“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 155
Preveze Deniz Savaşı’ndan sonra Akdeniz’deki Osmanlı-İspanya rekabeti devam etti. Osmanlıların Akdeniz’de ve Kuzey Afrika’daki egemenliğini zedelemek isteyen İspanyollar bir kez daha harekete geçti. Bu durum karşısında Turgut Reis, İspanyolların denetimindeki Cerbe Adası’nı kuşattı. Ancak Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanmasının adaya gelmesi üzerine zor durumda kaldı. İstanbul’dan gönderilen Piyale Paşa komutasındaki donanmayla birleşen Turgut Reis, Cerbe Deniz Savaşı’nda (Görsel 5.23) Haçlıları bozguna uğratarak adayı aldı (1560). Böylece Batı Akdeniz ve Kuzey Afrika’daki Türk hâkimiyeti daha da güçlendi.
II. Selim Dönemi’nde Osmanlı Devleti Akdeniz’e nüfuz etme çalışmalarını devam ettirdi. Bu dönemde Kıbrıs Adası’ndaki Venedikliler, Doğu Akdeniz’de Osmanlı güvenliğini tehdit eder hâle geldiler. Bu yüzden Sokullu, Lala Mustafa Paşa komutasındaki bir donanmayı Kıbrıs’ın fethi için görevlendirdi. Kıbrıs bir yıllık kuşatma sonunda fethedildi (1571). Böylece Doğu Akdeniz’in denetimi sağlandı. Kıbrıs’ın fethi sonrası Osmanlı Devleti, bölgenin Türkleşme ve İslamlaşmasına yönelik önemli çalışmalarda bulundu. İlk olarak güvenliğini sağlamak amacıyla yeniçerilerden ve diğer askerî birliklerden oluşan 4.000 civarı kuvveti Ada’nın çeşitli mevkilerine yerleştirdi. İdari yönden Kıbrıs’ı sekiz sancağa bölerek buralara, kadı ve subaşılar atadı. Daha sonra Anadolu’dan birçok Türk’ü Kıbrıs’a iskân etti. Bölgeye gelenler Ada’daki köy ve kasabalara Türkçe isimler verdi. Yine Ada’da birçok cami, han, hamam ve medrese inşa edildi. Böylece Kıbrıs’ta günümüze kadar devam eden Türk varlığı başladı.
Kıbrıs’ın fethedilmesi ile Akdeniz’de çıkarları iyice zedelenen Avrupa devletleri, Papa’nın önderliğinde İspanya, Portekiz ve Venedik’in katılımıyla yeni bir Haçlı donanması oluşturdu. Kıbrıs dönüşü İnebahtı mevkisinde yapılan savaşta (Görsel 5.24) Haçlılar üç yüz parçalık Osmanlı donanmasını yaktılar (1571). İnebahtı Deniz Savaşı’ndan sonra Tunus, İspanyolların eline geçti. Ancak Kaptanıderya Kılıç Ali Paşa komutasındaki bir Türk donanması, Tunus’u yeniden fethederek Osmanlı topraklarına kattı (1574). Osmanlı Devleti ile İspanya-Portekiz arasında yaşanan mücadele sonucunda bu iki ülke iyice yıprandı. Akdeniz’deki hâkimiyetleri büyük ölçüde sona erdi.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 155 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum