“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 101
Türk ve İslam dünyasının önemli sûfilerinden biri olan Ahî Evran (Görsel 4.4) aynı zamanda ahiliğin kurucusu, esnaf ve sanatkârların da lideridir. Ahî Evran’ın öğretilerine göre Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahilik; işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesidir. Ahilik geleneğine göre bir ahi eli açık, cömert, yardımsever olmalı; dilini yalandan, gıybetten, iftiradan arındırmak; gözünü ayıp aramaktan, elini haramdan bağlamalıydı.
Bu düsturla hareket eden Ahiler, XIII. yüzyıldan itibaren Ankara ve Kırşehir’den kısa sürede diğer Selçuklu şehirlerine yayıldılar. Aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ve fetihlerinde etkili oldular. Nitekim Osman Bey, dönemin Ahi teşkilatının o dönemdeki lideri Şeyh Edebali’nin kızıyla evlenerek Ahilik teşkilatının desteğini aldı. Diğer yandan Bursa’nın fethi sırasında Şeyh Edebali’nin yeğeni Ahi Hüseyin ise Orhan Bey’e destek oldu. Bunların yanında Ahi teşkilatı hem bilfiil savaşa katıldı hem de manevi destek ve telkinleriyle askeri diri tutmayı başardı.
XIII. yüzyılın büyük sûfilerinden olan Yunus Emre’nin (Görsel 4.5) gerek toplumsal yapımızda gerekse edebiyat ve dil tarihimizde çok önemli yeri vardır. Ne zaman ve nerede doğduğu kesin olarak belli değildir. Anadolu’nun en sıkıntılı dönemlerinde halkı doğru yola çağıran Yunus Emre; “Yaratılanı severim Yaratan’dan ötürü.” ve “Sevelim, sevilelim; dünya kimseye kalmaz.” düşüncesi ile barışın, sevginin, cömertliğin, kardeşliğin ve insanlığın timsali olmuştur. XIII. yüzyılda Anadolu bozkırlarında Türk dilini pürüzsüz bir şekilde kullanan Yunus Emre, duygu ve düşüncelerini halka anlatmada halkın dilini kullanmıştır. Yunus’un şiirlerindeki dil, XIII. yüzyıl halk Türkçesidir. Türkçenin bir edebiyat ve kültür dili olmasında Yunus’un hizmeti son derece büyüktür. Yunus Emre’ye ait aşağıdaki dizeler aynı zamanda onun insan sevgisi, iyilik ve dostluğa yönelik temel öğretilerinden bazılarıdır.
Benim bunda kararım yok, ben bunda gitmeye geldim.
Bezirgânım malım çok, alana satmaya geldim.
Ben gelmedim dava için, benim işim sevi için.
Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 101 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum