Evvel Cevap
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 175
10. Sınıf Tarih Ata Yayıncılık
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 175

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 175

Osmanlı Devleti’nde merkeziyetçi yapıyı güçlendirme çalışmaları Fatih Dönemi’nde ivme kazandı. Öyle ki Fatih (Görsel 6.6), çıkardığı kanunnâmelerle devlet teşkilatında önemli düzenlemeler yaparak Osmanlı Devleti’ni merkezî devlet hâline getirdi. Bu düzenlemeler arasında kardeş katlinin yasal hâle getirilmesi ve müsadere sistemi yer almaktadır.

Kardeş Katli Uygulaması: Merkeziyetçi yapıyı güçlendirmek ve şehzadeler arasında yaşanan taht kavgalarının önüne geçmek isteyen Fatih, tarihçilerin ilk Osmanlı Anayasası olarak nitelendirdikleri “Fatih Kanunnâmesinde bu konuya şöyle yer verdi: “Ve her kimseye ki evladımdan saltanat müyesser ola, karındaşlarun nizam-ı âlem için kati itmek münasibdir. Ekser-i ulema dahi tecviz itmişdür. Anınla amil olalar.” (Saltanat, oğullarımdan kime nasip olursa dünya düzeni için kardeşlerini öldürmesi uygundur ve âlimlerin çoğu da uygun bulmuştur.) Fatih bu hükmü ile tahta çıkan hükümdarın kardeşlerini katledebileceğini ilan etti. Böylece Fatih, taht kavgalarını önleyerek merkezî otoriteyi güçlendirmek istedi.

Müsadere Sistemi: Fatih Sultan Mehmet’in Osmanlı Devleti’nin merkeziyetçi yapısını güçlendirmek amacıyla yapmış olduğu uygulamalardan biri de müsadere sistemi oldu. Eski bir Türk geleneği olan müsadere el koymak anlamında kullanılıyordu. Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinde ise devlet malını zimmetine geçirenlere ve isyancılara yönelik bir uygulama idi. Fatih Dönemi’nden itibaren müsadere sisteminin kapsamı genişletildi. Yüksek derecede görev yapanların ölümleri hâllerinde mallarına el konularak bunların hâzineye intikal ettirilmesi sağlandı. Osmanlı tarihinde ilk kez 1453 yılında Vezir-i âzam Çandarlı Halil’in malları müsadere edildi. Bu şekilde kişisel mal, mülk ve servetin veraset yoluyla belirli ailenin elinde toplanmasına imkân tanınmadı.

Fatih, müsadere sistemini uygulamakla merkeziyetçi yapıyı güçlendirmenin yanında devlet otoritesine rakip olabilecek oluşumları engellemeyi amaçladı. Bunların dışında ülkede yaşanan ekonomik bunalım ile savaş dönemlerinde devlet hâzinesine gelir sağlamayı hedefledi. Yine üst düzey yöneticilerin öldükten sonra mirasçılarına bir şey bırakamayacaklarını düşünmelerini sağlayarak her türlü yolsuzluk ve rüşvet gibi olumsuz davranışların önünü kesmeyi planladı.

Etkinlik

Fatih Sultan Mehmet’in Osmanlı merkeziyetçiliğini güçlendirmek amacıyla yapmış olduğu uygulamaların amaçlarını ilgili yerlere yazınız. (Tablo yap ÇOK KISA CEVAP VER 1-2 CÜMLELİK)

  • Cevap:

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 175 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum