“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 196
Osmanlı Devleti’nin önemli ticaret merkezlerinden biri olan bedestenler başta mücevher ve değerli taşlar olmak üzere silahlar, süslü koşum takımları ile değerli kumaşların satıldığı yerlerdi. Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında bedestenler, şehirlerdeki ticaretin merkezi durumundaydı. Taş veya tuğladan yapılmış sağlam yapılar olması sebebiyle uzun yıllar tüccarların kıymetli mallarının, çarşı esnafının kasalarının ve defterlerinin muhafaza edildiği mekânlar konumundaydı. Dolayısıyla bütün alışveriş, bedestenler etrafında gerçekleşiyordu. Zamanla şehir nüfusunun artmasına bağlı olarak bedestenlerin etrafında birçok dükkân, iş hanı ve çarşı inşa edildi. Bedestenler de bu çarşı ve dükkânların bir nevi çekirdeği konumuna geldi. Örneğin İstanbul’da dönemin ticaret merkezlerinden biri olan Kapalı Çarşı’nın inşasıyla bölgede faaliyet gösteren bedesten bu yapının içinde kaldı (Görsel 7.17).
Osmanlı bedestenlerinde gerek yurt içi gerekse uluslararası ticari faaliyetler yapılırdı. Örneğin doğunun baharat ve kahvesi karşılığında Bursa’dan ipek, deri ve kereste ihraç edilirdi. Edirne’nin kumaş tüccarları Avrupa ile ticaret yapardı. İstanbul halkının et, tahıl, pirinç ve yağ ihtiyacını karşılamak için Balkanlardan ve Doğu ülkelerinden ithalat yapılırdı.
Osmanlı ticari merkezlerin arasında kervansarayların ayrı bir yeri vardı (Görsel 7.18). Kervansaraylar, kervanların güvenliği ve konaklaması için anayol kenarında tesis edilen vakıf yapılarıdır. Genellikle padişah, vezir ve büyük devlet adamları tarafından yapılan kervansaraylar; kale gibi sağlam, döneminin süsleme özellikleriyle bezeli ticaret, sosyal yardım ve kültür müesseseleri idi. Kervansaraylarda yatakhane ve aşhaneler, erzak ambarları, ticari eşya depoları, yolcuların hayvanları için ahırlar, samanlıklar, namaz kılmak için mescitler, kütüphaneler, misafirlerin yıkanması için hamamlar, şadırvanlar, hastaneler ve ecza- neler, yolcuların ayakkabılarını tamir etmek ve fakir yolculara yenisini yapmak için ayakkabıcılar, hayvanları nallamak için nalbantlar ile bu teşkilat ve tesisleri idare edecek gelir ve gider hesaplarını yapacak memurlar vardı. Kervansaraylarda güvenlik, “derbentçiler” tarafından sağlanırdı. Posta ve haberleşme işlerini “menzil” teşkilatı yerine getirirdi. Yollarda özel ulaşımı ve taşımacılığı ise “mekkâreciler” yapardı. Kervansaraylara inip konaklayan tüccar ve yolcuların; zengin-fakir, Müslüman gayrimüslim farkı gözetilmeksizin her türlü ihtiyaçları görülürdü. Bunun yanında devlet, hac farizasını ifa etmek için giden hacıların her türlü ihtiyaçlarını karşılamak üzere İstanbul’u, Suriye üzerinden Mekke ve Medine’ye bağlayan yol üzerinde çeşitli kervansaraylar kurdu.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 196 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum