10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 78
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 78 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 78
1. Yukarıda verilen görsellerin hangi sanat dalına ait olduklarını yazınız.
- Cevap:
2. Görselleri ve metni incelediğinizde Osmanlı Devletinin sanat anlayışıyla ilgili nasıl bir yorum yapabilirsiniz?
- Cevap: Osmanlı Devleti’nde ortaya konan sanat eserlerinde Türk ve İslam kültürünün tesiri yoğun olarak görülebilmektedir. Osmanlı sanatı Selçuklu, İran, Arap, İran gibi farklı kültürlerden etkilenmiş olsa da özgün bir sanat anlayışı ve kendine has bir üslup oluşturmayı başarmıştır. Dönemin önemli gelişmelerini resmetmek için minyatür sanatından yararlanılmıştır. Yazı ve süsleme ile ilgili sanat dallarında Arap alfabesi kullanılmıştır. Dokumacılık, çinicilik, kakmacılık, ciltçilik, ebru ve oymacılık gibi sanat dallarında da Türk ve İslam kültürünü yansıtan motiflerden yararlanılmıştır. Osmanlı Devleti’ndeki sanat faaliyetleri incelendiğinde estetik ve ince işçilik bakımından çok ileri bir seviyeye ulaşıldığı görülmektedir.
3. Bir toplumun sanat eserleri incelendiğinde o toplumla ilgili hangi konularda bilgi sahibi olunabilir?
- Cevap: Sanat eserleri, bir toplumun geçmişine ışık tutan en önemli sosyal hayat göstergeleridir. Sosyal, iktisadi, kültürel ve siyasi hayata dair birçok bilgi içerir. Bir toplumun sanat eserlerine bakarak o toplumun yaşantısı, sınıf yapısı, ekonomik düzeni, kültürel özellikleri, yönetim tarzı, dinî inanışları, giyim kuşamı vs. konularda bilgi sahibi olunabilir. Toplumun kültürel mirası ve zaman içerisinde geçirmiş olduğu değişmeler de sanat eserlerinden öğrenilebilir.
4. Osmanlı dönemindeki minyatür sanatı ile günümüz fotoğraf sanatını karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Minyatür, nakkaşlar tarafından çok ince işlenmiş, ışık, gölge ve hacim duygusu yansıtılmayan küçük boyutlu resimlerdir. Minyatür sanatçısı, çizdiği minyatür aracılığıyla estetik değere sahip konuları ve kendi dönemini resmetmeye çalışmaktadır. Bu, çok büyük yetenek gerektiren bir iştir. Aynı zamanda çizilen minyatürlerin başarılı bir şekilde boyanması da en önemli noktalardandır. Fotoğraf sanatçısı da fotoğraf makinası ile güzel bulduğu konuları ve bulunduğu dönemin gelişmelerini resmetmeye çalışır. Bu durum minyatür sanatına göre daha pratiktir. Ancak iyi bir kompozisyon oluşturabilmek ve başarılı çekimler yapabilmek açısından fotoğraf sanatçısının da yeteneği önem taşır.
5. Görsellerde verilen sanat dallarından hangileri günümüzde de varlığını sürdürmektedir?
- Cevap: Dokumacılık, çinicilik günümüzde devam eden sanat dalları içerinde yer almaktadır. Ciltçilik, hat, ebru, tezhip, kakmacılık gibi kaybolmaya yüz tutmuş sanat dalları özellikle halk eğitim merkezleri tarafından verilen kurslarla devam ettirilmeye çalışılmaktadır.
6. Geleneksel Türk el sanatlarıyla uğraşmak isterseniz hangi sanat dalını seçerdiniz? Gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: Ben dokumacılık sanatını seçerdim. Renk renk ipliklerle desenler, motifler oluşturmak hoşuma giderdi. Kendi zevkime göre dokuduğum ve odama serip günlük hayatta kullanabileceğim bir halım olmasını isterdim. Cevap yoruma açıktır.
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 78 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.