Evvel Cevap
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 169
10. Sınıf Tarih Ata Yayıncılık
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 169

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 169

Topkapı Sarayı, kısa sürede Osmanlı Devleti’nin en önemli merkezi hâline geldi. Öyle ki padişahın tahta çıkışında yapılan cülus törenleri, bayramlaşma törenleri (Görsel burada yapıldı. Devletin en önemli kurumlan (Divân-ı Hümâyun gibi) burada toplandı. Çeşitli ülkelerden gelen elçiler burada kabul edildi. Yine reayanın çoğu, sorunlarını çözmek için Topkapı Sarayı’na geldi. Bu yüzden de Topkapı Sarayı etrafında birçok cami, han, çarşı, medrese, tercüme büroları, park, bahçe gibi tesisler inşa edilerek şehir kültürü bu bölgede hızla gelişti.

Topkapı Sarayı, yapısı ve işlevi bakımından kısa sürede âdeta büyük bir şehir konumuna geldi. Öyle ki Topkapı Sarayı; geniş avlular, köşkler, kasırlar, camiler, divanlar, devlet daireleri, kütüphaneler, koğuşlar, mutfaklar, çeşmeler ve bahçelerden oluşuyordu. Hem denizden hem de karadan Topkapı Sarayı’na açılan kapılar vardı. Saray’ın surlarının çevresinde üst düzey devlet yöneticilerin konutları bulunuyordu. O dönem kasır (köşk) ve konak denen konutlar; saray ve çevresinden soyutlanamamış, halkın oturduğu alanlara dağılmayıp bir arada toplanmıştı.

Topkapı Sarayı ile âdeta bütünleşen başkent İstanbul ise padişahlar ve devlet adamlarının kurduğu vakıflar sayesinde kısa sürede bayındır hâline geldi. Şehir Anadolu’dan gelen Türkmenlerin iskânı ile Türkleştirildi. Fatih yayımladığı bir fermanla yerli gayrimüslim halkın İstanbul’da kalmasını sağladı. Böylece İstanbul, son derece büyük bir öneme sahip dünya şehri hâline geldi.

Topkapı Sarayı; padişahın hizmetkârlarının bulunduğu enderun (iç saray), birun (dış saray) ile harem olmak üzere üç bölümden oluşuyordu.

• Enderun (İç Saray): Topkapı Sarayı’nın bu bölümü, saray görevlileri ve devlet idarecilerinin yetiştirildiği yerdi. Enderun teşkilatının temelleri II. Murad Dönemi’nde atıldı. Sınırların genişlemesi ve idari işlerin yoğunlaşması sonucu, Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde etkin bir konuma getirildi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 169 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum