Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 62

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 62 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 62

1. Sokullu Mehmed Paşa ve Mimar Sinan’ın hayat hikâyelerini incelediğinizde devşirme sisteminin işleyişi hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz.

  • Cevap: Osmanlı Devletinin ekonomisinde tarımsal faaliyetler büyük bir öneme sahipti. Tımar sitemi, teknolojik gelişmeler olmadan tarımsal üretimde büyük bir verimlilik sağlamıştır. Bu sistem ile toprak hiç boş kalmamış, sürekli işlenmiştir. Böylece hem toprak işlenmiş hem de hazineye fazla yük olmadan asker yetiştirilmiş ve memurların maaşı karşılanmıştır.

2. Fatih Sultan Mehmed döneminden itibaren üst düzey devlet yönetiminde yer alan görevliler daha çok devşirmelerden seçilmeye başlanmıştır. Bu uygulama ile ulaşılmak istenen amaçlar hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Sipahilere geçimlerini sağlayacak genişlikte toprak verilmiştir. Sipahiler ancak terfi ile daha fazla toprak sahibi olabilirdi. Sipahi ile köylü arasındaki hak ve vazifeler kanunnamelerle belirlenmiştir. Yapılan teftişlerle kanunlara uyulup uyulmadığı kontrol edilmiştir. Böylece Avrupa’daki feodal sistemden farklı olarak bir toprak aristokrasi sınıfının oluşması önlenmiştir.

3. Osmanlı Devleti sizce neden devşirme sistemini uygulama ihtiyacı duymuştur?

  • Cevap: Tımar sisteminin bozulması eyalet ordusunu da olumsuz etkileyecektir. Eyalet ordusunun sayısının azalması ile devlet, ordudaki eksikliği maaşlı askerlerle gidermeye çalışacaktır. Bu durum da devletin giderlerinin artmasına neden olacaktır.

4. Mimar Sinan yaşamı boyunca cami, köprü, medrese, hamam, külliye gibi sayısız eserler yapmıştır. Mimar Sinan’ın bu eserleri ortaya koymasını sağlayan bilgi ve birikime ulaşmasında onun devşirme sisteminde yetişmiş biri olmasının sizce nasıl bir katkısı olmuştur?

  • Cevap: Divan-ı hümayunda çıkan bu karar; tımarların kişi mülkiyetinde olmadığını, tımar sahibinin haksız uygulamaları ve halka zulmetmesi üzerine toprağının elinden alınabileceğini göstermektedir.

5. O dönemlerde yaşayan biri olsaydınız Sokolovik ve Yeşilce Mehmed Bey’in yaklaşımlarını nasıl yorumlardınız?

  • Cevap: l.Çiftbozan, 2. Miriarazi, 3. Tımarlısipahi, 4. Kadı, 5. Reaya, 6. Dirlik, 7. Cebelü, 8. İkta

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 62 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!