Evvel Cevap
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 152
10. Sınıf Tarih Ata Yayıncılık
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 152

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 152

Osmanlı bedestenlerinin en önemlisi İstanbul’daki Fatih Dönemi’nde yapılan Kapalıçarşı idi. İstanbul, doğu ve batı tüccarlarının bir araya geldiği uluslararası bir pazar niteliğindeydi. İş hanları, depolar ve limanlar dünyanın her tarafından gelen tüccarlara gerekli bütün hizmetleri veriyordu. Bursa, Kahire, Edirne ve Selânik ülkenin önemli ticaret merkezleriydi. Bursa; Orta Asya, Hindistan ve Arabistan’dan gelen malların Avrupa ile el değiştirdiği merkez konumundaydı. Bursa’dan Doğu’nun baharat ve kahvesi karşılığında ipek, deri ve kereste ihraç edilirdi.

Osmanlı Devleti’nde Fatih Dönemi’ne kadar tedavülde gümüş para (akçe) kullanılırdı. Ancak Fatih Dönemi’nde ekonominin gelişmesine bağlı olarak altın para bastırıldı. Osmanlı para sisteminde akçe, tedavülde bulunan bir sikke olmasının yanında piyasada geçerli diğer sikkelerin belirlenmesinde bir ölçekti. Osmanlı parasının değeri, Avrupa para değerinin çok üstündeydi.
Osmanlı Devleti XV. yüzyıldan itibaren denizlere egemen olunca deniz taşımacılığı ve ticareti de gelişti. Doğudan batıya giden malların bir kısmı, İskenderun ve Suriye limanlarından sevk edilmeye başlandı (Harita 5.7). Bu nedenle Akdeniz’deki deniz ticareti oldukça önem kazandı. Ancak Coğrafi Keşifler nedeniyle bu yolların önemi zamanla azalmaya başladı.

5.6.4. Osmanlı-Fransa İlişkileri ve Kapitülasyonlar

Osmanlı Devleti, mali ve siyasi amaçlı olarak çeşitli dönemlerde bazı ülkelere “kapitülasyon” denilen ticari ayrıcalıklar vermiştir. Osmanlılar ilk olarak 1352’de Rumeli’ye geçtiklerinde, o sırada Venedik ve onlarla savaş hâlinde olan Cenovalılara ticari ve siyasi amaçlı kapitülasyon hakkı verdiler. Bu ayrıcalıklar sonraki dönemlerde Çelebi Mehmet, II. Murat ve Fatih tarafından da onaylandı. 1517’de Mısır’ın fethi sonrasında ise Yavuz; Memlûk sultanları tarafından Venedik’e, Katalan ve Fransızlara verilen kapitülasyonları devam ettirdi. Bu uygulama neticesinde bu dönemde Osmanlı Devleti ile dostane ilişkiler kurmak isteyen Fransa elçisi De la Forest, Kanuni’nin Sadrazamı olan İbrahim Paşa ile bir kapitülasyon taslağı ele aldı. Ancak bu taslak, İbrahim Paşa’nın idamı dolayısıyla uygulamaya geçirilemedi. Fransa’ya gerçek manada kapitülasyon 1569 yılında, Venedik kapitülasyonu örnek alınarak verildi. Neticede bu imtiyaz sayesinde Fransızların Doğu Akdeniz’deki ticari faaliyetleri hızla gelişti.

Dönemin padişahı olsaydınız Akdeniz’de ticareti geliştirmek amacıyla ne gibi yöntemlere başvururdunuz?

  • Cevap: Ticareti geliştirmek için Akdeniz’de deniz ticaret yollarını güvence altına alır, limanları geliştirir ve yabancı ülkelerle ticaret anlaşmaları yapardım.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 152 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum