Evvel Cevap
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 193
10. Sınıf Tarih Ata Yayıncılık
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 193

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 193 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 193

Hazırlık

Esnaf ve zanaatkâr örgütlenmesi olan Lonca Teşkilatının çarşı ve pazarları sık sık denetlemesi, Osmanlı ekonomisi ve toplum hayatına ne gibi kazanımlar sağlamış olabilir? Belirtiniz.

  • Cevap: Lonca Teşkilatının çarşı ve pazarları sık sık denetlemesi, Osmanlı ekonomisinde kalite kontrolünü ve tüketici güvenini artırmış, aynı zamanda rekabeti teşvik ederek zanaatkarların becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmuştur. Bu denetlemeler, halkın daha güvenilir ve kaliteli ürünlere erişimini sağlamış ve ekonomik istikrarı desteklemiştir.

Etkinlik

LONCA TEŞKİLATI

Antep Bakırcılar Çarşısı’nda bakır işlemeciliği (Görsel 7.14) yapılan, işlenen ürünlerin satıldığı bir dükkânda usta ve çırak arasında sabah saatlerinde şöyle bir konuşma geçmektedir:

Çırak: Mehmet Usta, bugün dükkâna gelen ikinci müşteriye neden istediği bakır tabaklarını vermedin?

Usta: O kadar açgözlü olmamak lazım evlat. Sabah biz siftah yaptık ama komşumuz henüz siftah yapmamıştı. O yüzden müşteriyi ona yönlendirdim.

Çırak: Evet, işe başladığım günden beri dikkat ediyorum. Çarşıdaki bütün esnaflar da senin gibi davranıyor usta.

Usta: Bakırcı esnafı olarak bağlı olduğumuz loncanın olmazsa olmazlarından biridir bu gelenek.

Çırak: Bakırcılar loncasının başka ne özellikleri var usta?

Usta: Başta meslek öğrenmek isteyen senin gibileri Türk-İslam esaslarına göre kalfa ve usta yapmak; mesleğine saygılı, dürüst, haram yemeyen birer esnaf olmanızı sağlamak.

Çırak: İnşallah sizin gibi ustalarım sayesinde ülkeme hizmet eden bir esnaf olacağım. Lonca Teşkilatının diğer özellikleri nelerdir usta?

Usta: Lonca Teşkilatının en önemli özellikleri; esnaflar arasında birlik ve dayanışmayı gerçekleştirmek, ham madde temin ederek üyelere dağıtmak, herkesin birbirine destek olmasını sağlamak, zorda kalan esnafa yardım etmektir.

Çırak: Çarşıda bütün esnaflar birbirine güveniyor ustam. Buna ben de şahit oldum. Cuma günü namaza giderken çarşıda kimse dükkânını kapatmıyor. Buna rağmen hiçbir hırsızlık olayı da olmuyor. Herkes emniyet içinde işine gücüne bakıyor.

Usta: Lonca Teşkilatının en önemli kuralıdır bu. Hırsızlık yapan esnaf Lonca Teşkilatından çıkarılır. Hiçbir yerde de bir daha esnaflık yapamaz.

Çırak: Peki esnafların denetimleri nasıl sağlanıyor?

Usta: Bakırcılar loncasının başkanı olan şeyhler, onların yardımcıları kethüdalar ve onların görevlendirdiği yiğitbaşılar denetimden sorumludur. Bu görevliler çarşı ve pazarları denetleyerek üretilen malların standartlara uygunluğunu ve fiyatlarını kontrol eder. Böylece narh denen sistemle eşya ve mal fiyatları belirlenir, kalitesiz mal satımının önüne geçilerek halk da korunmuş olur.

Lonca Teşkilatının genel özellikleri ve Osmanlı ekonomisine katkıları ile ilgili ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Lonca Teşkilatı, meslek öğrenimini düzenlemek, dürüst ticareti teşvik etmek, esnaf arasında dayanışmayı sağlamak ve denetim yoluyla kaliteli ürünlerin üretilmesini desteklemek gibi önemli işlevlere sahipti. Bu sayede Osmanlı ekonomisi daha düzenli ve güvenilir bir şekilde işleyebilirken, halk da kaliteli ürünlere erişebilmiştir. Lonca Teşkilatı ayrıca hırsızlık gibi suçları önleyerek ticaretin güvenliğini sağlamış ve toplumda emniyeti artırmıştır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 193 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum