilirdi. Bu pazarların en büyük özellikleri binalarda olmayıp açık alanlarda kurulmuş olmalarıydı. Osmanlı Devleti, ilerleyen dönemlerde bu pazar yerlerine halkı alışverişe çekmek için genelde aynı işi yapan esnafların bir arada bulunduğu arasta denilen çarşılar inşa etti. Arastalardan aynı zamanda imaretler için gelir sağlanmaktaydı. Arastaların etrafına ise medrese, kütüphane ve cami gibi tesisler kurdu. Haftanın belirli günlerinde arastalar etrafında kurulan pazarlar günümüze kadar varlığını korudu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 197 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!