Evvel Cevap
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 192
10. Sınıf Tarih Ata Yayıncılık
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 192

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 192 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 192

Etkinlik

ÇİFTHANE SİSTEMİ

Osmanlı Devleti’nde temel vergi ve toprak sistemi çifthane denen bir sisteme dayanıyordu. Çifthane, bir çift öküzle işletilebilen (Görsel 7.13) ve bir köylü ailesinin işletiminde olan arazi birimiydi. Dolayısıyla çifthane sisteminde aile emeği, bir çift öküz ve ikisinin birlikte işlediği arazi bir malî ünite sayılırdı. Bu özel vergi, tahrirlerde ve vergi sayımlarında diğer vergilerin hepsinden önde gelmekteydi. Devletin düzenli aralıklarla tahrir (nüfus sayımı) yapmasının en temel sebeplerinden biri, var olan ekonomik düzenin devamını sağlamaktı. Çünkü eğer bir köylü ailesi veya bir çift arazisi verilen kimse toprağını devletin müsaadesi olmadan terk edip başka yerlere göçerse, devlet derhâl o arazinin yeniden ekimi için başka kimseleri oraya yerleştirirdi. Belirtilen arazi kesinlikle bölünemez, bölüştürülemezdi. Çiftin bölünmesi hâlinde hükümet veya tımar sahibinin çift vergisini düzgün toplaması olanaksız hâle gelirdi.

1. Osmanlı Devleti’nin çifthane sistemini uygulamasının sebepleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Osmanlı Devleti, çifthane sistemiyle tarımı teşvik etmek ve toprak kontrolünü sağlamak amacıyla bu sistemi uygulamıştır. Çifthane, ekonomik ve askeri ihtiyaçları karşılamak için tarımı organize etmeyi ve vergi toplamayı kolaylaştırmıştır.

2. Osmanlı Devleti, çifthane sisteminin devamı için neden tedbirler almaktadır? Belirtiniz.

  • Cevap: Osmanlı Devleti, çifthane sisteminin devamını sağlamak için tedbirler almıştır çünkü bu sistem, toprak sahipleri ve köylüler arasındaki dengeyi korumaya ve toprakların devlet kontrolünde kalmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede vergi gelirleri düzenli olarak toplanabilirdi ve tarımın sürdürülebilirliği sağlanabilirdi.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 192 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum