10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 112
“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 112
ULUĞ BEY (1394-1449): Azerbaycan’daki Sultaniye şehrinde dünyaya gelen Uluğ Bey, aynı zamanda Timur’un torunu ve Timur Devleti’nin dördüncü hükümdarıdır. Henüz on altı yaşında iken Mâverâünnehir’in ve yörelerinin yönetimi babası tarafından kendisine verilen Uluğ Bey daha çok Semerkant’ta bilimsel faaliyetlerde bulundu. Matematik ve astronomi alanında yapmış olduğu çalışmalarla Türk-İslam dünyasında nam kazandı. Babasının ölümünden sonra tahtı devralan Uluğ Bey, hükümdarlığı döneminde Semerkant’ta medrese ve rasathane inşa ettirdi (Görsel 4.20). Bu rasathanede yapmış olduğu bilimsel çalışmaları “Zîc-i Uluğ Bey” adlı eserinde topladı. Eser, uzun yıllar astronomi bilimi ile uğraşanların temel kaynağı oldu.
Uluğ Bey’in kendi adına bir rasathane kurmasının amaçları neler olabilir?
- Cevap: Uluğ Bey’in rasathane kurmasının amacı, matematik ve astronomi alanlarında bilimsel çalışmalar yaparak Türk-İslam bilim dünyasına katkıda bulunmak ve bu alanlardaki bilgi birikimini artırmaktı.
Etkinlik
Akşemseddin, Ali Kuşçu ve Uluğ Bey’in çalışmaları ile ilgili bir bilim gazetesi hazırlayınız. Hazırladığınız bu gazeteyi okul panosunda sergileyiniz.
- Cevap:
Akşemseddin: Osmanlı Devleti’nde önemli bir alim ve Fatih Sultan Mehmet’in hocalarından biridir. Tıp ve pozitif bilimlerdeki çalışmalarıyla bilinir.
Ali Kuşçu: Astronomi ve matematik alanlarında önemli çalışmalara imza atmış, Osmanlı ve Timur döneminin ünlü bilim insanıdır. Astronomi alanındaki gözlemleri ve teorik çalışmalarıyla tanınır.
Uluğ Bey: Timur’un torunu olan Uluğ Bey, matematik ve astronomide önemli çalışmalar yapmış, Semerkant’ta bir rasathane ve medrese inşa ettirmiştir. “Zîc-i Uluğ Bey” adlı eseri uzun yıllar astronomi biliminde temel kaynak olarak kullanılmıştır.
10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 112 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.