10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 105
“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 105
İlmiye sınıfının (Görsel 4.10) belli başlı görevleri arasında ilim ve tedris (eğitim-öğretim) faaliyetlerinin sürdürülmesi; dinî, sosyal, idari ve askerî konularda dinin görüşünün açıklanması; idari ve yargıya ait hizmetlerin görülmesi gibi konular yer alırdı. Bu üç fonksiyon müderrisler, müftüler ve kadılar aracılığı ile yürütülürdü. Dolayısıyla Osmanlı Devleti’nde ilmiye sınıfı oldukça büyük öneme sahipti.
İlmiye sınıfının Divânı-ı Hümâyundaki temsilcilerinden olan kazaskerler (Görsel 4.11), Divân’a gelen davaları dinler ve karara bağlarlardı. Şehir ve kasabalarda ise yargı ve adaletle ilgili görevleri kazaskerler adına kadılar yerine getirirdi. Kadıların atanması, denetlenmesi ve terfileri bağlı bulundukları kazasker tarafından yapılırdı.
İlmiye sınıfı, yargının yanı sıra ülkedeki tedris (eğitim) hizmetlerinin yerine getirilmesinden de sorumluydu. Osmanlı sınırları içerisinde açılacak medreselerin ve medreselerdeki müfredatın belirlenmesi, müderrislerin tayin edilmesi de kazaskerlerin sorumluluğunda idi.
İlmiye sınıfının yetki ve görev alanına giren konulardan biri de Divân’da alınan kararların İslam dinine uygun olup olmadığı yönünde fetva vermek idi. Bu yetki Osmanlı Devleti’nde ilmiye sınıfının başı olarak kabul edilen şeyhülislam tarafından kullanılırdı. Osmanlı padişahları da bazı kararlarını uygulamadan önce şeyhülislamdan fetva isterlerdi. Ayrıca şeyhülislam çeşitli konularla ilgili olarak halktan gelen soruları İslamiyet’e uygunluğunu değerlendirerek cevaplandırırdı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 105 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.