Evvel Cevap
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 116
10. Sınıf Tarih Ata Yayıncılık
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 116

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 116

Osmanlı Devleti’nde padişahlar da sözlü kültürün gelişmesine önemli katkıda bulunmuşlardır (Görsel 4.27). Nitekim Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmet, II. Murad; şair, âşık ve ozanlara yakın ilgi göstermiş, edebî ürünler ortaya koymaları için onları teşvik etmişlerdir. Böylece İslamiyet öncesine dayanan halk şiirleri Osmanlı Kuruluş Dönemi ve sonrasında varlığını sürdürmüştür. Halkın zevkini, acılarını, yaşam biçimini yansıtan bu şiirler; anonim halk şiiri, âşık şiiri, tekke-tasavvuf şiiri olmak üzere üç kolda varlığını devam ettirmiştir. Birçok şair Osmanlı padişahının olması; onların şair, âşık ve ozanları himaye etmesine vesile olmuştur. Sarayın, özellikle hanım sultanların himayesinde olan saz şairleri usta-çırak ilişkisiyle yetiştikleri kahvelerde toplanmış, askerler arasındaki saz şairleri ise savaşlara katılmış ve savaş meclislerinde kahramanlık şiirleri okumuşlardır. Osmanlı esnaf teşkilatı içinde de yetişen bu özel sınıf, kendilerine ait olan kültürü koruyarak âşıklar zümresinin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Osmanlı Devleti’nde, Kuruluş Dönemi’nden itibaren kitabî (yazılı) kültür de gelişme göstermiştir. Osmanlı’da kitabî kültür daha çok divan edebiyatı çerçevesinde gelişmiştir. Divan edebiyatı, Oğuz Türklerinin Anadolu’da oluşturdukları Türk-İslam kültürünü anlatan, İran ve Arap etkisinde gelişmiş Türk edebiyatının bir koludur. Daha çok medrese eğitimi alan, şeriat bilgisine hâkim, yüksek eğitimli kişilerce okunup yazılan bu edebiyata “saray edebiyatı, yüksek zümre edebiyatı” gibi isimler verilmiştir.

Osmanlı Devleti’nde kitabî kültür, saray çevresinde ve belirli şehirlerde (ilk dönemler Bursa ve Edirne, sonraki dönemler İstanbul) padişahların da desteği ile gelişme göstermiştir. Kitabî kültür yani divan edebiyatında sanat ön planda olduğu için konu değil, konunun işleniş biçimi önemlidir. Soyut anlatım ön plandadır. Böyle olmasının sebebi de yine yüksek zümreye hitap ediyor olmasıdır. Divan edebiyatında Arapça ve Farsça kelimeler fazlaca kullanıldığından dil oldukça ağırdır. Bireysellik ön planda olduğundan toplum sorunlarından uzaktır. Aşk acısından duyulan mutluluk, şiirlerin genel temasıdır. Bunun dışında ahlak, savaş ve kahramanlık, bir şehrin güzellikleri de konu olarak ele alınmış; yer yer hiciv ve mizaha başvurulmuştur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 116 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum